Conferinţă cutremurătoare despre suferinţele românilor din Basarabia

Foto: Camil Hosu

Sala „Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Judeţene a fost gazda conferenţei susţinută de monahul Moise de la Mănăstirea „Oaşa”. Tema abordată „Să nu ne răzbunaţi” a expus mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia sub ocupaţie sovietică. Cu acest prilej a fost lansat volumul “ Mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia” (Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2012 ), o carte despre suferinţele celor care au fost deportaţi în Siberia şi ale urmaşilor acestora. Cartea este însoţită de 3 filme documentare: “Deportaţii din Siberia”, Deţinuţii politici din Basarabia”, “Foametea din Basarabia”.
Născut în 1974 la Reşita, monahul Moise a urmat Facultatea de Drept din Timişoara, unde a intrat în A.S.C.O.R. şi a apucat, cu nădejde, pe calea credinţei. În 1996, a devenit frate la mănăstirea Poşaga (Alba). Din 2000, obştea de la Poşaga s-a mutat la Oaşa, în Munţii Sureanu, la 1.400 de metri deasupra lumii. După alţi câţiva ani de nevoinţe, monahul Moise Iorgovan a început un proiect cultural, care avea să-l acapareze total: o cronică documentară, filmată şi scrisă, despre suferinţele din închisorile comuniste din România şi Basarabia, mărturisite de foşti deţinuţi politici. Un demers nobil şi temerar, despre frumuseţea credinţei în temniţă.
Moderatorul evenimentului a fost directorul Bibilotecii Judeţene, Ioan Pintea. Publicul a fost prezent în număr foarte mare, umplând până la refuz sala de conferinţe, bistriţenii arătându-se dornici de astfel de întâlniri spirituale. Deşi biblioteca va fi deschisă cititorilor doar în aprilie, evenimentele frumoase prind deja contur aici.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5