Bistrițenii se pot testa de Hepatită C

Compania MSD România, alături de laboratoarele Bioclinica, demarează, în cadrul platformei Împreună pentru viață – Sănătate prin cunoaștere, o nouă campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC), boală care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește prevalența infecției cu VHC. Anul acesta, campania va fi desfășurată în centrele Bioclinica din Bistrița și alte 24 de orașe din țară, în lunile august și septembrie, iar persoanele care vor merge să se testeze în cadrul campaniei vor plăti aproximativ 18 lei, cu 55% mai puțin decât prețul inițial (39 lei).
Campania a fost demarată ca urmare a ratei mari de răspuns înregistrate de campania de testare de anul trecut când, în doar o săptămână, peste 11.400 de persoane au mers să se testeze. Dintre acestea, 877 au fost primit un rezultat pozitiv la testul VHC, reprezentând un procent de 7,65% - aproximativ de două ori mai mult față de media națională comunicată anterior, de 3,23%.
„Procentul mare de bolnavi descoperiți în cadrul campaniei de testare pe care am desfășurat-o anul trecut ne-a confirmat faptul că, în România, există foarte mulți bolnavi încă nediagnosticați. Astfel, am decis să continuăm inițiativa de informare cu privire la pericolele acestei boli și să spijinim populația în demersul de testare”, spune Florentin Scarlat, reprezentant al companiei organizatoare, MSD România.
Testarea pentru depistarea hepatitei C se adresează întregii populații, indiferent de vârstă sau afecțiuni, care prezintă un risc crescut al infectării cu VHC: transfuzii de sânge sau intervenții chirurgicale înainte de 1991, conviețuirea cu persoane infectate, contact sexual neprotejat, frecventarea cabinetelor stomatologice, de piercing sau tatuaje etc.
Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos și vor arăta dacă pe parcursul vieții persoana a venit în contact cu virusul Hepatitei C și a dezvoltat anticorpi pentru acestă boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienții vor primi rezultatele în 48 de ore de la testare, în cadrul clinicii unde s-a făcut recoltarea. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienții vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialiști.
„Infecția cronică VHC reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, în întreaga lume existând 170 milioane de persoane infectate. Hepatita C este prima cauză de cancer hepatic în Europa și poate conduce la necesitatea transplantului hepatic, o intervenție extrem de serioasă, costisitoare și care nu garantează salvarea vieții. Cel mai important lucru este descoperirea din timp a bolii și începerea tratamentului. Îndemn oamenii, în special pe cei care au vârste de peste 40 de ani, și care au suferit transfuzii de sânge, să meargă la medic și să își facă o simplă testare a anticorpilor anti-VHC, care le poate salva viața”, spune Dr. Laura Iliescu, medic primar Medicină Internă la Institutul Clinic Fundeni.
Hepatita cu Virus C - o problemă globală de sănătate publică, nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalității. Tratamentul Hepatitei cronice C are drept scop eliminarea virusului din sânge. Scopul tratamentului este obţinerea unui răspuns viral susţinut (RVS). Un răspuns viral susţinut are loc atunci când virusul nu mai poate fi detectat în sânge la 6 luni după tratament.
„Deși, în cele mai multe dintre cazuri, statul roman este responsabil pentru răspândirea în masă a infecței cu VHC, autoritățile din România nu acordă importanța cuvenită diagnosticării precoce și accesului facil la terapie al pacienților. Chiar dacă în ultimii ani s-au facut unele eforturi în acest sens, cei mai mulți dintre pacienții din România, încă nu au acces la proceduri inovative de diagnosticare precoce și terapie, care să scadă riscurile de apariție a complicațiilor și să eficientizeze întregul proces de asistență medicală. Costurile sociale și suferința umană ar fi cu mult mai mici dacă am prioritiza utilizarea mijloacelor de diagnosticare precoce și mijloacele terapeutice inovative și eficiente. Este de neînțeles nepăsarea autorităților la această problemă națională!”, spune Vasile Barbu, Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5