Organizaţia Salvaţi Copiii, înger salvator pentru prematurii de la Secţia de Neonatologie a SJU Bistriţa. Ambasadorul Amalia Năstase: Spitalele de stat, în acest domeniu, sunt mai dotate ca cele private
Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa cu aparatură modernă, de ultimă generaţie, şi anume un ventilator de suport respirator în valoare de 23.741 euro. Este a doua donaţie pe care această asociaţie o face Spitalului Judeţean, după ce în 2015 a donat un incubator de transport şi o lampă de fototerapie.
La evenimentul festiv au participat Gabriela Alexandrescu – preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, Amalia Năstase – Ambasador al programului „Fiecare copil contează”, prefectul Ovidiu Frenţ, dr. Maria Gabriela Deak – director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Aurelia Tanca – şef secţie Neonatologie la SJU Bistriţa, Gabriela Remeş – director îngrijiri SJU Bistriţa, Paul Szekely – director administrativ SJU Bistriţa, medici şi asistente din cadrul secţiei dotate.
Preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a punctat, din capul locului, că Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa „arată minunat”, care oferă condiţii aşa cum puţine spitale din România o pot face. „Anul acesta, Salvaţi Copiii intră în al şaptelea an de campanie. Anul acesta am strâns bani ca să oferim 122 de echipamente pentru 38 de secţii de nou născuţi şi maternităţi din ţară, echipamente care constau în incubatoare, ventilatoare neonatale, monitoare de funcţii vitale, ecografe, mese de operaţie etc. (...) În total, în aceşti ani, am achiziţionat 515 echipamente pe care le-am donat unui număr de 88 maternităţi care au servit unui număr de 42.000 prematuri. Asta am făcut cu tot suportul pe care l-am primit de la toţi oamenii din ţara asta, din Bistriţa-Năsăud am primit din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, o sumă de 7.000 lei, dar e importantă fiecare sumă. În aceşti şapte ani am strâns 18 milioane de lei pe care i-am investit în echipamente pentru cei mai mici lucrători”, a precizat Gabriela Alexandrescu.
În context, aceasta a menţionat că, pe lângă dotările spitalelor, Organizaţia Salvaţi Copiii şi-a asumat responsabilitatea de a reduce rata mortalităţii infantile, care acum şapte ani era de peste 10 la mia de locuitori, în prezent ajungându-se la 7,2 la mia de locuitori, oricum dublu faţă de media europeană de 3,5. Din păcate, rata mortalităţii infantile în judeţul Bistriţa-Năsăud este de 9 la mia de locuitori, peste media naţională.
Dr. Gabriela Deak: O şansă în plus la viaţă pentru nou născuţii din SJU Bistriţa
Directorul medical al SJU Bistriţa, dr. Gabriela Deak, a menţionat că ajutorul primit de la Organizaţia Salvaţi Copiii este de un real folos pentru Secţia de Neonatologie, ventilatorul de suport respirator cu care a fost dotată secţia îi ajută pe medici în exercitarea actului medical, dar şi pe micuţii pacienţi în procesul de recuperare, putându-se garanta cea mai bună îngrijire. „Conform statisticilor Secţiei de Neonatologie din cadrul SJU Bistriţa, în anii 2017, s-au născut 1631 copii, din care prematur, cu greutatea la naştere sub 2500 grame un număr de 167. Au avut nevoie de suport ventilator 56 de nou născuţi. În anul 2018, până-n prezent, am avut un număr de 1460 nou născuţi, din care 109 prematuri, cu greutate sub 2500 grame. Aproximativ 10% din naşteri sunt înainte de termen. Şi copiii născuţi la termen pot fi cu probleme, prezentând diverse afecţiuni care necesită îngrijire în terapie intensivă. Aceşti copii aflaţi în dificultate necesită îngrijiri medicale specifice în procesul de tranziţie şi adaptare la viaţa extrauterină. Abordarea acestor copii este foarte complexă şi necesită, pe lângă grija şi dăruirea medicilor şi a întregului personal medical, tratament medicamentos, dar şi aparatură performantă”, a declarat dr. Deak.
Potrivit acesteia, cu aparatura performantă se pot trata cu succes patologii mai complexe, nemaifiind necesar transferul pacienţilor la alte spitale, producând suferinţă copiilor, dar şi disconfort părinţilor. „Prin completarea aparaturii existente cu ventilator cu suport respirator, donat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, copiii din Secţia Neonatologie a SJU Bistriţa au astfel o şansă în plus la viaţă”, a mai spus directorul medical al SJU Bistriţa.
Dr. Aurelia Tanca: Secţia de Neonatologie trebuie să fie de top, acolo începe viaţa
Şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul SJU Bistriţa, dr. Aurelia Tanca, a ţinut să mulţumească Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru că s-a gândit să doneze acest aparat spitalului din Bistriţa, care este esenţial. Potrivit acesteia, aproximativ 30% din prematuri au nevoie de suport ventilator, fie de timp neinvaziv (pentru care există aparate), fie de tip invaziv (cum este şi acest aparat, care este folosit pentru intubarea nou născuţilor). „Maternitatea noastră este una de gradul II, adică îngrijim în secţie nou născuţii la termen şi copii născuţi prematur. Avem voie să ţinem şi să îngrijim prematuri născuţi după 32 de săptămâni, care au o greutate la naştere de peste 1,5 kg. Ceilalţi născuţi prematur, sub 1,5 kg, suntem obligaţi să-i transferăm într-un serviciu superior, într-o maternitate de gradul III la Târgu Mureş sau Cluj-Napoca”, a explicat dr. Tanca. Oricum, până la transfer, acelui prematur îi trebuie oferite condiţii speciale şi suport respirator.
