Pace şi consens la şedinţa de aprobare a bugetului propriu al CJ

În mod normal, având în vedere discuţiile aprinse din cadrul forului judeţean pe marginea alocării de fonduri, şedinţa de dezbatere a bugetului Consiliului Judeţean (CJ) ar fi trebuit să se lase cel puţin cu certuri zdravene.

În schimb, atmosfera de ieri din cadrul plenului şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, în care a fost supus votului proiectul privind aprobarea bugetului propriu al judeţului, a fost una liniştită. Amendamentele s-au numărat pe degete, iar discuţiile au fost chiar agreabile la un moment dat între putere şi opoziţie.

Amendamente din toate părţile

În mare, s-au luat 250.000 de lei din fondurile alocate sectorului de asistenţă socială, şi s-au completat sumele pentru sănătate şi sport, respectiv 150.000 de lei pentru Serviciul de Ambulanţă, şi 100.000 de lei pentru sport.

,,La sănătate, se adaugă 150.000 de lei la Serviciul de Ambulanţă, iar la capitolul cultură, recreere şi religie, la sport se adaugă 100.000 de lei, din care 10.000 lei se alocă pentru concursul Gabriela Szabo. Sumele se iau de la capitolul asigurări şi asistenţă socială”, a spus consilierul judeţean PNL Anton Vlad, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe.

Un amendament formulat de consilierul judeţean PDL, Andrei Moldovan, potrivit căruia, fondurile alocate anumitor servicii culturale să fie distribuite în urma unor concursuri de proiecte, a fost apreciat şi i-a ridicat mingea la fileu, preşedintelui Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, care a mai tăiat din elanul scriitoresc al unora.

,,Toată lumea vrea să scrie cărţi, să scrie monografii. Să scrie, dar pe banii lor, nu pe banii de la buget. Suntem într-o perioadă de criză şi nu ne putem permite să susţinem ideile tuturor”, a replicat preşedintele CJ Liviu Rusu.

Crucea de la Piatra-Fântânele, între capital politic şi simbolistică

Costurile de execuţie ale Crucii de la Piatra Fântânele au iscat, de-a lungul timpului, cele mai multe discuţii şi contre în rândul consilierilor judeţeni.

În cele din urmă, banii au fost alocaţi, şi astfel 6,2 miliarde de lei din bugetul fondului de rulment vor fi investiţi în Crucea de la Piatra Fântânele, astfel încât, în luna iunie, să ne putem lăuda cu un nou obiectiv turistic, după cum spunea preşedintele CJ Liviu Rusu.

Singurul consilier care a ridicat, din nou, problema costurilor a fost liberalul Ioan Deneş, care a reamintit colegilor că, valoarea lucrărilor la Crucea de la Piatra Fântânele, ajunge undeva la 12 miliarde de lei.

În replică, preşedintele CJ Liviu Rusu l-a atenţionat că suntem în Postul Mare şi…

,,Haideţi, să nu ne mai jucăm cu simbolurile şi să ţinem cont de părerea unora, şi vă mai spun un lucru. Ne-am jucat destul un an de zile, şi s-ar putea să plătim pentru aşa ceva. Mai mult, suntem în Postul Mare! Haideţi să nu mai jucăm cu ceea ce nu înţelegem, crezând că ne creşte capitalul politic. Capitalul politic ne creşte prin ceea ce facem pentru acest judeţ. (…) A fost prea mult patos, ca să nu spun politicianism. Opoziţia nu poate să fie întotdeauna de acord cu cei de la Putere, şi cu preşedintele, şi atunci mai inventează evenimente. Ulterior, ceea ce e bine, astăzi, s-ar putea să fie greşit peste un an de zile, sau invers. E un obiectiv, aş spune eu, turistic, e un obiectiv care întregeşte măreţia şi semnificaţia acelei zone, şi aşa cum am spus în şedinţă, e bine cu anumite simboluri, să nu ne jucăm, că s-ar putea să ni se întâmple ceva, şi să nu ştim, de ce. Cred că în luna iunie vom finaliza şi Crucea de la Tihuţa”, a subliniat Liviu Rusu.

"Tindem spre o situaţie de normalitate"

Veniturile pe anul 2010 ale judeţului sunt în sumă de 294.549.000 lei din care: venituri proprii-2.310.000 lei, sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate-42.166.000 lei, sume defalcate din TVA pentru finanţarea drumurilor judeţene şi comunale – 10.179.000 lei, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale-10.697.000 lei, transferuri de la bugetul de stat pentru înfiinţarea Camerei Agricole-980.000 lei, sume primite de la UE pentru DJ 151 - 48.535.000 de lei, învăţământ – 23.725.000 lei.

Una peste alta, bugetul a fost adoptat aşa cum a fost construit, cu amendamentele formulate.

,,Primează interesul consilierilor şi al judeţului, la fel cum primează şi interesul cetăţeanului. Amendamentele pe care le-au ridicat mi s-au părut normale, oportune şi cu bun simţ, şi dacă eu nu pot să prevăd totul, m-am pliat pe formula pe care dumnealor au exprimat-o prin aceste amendamente. Până la urmă tindem spre o situaţie de normalitate. Nici noi nu mai spunem că, este circ în Consiliul Judeţean, nici dumnealor nu mă mai acuză de totalitarism”, a concluzionat preşedintele CJ Liviu Rusu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5