Taxa pe pârloagă va fi adoptată în aprilie
Taxa pe pârloagă se aplică şi proprietarilor de păşuni şi pajişti. În aprilie, Guvernul va adopta o lege prin care va obliga toţi deţinătorii de terenuri agricole să le lucreze, chiar dacă este pământ care e neutilizat în scopul producţiei.
Ministerul Agriculturii a finalizat un proiect de act normativ care prevede amenzi cuprinse între 200 şi 400 de lei pentru fiecare hectar de teren nelucrat.
Aşa-numita taxă pe pârloagă, în fapt o amendă care ar urma să fie aplicată deţinătorilor de teren lăsat nelucrat, a intrat din nou în atenţie - de această dată însă la modul oficial.
Ministerul Agriculturii a definitivat un proiect de act normativ în baza căruia proprietarii şi arendaşii care lasă pământul arabil ori păşunile nelucrat / neutilizate vor putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 200 şi 400 de lei pe hectar.
Documentul se află în proces de avizare, iar în luna aprilie va ajunge pe masa de lucru a Guvernului pentru a fi aprobat. Proiectul de lege prevede reguli stricte care trebuie respectate de toţi posesorii de terenuri agricole.
,,Deţinătorii de terenuri, fie că au calitatea de agricultori sau nu, au obligaţia să lucreze terenul sau să desfăşoare activităţi agricole indiferent de tipul de posesie cu respectarea următoarelor standarde: întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea cel puţin o dată pe an, precum şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole inclusiv pe cele care nu sunt folosite în scopul producţiei”, se arată în proiectul de lege.
Constatarea existenţei terenurilor lăsate pârloagă se va face de personalul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi al Direcţiei Agricole. Aceştia vor constata nerespectarea legii, vor trimite o somaţie celui care deţine terenul, iar dacă în decurs de şase luni acesta nu a făcut nimic pentru a remedia situaţia, va fi aplicată amenda.
Având în vedere că documentul pregătit de minister e un proiect de lege, care va trebui aprobat de Parlament, intrarea lui în vigoare ar putea avea loc fie în toamnă, fie anul viitor.
Citiţi şi:
- Anul 2010 – an foarte scump!
- Anul 2010 – an foarte scump!
- Acţiune de informare a producătorilor agricoli
- Start întârziat în agricultură. Doar 2100 hectare au fost însămânţate în această primăvară
- Deputatul Daniel Suciu: Fermierii vor putea realiza construcții pe terenuri extravilane, dacă acestea au ca destinație activități agricole!
Comentarii
Bun si daca nu respecta aceasta "Lege"... ce se intampla inafara faptului ca o sa fie amendati si amenzile lor , din cauza obiective ( a saraciei , a lipsei fortei de munca din agricultura si a utilajelor necesare etc. ) , nu se vor putea pune in executare ? Mai bine statul ar "confisca" in folosul sau , toate aceste terenuri lasate in "nelucrare" , sa le lucreze "EL"... ca la urma urmei, asta vor toti... ???!!! La tara, n-au ramas decat niste babe si niste mosnegi neputinciosi, iar "pamanturile" cadastral, figureaza cele mai multe, pe cei care sunt in pamant de cand lumea... Pentru multe loturi de teren nu se mai plateste nici impozit macar... ptr ca nu mai are cine... La "reconstituirea drepturilor de proprietate" , acestea au fost "repuse" pe numele celor care erau morti majoritatea si cei din ziua de astazi, nu figureaza decat in Registrele agricole eventual, ca "utilizatori", pentru ca Legea 18 a fost prost facuta de la inceput si "punerile in posesie" sau "titlurile de proprietate" nu sunt aduse la zi de catre mostenitori, ca oamenii nu au bani pentru acest lucru.
Domnule Boc, nu asta este masura ideala! Pentru ca aceste loturi sa fie puse in "lucrare"... Infiintati "ferme" sau "asociatii" agricole, sub tutela statului, unde sa fie recomasate toate aceste terenuri si dati-le taranilor locuri de munca in calitate de "agricultori" ( ca salariati, cu carnet si toate drepturile aferente de munca...) in aceste forme de reorganizare si o sa vadeti rezultatul... Asigurati-le tractoare , ingrasaminte si toate cele necesare ptr agricultura, ca asta n-au taranii ... si prin "fortele de munca" redirijati-i pe someri spre acest sector si o sa vedeti . De ce in Spania si alte tari, romanii ( indiferent de ocupatie ) stiu sa munceasca si la noi ba? Pentru ca la noi nu mai este atractiv absolut nimica din toata "politica" Dvs de organizare si conducere sociala si economica. O sa ajungem azi maine sa nu mai avem ce manca in aceasta tara, care dintotdeauna a fost preponderent agrara ! Dar... ma intreb daca Dvs cu partidul pe care-l reprezentati, aveti aceasta capacitate de intelegere... Eu cred ca BA !
Adaugă comentariu nou