Vasile Bar (preşedinte CCI BN): Forţa de muncă este principala problemă în economia judeţului. Plătim nemunca, iar firmele din judeţ nu au oameni să angajeze

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, susţine că principala problemă a mediului de afaceri din judeţul nostru este deficitul de forţă de muncă, coroborat cu legislaţia muncii total deficitară.

         „E o mare problemă care derivă de cel puţin două aspecte, un prim aspect legat de legislaţia din România care este total deficitară. După legislaţia de astăzi, instituţiile statului care trebuie să administreze aceastp problemă, care trebuie să promoveze ocuparea forţei de muncă, se ocupă de cu totul altceva sau doar parţial de problema ocupării. În timp ce noi avem astăzi un număr de 3000 de locuri de muncă disponibile, în acelaşi timp plătim aproximativ acelaşi număr de şomeri, poate in pic mai mic, poate 2000, dar tot plătim 2000 de şomeri. Mai avem în evidenţa noastră încăpână la aproape 5000 de şomeri, diferenţa fiind ieşiţi din plată. Sun anomalii care se întâmplă în ţara românească, în toate judeţele nu nimai în Bistriţa-Năsăud”, a declarat Vasile Bar, în cadrul Colegiului Prefectural.

         Acesta a menţionat că a solicitat conducerii AJOFM BN să se ocupe de problema ocupării forţei de muncă, nu a găsirii de soluţii pentru a face dosare legale ...de şomer. „Punem o presiune extraordinar de mare pe bugetul statului vizavi de faptul că plătim nemunca, în timp ce firmele din judeţ plâng că nu au oameni să îi angajeze. (...) Să acţionăm de aşa natură încât oamenii să se angajeze în câmpul muncii, nu să stea pe laviță în fața porți și să primească bani de la stat pentru că stă în fața porții. La noi, de multe ori cel care stă în fața porții primește mai mult decât cel care se angajează, ,cu ajutoare sociale, cu subvenţii în agricultură etc. Eu nu sunt împotriva acestor lucruri, dar aceşti beneficiari trebuie să fie doar acei ce nu pot munci. Domnule prefect, ar trebui organizată această treabă de la cap la coadă, a acordării ajutorului de şomaj şi a calităţii de şomer”, a menţionat  Vasile Bar.

Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a ridicat şi problema acordării concediilor medicale, acesta precizând că ar fi corect ca 3 medici să facă parte din comisie, nu unul singur. „Era acum 10 ani un medic în Bistriţa care dădea concedii medicale şi care în fiecare lună schimba Jeep-ul, din trebuir de genul ăsta. Anomalii peste anomalii, trebuie să terminăm odată cu profiturile astea aiurea”, a adăugat Vasile Bar.

         În context, Vasile Bar a solicitat şi inspectorilor de muncă controale mai ferme la angajatori, în special cei mici şi mijlocii, pentru depistarea muncii la negru, dar şi pentru a identifica situaţii în care angajările se fac la salariul minim pe economie iar „diferenţele” se dau „la negru”, ceea ce determină o concurenţă  neloioală cu firmele corecte.

Preşedintele CCI BN a prezentat o serie de propuneri de modificare a legislaţiei, pentru a veni în sprijinul angajatorilor. Prima vizează modificarea Legii 76/2000 privind sistemul de asigurări pentru şomaj, în sensul acordării indemnizaţiei pentru şomaj doar persoanelor care nu pot munci din cauza stării de sănătate. O altă prevedere ar fi introducerea obligativităţii ca şomerii să obţină negaţie doar de la angajatorii care oferă locuri de muncă, dar şi „să caute activ un loc de muncă”. Tot pe această temă, angajatorii ar dori ca AJOFM să le pună la dispoziţie baza de date cu şomerii, lucru care acum nu este permis sub protecţia datelor personale.

Mediul de afaceri, a spus Bar, solicită şi modificarea Codului Fiscal în sensul neimpozitării orelor suplimentare sau a reducerii progresive a impozitului în funcţie de vechime, dar şi a Legii 210/1999 privind concediul paternal. Nu în ultimul rând, angajatorii cer modificarea Ordonanţei 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, astfel încât tatăl să beneficieze de această indemnizaţie doar dacă mama este angajată. Una peste alta, s-ar dori şi o strategie naţională pentru repatrierea forţei de muncă din străinătate, mai ales că un sudor câştigă în România 1000-1500 euro, chiar mai mult decât în străinătate.

                   Pe de altă parte, preşedintele CCI BN a scos în evidenţă partea pozitivă a legislaţiei privind învăţământului dual, dar şi a reînfiinţării şcolilor profesionale.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5