Policlinica a fost redeschisă, cu echipamente de ultimă generaţie. Radu Moldovan: Medicii să se specializeze, să ţină pasul cu modernitatea!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Bistriţenii se vor bucura de servicii medicale de calitate în urma finalizării proiectului de modernizare şi echipare a ambulatoriului Spitalului de Urgenţă al judeţului Bistriţa-Năsăud. Lucrările de reabilitare, modernizarea spaţiilor şi a reţelelor de utilităţi, de recompartimentare şi reorganizarea cabinetelor medicale au însumat 11,895 milioane lei, în timp ce dotarea cu aparatură, echipamente specifice şi mobilier a avut o valoare de 12,425 milioane lei. Proiectul, implementat în perioada 2 iulie 2013 – 31 decembrie 2015, a fost finanţat prin programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, DMI 3.1 – reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate.
Practic, au fost reabilitate trei corpuri de clădire ale Policlinicii, şi anume 110 cabinete şi 62 de spaţii administrative. În Corpul I al Policlinicii, sunt amplasate cabinetele medicale de Neurologie, Medicină internă, Cardiologie, Chirurgie generală/Urologie, Ortopedie şi Traumatologie, Oftalmologie, Psihiatrie, Diabet zaharat, Endocrinologie, Oncologie, Reumatologie, Dermatovenerologie, Obstretică-ginecologie, Otorinolaringologie (ORL) şi alergologie. Tot în acest imobil sunt laboratoarele de Radiologie şi Imagistică medicală, de analize medicale, explorări funcţionale (EKG, Ecografie, Gastroscopie), baza de tratament de balneofizioterapie şi spaţii administrative. În Corpul II sunt Cabinetele de Medicină legală şi alte spaţii tehnice, în timp ce în Corpul III sunt cabinetele medicale de Pediatrie, Neurologie infantilă, Neupsihiatrie infantilă, Medicină sportivă şi Medicina muncii.
Toate cabinetele medicale au fost dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie, dintre care menţionăm Ecocardiograf Doppler pulsatil continuu şi color, Ecograf cu transductor abdominal, Aparat Roentgen pentru radioscopii şi radiografii, ecograf de înaltă performanţă pentru cardiologie şi oncologie, aparat de monitorizare EKG etc.
Tot prin proiect a fost realizată amenajarea peisagistică, alei şi platforme, zone de odihnă, sistem de iluminat exterior, parcări, dar şi facilităţi de acces la cabinetele medicale pentru persoanele cu dizabilităţi, rampe de acces şi ascensoare cu comenzi speciale pentru nevăzători. Partea de lucrări a fost adjudecată de asocierea de firme Euras Satu Mare, Creativ Group Bistriţa şi Izorep Târgu Mureş.
Mircea Gelu Buta: După 40 de ani s-a pus problema reabilitării şi modernizării Policlinicii
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta, a făcut un istoric al Policlinii din Bistriţa, precizând că aceasta a fost modernizată şi reabilitată după 40 de ani de funcţionare. Dr. Mircea Gelu Buta a mai spus că proiectul de modernizare, dezvoltare şi echipare a Ambulatoriului Spitalului de Urgenţă Bistriţa a fost posibil datorită implicăriifostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi preşedintelui CJ Radu Moldovan. La final, dr. Mircea Gelu Buta i-a dăruit ministrului Bănicioiu două volume cu memoriile politicianului Victor Moldovan, volume ai căror editori sunt Mircea Gelu Buta şi Adrian Onofreiu.
Totodată, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta, a mulţumit Clubului Rotary pentru că a donat statuia amplasată în faţa Ambulatoriului. Statuia ,,Măiastra” este realizată de profesorul Anton Tănase.
Mircea Gelu Buta: În anul 1969, deja Policlinica deservea o populaţie de 120.000 de persoane din întreg judeţul. Tot în această incintă a fost construită, în anul 1968, Staţia de Salvare judeţeană, care a intrat şi ea în procesul de reabilitare, iar în anul 1969 a fost construit în vecinătatea Policlinicii un complex stomatologic.
Iată că după 40 de ani s-a pus problema reabilitării, şi modernizării Policlinicii, proiect care a fost posibil începând din anul 2013 datorită implicării a domnului ministru Nicolae Bănicioiu, a domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
Aş vrea să mulţumesc Clubului Rotary Bistriţa pentru că a donat acest monument foarte frumos în acest spaţiu ambiental şi domnului director Dorin Stoian, care de câteva zile caută să îl plaseze, să îl sudeze. E statuia unui concitadin de al nostru, profesorul Tănase.
Radu Moldovan: Aştept ca tot corpul medical să se ridice la nivelul investiţiilor făcute în sănătate
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a precizat, la evenimentul inaugural, că modernizarea Policlinicii reprezintă un obiectiv extrem de important al judeţului Bistriţa-Năsăud, un „proiect de suflet” care va face viaţa un pic mai bună pentru cetăţenii din judeţ. Ajuns pe lista de rezervă, proiectul a fost „resuscitat” în toamna lui 2012, completat şi, ulterior, finanţat.
Radu Moldovan i-a menţionat pe cei care au sprijint implementarea acestui proiect european, de la colegii din Consiliul Judeţean, până la autoritatea de management. „Încă doi oameni merită pomeniţi aici, unul este colegul şi prietenul meu, ex-ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, căruia îi mulţumesc, şi primului-ministru al României, Victor Ponta, care ne-a sprijinit în proiectele de dezvoltare a sistemului de sănătate”, a punctat şeful administraţiei judeţene.