În discursul său, aceasta a subliniat nu doar progresele deosebite făcute în aparatura medicală, cât şi profesionalizarea medicilor şi a asistentelor medicale, în urma unor cursuri de perfecţionare, fapt care este confirmat de succesele acestei secţii de neonatologie. Aceasta a recunoscut că au existat şi cazuri nefericite, dar care sunt legate de factori care nu depind nici de medici, nici de aparatura avută în dotare. Potrivit acesteia, de acest aparat beneficiază deja un mic suflet de numai 900 grame. „Ne perfecţionăm în continuare, atât asistente, cât şi medici, suntem o echipă întotdeauna. Într-o secţie de spital, există un lanţ, nişte verigi legate, medici, asistente, infirmiere, toţi muncim pentru acelaşi lucru. (...) Acolo este viaţa nouă pe care copiii o încep, iar noi vrem să le fie cât mai bine, iar mamele să fie mulţumite”, a mai spus dr. Aurelia Tanca.
Prefectul Ovidiu Frenţ: Dreptul la viaţă este primul dintre drepturile fundamentale ale omului
Prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, a mulţumit Organizaţiei Salvaţi Copiii România pentru aceste proiecte ale căror rezultate se văd şi la Bistriţa. „Asociaţia Salvaţi Copiii România chiar face ceea ce spune, adică salvează copii . Mă gândeam că cei 1300 de copii care-şi pierd viaţa anual ar însemna o localitate. Evident că trebuie să facem tot ceea ce ţine de noi, dumneavoastră faceţi foarte mult, trebuie să facem şi noi ca autorităţi, instituţiile medicale. Cred eu că aceşti mici luptători care se grăbesc să vină în această viaţă au nevoie indispensabil de ajutorul nostru, al tuturor, pentru că dreptul la viaţă este primul dintre drepturile fundamentale ale omului. Cu atât mai nobilă este misiunea dumneavoastră”, a evidenţiat prefectul Frenţ.
Acesta a adăugat că politicile guvernamentale, este nevoie de completări pe care le pot aduce organizaţiile, aşa cum a făcut-o Organizaţia Salvaţi Copiii România.
Amalia Năstase: Copiii sunt cei care duc mai departe ţara, în ei trebuie să investim
Ambasador al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Amalia Năstase, a punctat faptul că implicarea oamenilor, a companiilor de-a lungul celor şapte ani a fost una extraordinară, fapt ce a putut duce la realizarea acestor proiecte. „În ultimii şapte ani. s-a schimbat foarte mult în ceea ce priveşte prematurul în România . Personal, am nişte prietene care au născut la un spital privat un copil prematur şi m-au rugat să le ajut să ajungă la o maternitate de la stat. E una din puţinele ramuri la care se întâmplă aşa, adică statul este mult mai capabil decât privatul, dar mie mi se pare că în mai multe ramuri statul este mai capabil decât privatul în ceea ce priveşte spitalele. Calitatea umană şi forţa oamenilor care lucrează la Neonatologie este una dintre cele mai puternice din toate ramurile medicinei. Eşti ca un fel de soldat care pe front 24 din 24 ore nu ai timp să-ţi iei nici minute, nici secunde. (...) Noi mergem de şapte ani în fiecare maternitate tocmai pentru a arăta că banii pe care-i strângem se întors 100% în echipamente şi în ajutorul mamelor gravide sau care mai au copii şi trebuie educate”, a declarat Amalia Năstase.
Aceasta a făcut apel către societatea civilă să direcţioneze acei 2%, pentru că pot contribui la salvarea a foarte multe vieţi. „Copiii sunt cei care duc mai departe ţara şi oricât de supăraţi am fi câteodată pe ţară, pe noi, pe cine o fi, trebuie să ştim că dacă nu avem grijă de copii, putem să uităm orice supărare, că nu o să mai existăm. Copiii sunt cei în care trebuie să investim foarte mult şi paşii prin care putem face aceasta sunt foarte simpli”, a mai spus Amalia Năstase, ambasador al acestei organizaţii.
Citiţi şi:
- Trei echipamente donate de Organizaţia Salvaţi Copiii pentru Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean! Managerul Gabriel Lazany: Această secţie începe să-şi arate performanţa
- Dotări majore la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa: 6 incubatoare pentru prematuri şi un CT de ultimă generaţie
- Preşedintele Radu Moldovan: Investiţiile în infrastructura medicală nu au finalitate fără un parteneriat cu medicii
- Ecograf de înaltă performanţă pentru nou-născuţi. Dr. Aurelia Tanca: Este de foarte mare ajutor!
- A fost semnat contractul de finanțare de 100 milioane euro, prin PNRR, pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud!
Adaugă comentariu nou