Ancheta Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud
1. Ce credeţi că ar trebui să ştie cititorii despre dumneavoastră ?
Cititorii par tot mai interesaţi de modul de viaţă, de preocupările profesionale sau cotidiene, de datele biografice ale scriitorilor. Personal, înţeleg mai bine o lucrare scrisă atunci când cunosc reperele temporale şi spaţiale ori date biografice despre autor. Referitor la mine, în puţinele cuvinte prezentate aici, aş vrea să se ştie că sunt fiu de învăţător, că m-am născut în comuna Spermezeu, pe aceeaşi vale cu Liviu Rebreanu, în comune învecinate, plăcându-mi de mic desenul, dar şi fizica şi matematica. M-am născut în zodia balanţei, împărţindu-mi preocupările între tehnică şi artă, talerul hotărâtor fiind apăsat de necesităţile pragmatice ale vremii, înfluienţându-mi aspiraţiile.
2. De ce scrieţi ?
Găsesc în scris un mod de comunicare, de mărturie despre propriile mele percepţii legate de Universul în care trăim. Situat între rădăcinile terriene şi aspiraţiile astrale, prin poezie îmi reidentific verticalitatea existenţială.
3. Cum vedeţi rostul scrisului ?
Nu pot să spun că scrisul este o meserie ca oricare alta, poate dacă limitez scrisul la cerinţele profesiei de grefier ori secretară, un mod de-a scrie la comandă. Scriitorul adevărat, de cele mai multe ori neretribuit, cercetează, se documentează, pune sufletul, creează. El nu poate fi asemuit cu tâmplarul ori cu cioplitorul, ci cu sculptorul. Nu poate fi asemuit cu zugravul, ci doar cu pictorul. O meserie se învaţă repede. Ea are la bază un fundament tehnic concis, însoţit de îndemânare şi multă repetabilitate. Deasupra meseriilor vorbim de profesii, iar când vorbim de creaţii, ne apropiem de Creator.
4. Care sunt valorile în care credeţi ?
Cred în nobleţea, cinstea şi omenia, adevărul, dreptatea şi echilibrul în toate, bun ul simţ şi credinţa în Dumnezeu. Acestea sunt valorile care ar trebui să ne însoţească pretutindeni.
Referitor la operele scrise, cred că cele care dăinuie în timp sunt şi rămân valoroase. Nu cred în curentele modei. Apreciez mai mult piatra decât dalele turnate, mai mult lemnul decât PAL-ul, mai mult ţesăturile din in şi cânepă decât supraelasticul.
5. Cum scrieţi ?
Când scriu, sentimentul meu este funcţie de starea sufletească. Pentru că scriu în special poezie, am sentimentul scrisului sub lupă (poate pentru că am depanat multe plăci electronice sub lupă), o lupă care dilată timpul, spaţiul, atenţia pe impresia momentului ori pe expresia cuvântului. Am senzaţia unei vibraţii venite dintr-o energie de dinaintea cuvântului, iar cuvântul se reliefează ca paletă de sunete a acestor coarde vibrante... Apoi, las poezia s-o recitesc altădată, pentru a înlătura impresiile de supraevaluare, trecând uneori pînă la subevaluarea maximă, după care revin la percepţia pe care doresc şi cred c-o pot transmite cititorului cu afinităţi asemănătoare. Sentimentul creaţiei îmi dă o stare de bine şi de împlinire.
6. În cariera dv. scriitoricească, există oameni cărora le datoraţi ceva ?
Dacă realizez un arc peste timp, ajungând în perioada adolescentină, în treapta a doua de liceu, pentru încurajarea de-a scrie trebuie să le mulţumesc profesorului de limba română, domnul Rafael Mirciov şi domnului pedagog de la cămin, poetul Petru Novac Dolângă, pentru decizia de a-mi expune, la Gazeta de perete, poeziile ‚, Meditaţie’’ şi ,,Dilema’’. Desigur, trebuie să-i mulţumesc din tot sufletul (poate mă aude de acolo, din ceruri), scriitorului Alexandru Misiuga, pentru încurajarea editării primului meu volum de poezii întitulat ,,Cameleonul cu aripi’’. Desigur, port în suflet sentimente ale recunoştinţei pentru persoane care m-au încurajat, care mi-au scris cronici, recenzii şi care m-au sprijinit sufleteşte în lansarea cărţilor.
7. Consideraţi că aveţi format un cerc de cititori ? Cine sunt ei şi ce aşteaptă de la dv. ?
În afară de cercurile literare în care mă învârt, cercul meu de cititori provine din toate păturile sociale, atât din spaţiul citadin cât şi din lumea satului. Sunt persoane care trăiesc atât în ţară cât şi în diaspora, persoane care iubesc poezia prin a cărei lectură percep trăiri, stări şi mesaje în care se regăsesc sub o formă sau alta. Poezia există în forma ei mai mult sau mai puţin abstractă, sub forma tipărită ori pe display, prinzând viaţă cu fiecare citire, versurile încărcându-se de vibraţie într-o percepţie proprie fiecărui cititor.
8. Credeţi în prietenii literare ?
Prieteniile literare au farmecul lor propriu. Fundamentul lor este cuvântul, comunicarea. Ele nu ţin cont de vârstă. Se stabilesc prietenii literare între persoane cu afinităţi asemănătoare şi în funcţie de valorile în care crede şi le aplică fiecare în parte.
9. Fiecare scriitor gândeşte la cartea de căpetenie care să-l reprezinte. Aţi scris-o deja ? Dacă nu, cum o imaginaţi/ proiectaţi ?
În consideraţia că fiecare scriitor, de-a lungul carierei sale, aspiră la tot mai mult, cartea de căpetenie cred că nu poate fi definită decât la finele activităţii scriitoriceşti. Consider că încă n-am temeiurile stabilirii acesteia. Dintr-un alt punct de vedere, de fiecare dată când lucrez la o carte, aceasta este pentru mine carte de căpătâi. Finalizată, ea devine pentru mine carte de bibliotecă, luându-i locul, la căpătâiul patului (mai concret pe noptieră), o altă posibilă carte.
10. Grupările literare, cenaclurile, credeţi că mai au vreun rost ? Care ar fi el ?
Rolul grupărilor literare, al cenaclurilor rămâne de necontestat. Schimbul de opinii, uneori chiar contradictorii, pe un teren deschis, într-o manieră de respect reciproc, au dus adeseori la promovarea talentului din domeniul literar.
11. La ce lucraţi acum ?
În urma participării la Simpozionul Naţional de poeme TANKA, ţinut la Constanţa, în 7-8-9 septembrie 2012, în cadrul căruia mi-am lansat cartea de poeme, haiku şi senryu, numită ,,Martor pentru gând’’, carte bilingvă româno-franceză, traducerea aparţinând prof. Florin Avram, m-am încărcat de multă energie. Ca urmare, acum lucrez la un volum de poeme tanka.
12. Ce reprezintă pentru dv. Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud ?
Mi-am depus dosarul pentru înscrierea în cadrul SSBN doar de o lună şi câteva zile, dar am fost onorat să particip la Ancheta Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, mulţumind pe această cale Comitetului director pentru încrederea acordată.
Anchetă realizată de Andrei Moldovan, preşedinte SSBN
Citiţi şi:
- Anchetă– interviu pentru membrii Societăţii Scriitorilor din Bistrita-Năsăud
- ANCHETA – INTERVIU pentru membrii Societaţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud
- Azi, Ana Zegrean
- ANCHETA – INTERVIU pentru membrii Societatii Scriitorilor din Bistrita-Nasaud
- Ancheta Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou