Întâlnirea membrilor ProSomeş
Asociaţia pentru protecţia mediului şi prezervarea resurselor de apă „ProSomeş”, a avut prima întâlnire din acest an la sediul din Primăria comunei Feldru. A fost dezbătută problema referitoare la constituirea Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) şi obţinerea finanţărilor europene care se derulează prin programul LEADER (laison Entre Actions de Development de l’Economia Rurale – Legături între acţiuni de dezvoltare economică rurală).
Primarii şi viceprimarii din cele 19 administraţii publice locale din zona Năsăudului, împreună cu reprezentanţii fundaţiei clujene „Civitas”, au discutat referitor la proiectul „GAL PROSOMEŞ” pentru o dezvoltare durabilă a comunităţilor rurale din Bazinul superior al Someşului Mare”, proiect coordonat de Grigore Mureşan. Acest proiect derulat prin programul LEADER este destinat oamenilor, comunităţilor, microregiunilor, adică celor 19 administraţii publice locale, 16 societăţi comerciale şi 8 organizaţii neguvernamentale, parteneri în proiect, care au în total 88.568 de locuitori, 1909,72 kmp, cu o densitate de 46,38 loc/kmp, formând parteneriate care (prin GAL) vor elabora un plan de dezvoltare microregional. Acesta poate obţine finanţare din programul LEADER, GAL fiind responsabil pentru implementarea programului la nivel local, organizarea licitaţiei pentru proiecte la nivel local şi evaluarea proiectelor depuse. Dar, punerea în practică necesită o metodologie nouă, o schimbare de mentalitate şi multă, multă muncă. Acţiunea va fi finanţată prin AXA 4 LEADER a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, se va derula de organizaţiile partenere (17 comune şi 2 oraşe – Năsăud şi Sângeorz-Băi), localităţi membre ale ProSomeş, pe durata a patru luni. Aşa cum spunea Grigore Mureşan, vor fi organizate seminarii de informare şi reuniuni de lucru pentru identificarea proiectelor care, din diferite motive, au fost prinse în alte planuri de finanţare.
Se va avea în vedere o abordare pornind de jos în sus, de la nevoile şi priorităţile reale identificate în comunităţile rurale şi oraşele mici din aria de acţiune. Aceste acţiuni vor fi realizate prin intermediul unei echipe de proiect formată din 5 experţi interni ai parteneriatului pentru care se vor încheia contracte civile, un contabil şi un auditor.
În final, rezultatul va fi un plan integrat pentru comunităţile implicate care va fi supus aprobării MAPDR, prin care, cel puţin fiecare proiect identificat ca fiind prioritar, din mediul public sau privat, va putea primi o sumă de până la 200.000 euro, în funcţie de specific. Mai trebuie menţionat faptul că proiectul mai prevede o vizită de lucru în Ungaria şi Austria, la GAL-uri similare, pentru un schimb de experienţă.
Adaugă comentariu nou