Profesorul Ioan Seni, la 75 de ani. O viață dedicată învățământului și culturii năsăudene

La 5 ianuarie 2021 profesorul Ioan Seni din Năsăud a împlinit 75 de ani. A fost profesor de istorie la Rebrișoara și apoi la Colegiul Național ” George Coșbuc” din Năsăud ,  până la pensionare. Colegiul Național ” George Coșbuc” din Năsăud este continuatorul Gimnaziului Românesc din Năsăud, înființat în 1863.. Șase ani mai târziu, în 1869 s-a deschis și Gimnaziul Românesc din Brad, județul Hunedoara, actualmente Liceul Teoretic ” Avram Iancu”, Brad, al cărui absolvent sunt. La inaugurarea Gimnaziului Românesc din Brad a participat și Avram Iancu, care a rostit și o scurtă cuvântare.

            La Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud , profesorul Ioan Seni a excelat nu numai prin apropierea elevilor de studiul istoriei și pregătirea lor pentru examene, olimpiade și concursuri, dar și prin activități cultural-educative memorabile, cum ar fi formația de călușari, pe care a instruit-o din 1985 și cu care a obținut numeroase premii la festivaluri și concursuri, dar care a participat anual și la Maialul Elevilor Năsăudeni.

            Din 1990, profesorul Ioan Seni este președintele Desărțământului ASTRA Năsăud și, în această calitate a fost promotorul unor activități de înaltă ținută, remarcate în întreaga Transilvanie. Dintre acestea amintim :Tabăra Internațională ” Acasă la noi”, tabără organizată pentru copiii și tinerii din teritoriile românești de dincolo de Prut, cele trei ediții ale ”Deniilor Eminescu la Năsăud”, prilej cu care s-au dezvelit și busturile lui Eminescu și Veronica Micle din Năsăud.

            O realizare de mare importanță în păstrarea identității naționale românești o constituie ” Festivalul ilvean de colinde, obiceiuri de iarnă și port popular”, manifestare care a parcurs 25 de ediții (1994-2020). La ultima ediție s-a lansat cartea scriitorului năsăudean Ioan Mititean, ”De Crăciun pe Valea Ilvelor”, Editura Napoca Star, 2020.

            Pofesorul Ioan Seni s-a evidențiat și prin foarte buna organizare a adunărilor generale anuale ale despărțământului. Personal am participat la acțiuni astriste organizate la Năsăud de către președintele Despărțământului ASTRA Năsăud, prof. Ioan Seni, după cum astriștii năsăudeni au participat la activități organizate de  ASTRA Dej, Despărțământul „Dr. Teodor Mihali”. La 10 februarie 2018 am fost  prezent la o activitate reușită la Năsăud, iar în acelașii an, la 18 mai , astriștii dejeni (printre care am fost și eu), au fost alături de colegii lor năsăudeni  în cadrul ” Zilelor Orașului Năsăud”. Am vizitat și Expoziția „ Fascinația Culturii Cucuteni”, care a fost găzduită de Muzeul Grăniceresc, Năsăud.

            La 8 februarie 2020 am fost de față la predarea ștafetei de președinte al Despărțământului ASTRA Năsăud de către profesorul Ioan Seni, după 30 de ani de activitate prodigioasă, unei tinere năsăudence valoroase, dr. Maria Nistor.

            Impresiile mele despre acest eveniment le-am consemnat în articolul ”ASTRA Năsăud la ora bilanțului și a unui nou început”. Domnul profesor Ioan Seni a rămas, cum era și firesc, președinte de onoare al Despărțământului ASTRA Năsăud.

            Ioan Seni a susținut acțiunile dr. Gh. Traian Neamțu, membru fondator al  Despărțământului ASTRA Năsăud, de a dona mai multe busturi comunităților din despărțământul năsăudean și nu numai. Fiul meu, prof. Radu-Florin Giurgiu mi-a spus că și în curtea Școlii Gimnaziale Chiuiești, județul Cluj, s-a dezvelit un asemenea bust al lui Mihai Eminescu.  Lupa Capitolina din centrul municipiului Dej provine tot dintr-o asemenea donație.

            Fiind moț din Țara Zarandului , comuna mea natală fiind situată între Vidra de Sus , unde s-a născut Avram Iancu și Baia de Criș, unde a murit în 1872, m-am bucurat să aflu că profesorul Ioan Seni a participat activ și la dezvelirea bustului lui Avram Iancu din Năsăud.

            Amintim și câteva dintre cărțile scrise de profesorul Ioan Seni, ca unic autor sau în colaborare. Printre acestea, un loc important îl ocupă ” Dicționarul culturii și civilizației  populare al județului Bistrița-Năsăud”, volumul I, ” Țara Năsăudului ”, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2010, ”Academia Română la 150 de ani (1866-2016), Academicienii năsăudeni”, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2016, ”Centenar 1918-2018. Năsăudeni pe coordonatele Primului Război Mondial și ale Marii Uniri”, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2016, ”ASTRA Năsăudeană Rediviva 25 de ani. Pagini monografice”, volumul I (1990-2014), Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2016 și altele.

            Activitatea editorială a profesorului Ioan Seni este mult mai vastă, după cum a fost și cea publicistică. A condus publicații și este colaborator la multe altele.De fiecare dată a slujit istoria și spiritualitatea năsăudeană, Țara Năsăudului fiind un spațiu mirific, unde locuiesc oameni minunați, românii năsăudeni,  care au fost  prezentați atât de frumos în operele celor doi iluștri reprezentanți ai Năsăudului: Liviu Rebreanu și George Coșbuc.

            Sunt convins că și acum, când este președinte de onoare al Despărțământului ASTRA Năsăud, profesorul Ioan Seni va pune la dispoziția comunității năsăudene  cunoștințele vaste și bogata experiență de viață a Domniei Sale.

            Domnule Profesor Ioan Seni, dorim să aveți parte de cât mai multe aniversări, alături de familie și de concitadinii din          Năsăud - ” Orașul Academicienilor”, ” Orașul Școalelor” și ” Orașul Florilor” !

Prof. Gheorghe Giurgiu, membru ASTRA Dej, Despărțământul ” Dr. Teodor Mihali”

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5