Bani europeni pentru sătenii pregătiţi să devină… antreprenori

În prezenţa primarului Nicolae Moldovan şi a managerului de proiect, Ionel Dâncu, joi a avut loc la Centrul de formare şi perfecţionare în turism, din zona de agrement de la Figa, conferinţa de presă pentru lansarea proiectului ”Calificare şi antreprenoriat – soluții durabile pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistență”, implementat de Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă (AIRDD) Someş Dej.
În valoare totală de aproximativ de 2,1 milioane de lei, acesta are o durată de aplicare de 18 luni, cu începere din 31 martie 2014, şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu încadrare în axa prioritară nr.5 ”Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenție 5.2 ”Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”.
Realizată în parteneriat cu CDM Consulting SRL (Cluj-Napoca), iniţiativa vizează îmbunătățirea calității resurselor umane din județele Cluj și Bistrița-Năsăud în vederea creşterii nivelului de ocupare a forţei de muncă preponderent feminine prin înființarea de afaceri locale în mediul rural. “Vom putea contribui la atragerea și menținerea a cât mai multor persoane pe piața locală a muncii și implicit la creșterea șanselor de ocupare a unui loc de muncă în special pentru locuitorii ocupați în agricultura de subzistență”, spun managerii de proiect.

480 de persoane ocupate în agricultura de subzistență vor participa de activități de informare și consiliere prin care vor fi sprijinite să-și identifice nevoile de formare adecvate în vederea ocupării unui loc de muncă și vor beneficia de servicii de mediere pe piața muncii.
375 de persoane ocupate în agricultura de subzistență, dintre care 60% femei, vor participa la programe adecvate de formare profesională precum lucrător în alimentația publică, frizerie, coafură, îngrijitori la domiciliu, confecţioner-asamblor articole din textile, barman, lucrător cablaje auto, lucrător finisor în construcții, cursuri de utilizare a calculatorului, competențe antreprenoriale.

Prin participarea la cursurile de antreprenoriat, 140 de persoane ocupate în agricultura de subzistență vor fi sprijinite să demareze o afacere proprie. Dintre acestea, 40 de persoane aparținând grupului țintă vor fi sprijinite financiar sub forma de premii pentru concretizarea ideii de afacere. (5.000 de lei de persoană).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5