Ansamblul folcloric''Baltagul'' din Monor la Editia a 45-a a Festivalului folcloric Datini si obiceiuri de iarnă de la Iaşi

În organizarea Prefecturii, a Consiliului Județean Iași, a primăriei Iași și în coordonarea Centrului județean de conservare și promovare a culturii tradiționale la Iași s-a desfășurat ediția a 45-a a Festivalului folcloric ''Datini si obiceiuri de iarnă''. Județul nostru a fost reprezentat de colindătorii Ansamblului folcloric ''Baltagul'' din Monor însoțiți de Cornelia Ardelean Archiudean. Au participat 17 formații tradiționale din România și din Republica Moldova. Colindătorii din Monor, însoțiți de primarul Ioan Cira au deplasat la Iași 34 de artiști. În afara participării la Festival monorenii (și gledinarii!!!) au colindat prefectura, consiliul județean și primăria Iași. Vineri seara bistrițenii noștri au adus un Omagiu Poetului Național al Românilor, MIHAI EMINESCU colindând la teiul din parcul Copou. Un colind minunat a fost auzit și la statuia inegalabilului poet Grigore Vieru din apropierea Teiului Sfânt!
Vestea prezenței la Iași a colindatorilor din Monor a ajuns la cunoștința părintelui Serafim, slujitor la catedrala Mitropolitană din Iași care adăpostește moaștele Sfintei Parascheva patroana și ocrotitoarea Moldovei. Drept urmare vrednicii purtători ai tradițiilor din Monor și Gledin au fost invitați să susțină un concert de colinde în acest lăcaș de cult (și de cultură!) atât de iubit și de căutat de către credincioșii din toată țara. Binecuvântarea Sfintei Parascheva a coborât astfel peste toți monorenii și gledinarii veniți la Iași sau doar rămași acasă...
Numeroase alte locații din acest cel mai frumos oraș al României au fost gazdele monorenilor. În total, fără prezența propriu zisă la festival, colindătorii însoțiți de primarul Ioan Cira și susținuți instrumental de Dumitru Ciupa(fluier și taragot), Pavel Monda(vioară) și Cornel Vrâncean(acordeon) au dus farmecul colindei din Bistrița în nu mai puțin de 10 locații din municipiu! Un adevărat tur de forță la care s-a alăturat prin colindele sale adevărate și Cornelia Ardelean, de-acum fiică a Monorului!
Festivalul s-a desfășurat, ca de obicei, în casa de cultură a studenților devenită neâncăpătoare. Directorul culturii ieșene, profesorul Adrian Ardelean, a reușit să facă și din această a 45-a ediție un succes deosebit. Calitatea formațiilor de colindători, a formațiilor de datini și de obiceiuri populare specifice Moldovei, bogăția de culoare și de sunet fac din acest Festival o manifestare de anvergură națională. La noi în asemenea ocazii ies in evidență mai mult organizatorii decât artiștii! La Iași organizatorii au rămas anonimi, discreți, politicoși și au susținut din umbră cu modestie sutele de artiști revărsați în municipiu din Transilvania dar mai ales de prin satele Moldovei uitate de Dumnezeu printre nămeții cât casa!
Prezența în festival a monorenilor a fost una de prestigiu receptată într-o liniște evlavioasă și răsplătită cu ropote de aplauze de către un public numeros obișnuit mai mult cu obiceiurile de Crăciun decît cu sfintele colinde transilvane. Primarul Ioan Cira și vorniceii Ilie Roiban și Vasile Haja au condus numeroasa ceată de colindători din Monor și Gledin cu dragoste, cu măiestrie și mai ales cu dăruire. Tinerii și tinerele Baltagului au etalat frumusețe fizică și morală, dăruire artistică și pasiune față de colindele și obiceiurile învățate de la părinți. Cu așa copiii, cu așa tineri minunați, comuna Monor având la cârmă un primar vrednic este și va rămâne peste veac un loc de viețuire românească exemplară, un cuib de vulturi carpatini pentru care tradiția străbună este aerul pe care îl respiră în zborul lor neostenit peste prăpastiile care amenință Neamul Românesc cuprins - fără voia lui- în valul uniform și fără de speranțe al anunțatei mondializări a tot și a toate!
Apropiata naștere a Mântuitorului a fost anunțată la Iași, de colindele, datinile și obiceiurile coborâte din baierile cerului peste un oraș legendar. Peste un oraș demn de admirația noastră grație frumuseții sale, a istoriei glorioase și a credinței ziditoare, unică cumva, în Moldova.
Apropiata naștere a Mântuitorului a fost anunțată la Iași de fiii și de fiicele Monorului purtând straiele străbune și colindul frumos, mlădios și pios rostit ca un Imn de slavă adus Nașterii Luminii în Lume. Cu așa colindători ieslea Bethleemului va fi plină de căldură, magii vor uita de frica răspândită ca un ger năprasnic de Irod iar Blândul Iisus va veni pe lume de bună seamă mai zâmbitor și mai fericit...
Sara Crăciunului nost
Mare bucurie a fost...
Fost-a bucurie-n lume
De așa mare minune...
Astă sară-i sară sfântă
Să colindă nu să cântă...
Haida-ți în casă - colindători minunați de pe toate plaiurile românești!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5