"Cu fonduri proprii de la Consiliul Judeţean şi cu sprijin de la Guvernul României, am reuşit să avem o Secţie de Neonatologie (Maternitatea) ultramodernă şi suntem într-o stare avansată cu Blocul operator centralizat, cu cele opt săli de operaţie. Mai avem nevoie de o mică mână de ajutor, adică de aproximativ 10 milioane lei, sper ca noul ministru al Sănătăţii, tehnocrat cum este, de la Cluj, să continuie sprijinirea acestor proiecte. Noi vom asigura partea de cofinanţare de la Consiliul Judeţean şi sper să finalizăm acest Bloc operator, unic în România din punct de vedere al dotărilor”, a precizat preşedintele Moldovan.
Nu în ultimul rând, preşedintele CJ a făcut referire la resursa umană, atrasă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, adică „nu mai puţin de 22 de noi medici tineri, specializaţi în ţară şi în afară şi, de asemenea, încă 20 care sunt în diferite stadii ale rezidenţiatului”.
„Le mulţumesc medicilor pentru colaborare, le mulţumesc pentru tot ceea ce fac, cred că este una dintre cele mai grele profesii, dar şi satisfacţiile lor sunt foarte mari atunci când aduc o rază de lumină pe faţa oamenilor, în situaţii foarte complicate.
Îi preţuiesc, îi iubesc foarte mult şi o spun public, le-am spus-o şi în direct, le-am transmis şi prin managementul spitalului: aştept ca şi ei, în perioada următoare, să se ridice la nivelul investiţiilor pe care cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud le-au făcut în acest sistem. E nevoie să se specializeze, să ţină pasul cu modernitatea. E o meserie foarte grea în care în fiecare zi ai de învăţat ceva şi sunt încrezător că acest corp extrem de important al comunităţii noastre, corpul medical, va ţine pasul cu investiţiile făcute în sistem”, a concluzionat Radu Moldovan.
Nicolae Bănicioiu (ex-ministrul Sănătăţii): Cea mai importantă investiţia a autorităţilor este în sănătate
Invitat la inaugurarea Policlinicii bistriţene, fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a felicitat administraţia judeţeană pentru investiţiile făcute în infrastructura de sănătate. Acesta a recomandat comunităţii bistriţene să aibă încredere în corpul medical, care este nu doar competent şi bine pregătit, ci şi bine intenţionat.
„Felicitări pentru tot ceea ce faceţi pentru binele comunităţii dumneavoastră. Încep prin a mulţumi preşedintelui Radu Moldovan, pentru că eu cred că cea mai importantă investiţie pe care o poate face vreodată o autoritate locală este cea în sănătate şi mă bucur că Radu a înţeles lucrul acesta. Îi mulţumesc domnului manager Buta pentru că are grijă de medici şi pentru că a adus medici şi asistente în spital. Eram sceptic la un moment dat, dar văd că parteneriatul dintre minister şi spital a fost unul bun. Mă bucur că Spitalul Judeţean arată mult mai bine faţă de primele dăţi când am trecut pe acolo”, a declarat fostul ministru.
Acesta a precizat că peste 400 milioane euro au fost alocate de Guvern pentru Bistriţa-Năsăud, din care 20 milioane numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Mă aştept ca peste un an şi nouă luni, când sper să mă mai invitaţi, sumele să fie mai mari, iar spitalul să aibă investiţii mai mari de 20 milioane euro. Ştiu că vă veţi bate, ştiu că şi preşedintele şi ceilalţi sunt foarte ambiţioşi, sper că vor găsi şi înţelegerea necesară”, a declarat acesta
Nicolae Bănicioiu le-a urat medicilor şi asistentelor „putere de muncă şi putere de luptă cu sistemul”, arătându-se optimist că actualul Guvern va uşura şi mai mult munca acestei categorii profesionale. „Noi am făcut o politică de majorare salarială, de deblocări de posturi care sper şi cred că va continua. Ultima majorare, cea de 25%, nu este suficientă şi nu este nici pe măsura eforturilor pe care le depuneţi dumneavoastră, dar sper să nu fie ultima. Sper ca Guvernul să continue calendarul majorărilor salariale, aşa cum a fost acordul cu sindicatele. Bănuiesc că în 2016 va fi tranşa a doua pe care o meritaţi”, a precizat ex-ministrul Sănătăţii.
Gabriela Ciornei, Carmen Bulz
Citiţi şi:
- Noua Secţie de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, inaugurată de ministrul Nicolae Bănicioiu
- Blocul Operator Centralizat de la Spitalul Judeţean, inaugurat oficial. O insulă de normalitate, un model pentru întreaga ţară
- Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, distins cu cetăţenie de Beclean
- Premierul Victor Ponta şi membrii Guvernului, în vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă
- Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă intră în reabilitare
Comentarii
Tare m-as bucura, daca tot sunt bani "europeni"... domnul director Buta sa aduca si la Bistrita un aparat pentru tratement de Radio-Terapie , sa nu mai fie nevoiti bolnavii de cancer sa se inscrie si sa astepte luni de zile... pana le vine randul la Institutul de Oncologie din Cluj ptr tratament... tinand cont si de faptul ca la spital este un numar limitat de locuri si lumea sta si doarme prin parcari, in masina sau cheltuie bani "grei" pe la pensiunile din Cluj, sa-si poata face tratamentul prescris...
Pe cand acest lucru domnul Buta ?
Adaugă comentariu nou