Reabilitarea termică a blocurilor, în vizorul administraţiei locale beclenare

Locuitorii oraşului Beclean vor putea să beneficieze de gratuităţile oferite de legislaţia în vigoare privind reabilitarea termică a blocurilor, ale cărei modificări deschid perspective în acest sens. Vestea a fost adusă de către primarul Nicolae Moldovan, în faţa Consiliului Local, acolo unde au început procedurile pentru accesarea şi aplicarea programului privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe din oraş. Derulat cu fonduri europene şi guvernamentale, acesta presupune o finanţare posibil a fi asigurată, pe de o parte, de către Consiliul Local, pe de altă parte de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în cazul obţinerii aprobărilor necesare.
Posibilitatea izolării termice a blocurilor cu susținere financiară de la nivel guvernamental şi local nu este o noutate, atâta doar că, în varianta iniţială, schema de finanţare din lege stabilea contribuţii şi în dreptul asociaţiilor de proprietari, acum scutite de la a face parte din ecuaţie. Deoarece datele problemei s-au schimbat, oferind gratuităţi pentru beneficiari, aleşii locali beclenari au găsit de cuviinţă să ia primele decizii în privinţa acerstui nou program de investiţii, pentru a atrage la Beclean banii de la stat în măsură să ducă la transformarea şi modernizarea unei bune părţi a locuinţelor din oraş.
Totodată, Consiliul Local a discutat şi despre fondurile locale care să asigure partea de cofinanţare, în caz că demersul va primi undă verde de la ministerul de resort: o alocare de 50.000 de lei deocamdată, pentru proiectarea dintr-o primă fază, pentru că pe rol vor intra câte zece blocuri (aproximativ) grupate pe mai multe etape; posibilitatea de a se angaja cu o repartizare anuală de maxim 2 milioane de lei, cât îşi poate permite bugetul orăşenesc să dea pentru ca ideea să devină posibilă la Beclean, dacă va avea sorţi de izbândă la centru. Şanse să se împlinească există, se arată optimist primarul Nicolae Moldovan: „În prima fază intră zece blocuri, astfel ca în aprilie să avem demersul depus la minister. Desigur, acolo există o listă de aşteptare, dar avem încredere că vom reuşi. Am făcut, împreună cu Biroul de urbanism, o listă cu imobilele împărţite pe şapte etape şi am luat ca reper prioritar Drumul Naţional (17), cu toate blocurile care sunt de-a lungul lui. Acestea vor intra în prima fază. Fiecare va avea propriul plan, propria configuraţie. Lucrarea este una complexă, pentru că include mansardă/acoperiş, izolare exterioară, faţade modernizate în culori uniforme, tâmplărie termopan şi, unul dintre cele mai importante aspecte, acum deficitar, reabilitarea beciurilor şi a subsolurilor. Se face proiect la fiecare bloc în parte, iar ce este deja făcut (de exemplu geamuri termopan, acoperiş etc.) se exclude din lucrare şi din cheltuială”.
Ca primă procedură, Consiliul Local a stabilit lista de prioritate cu blocurile care fac rândul ca să intre în programul guvernamental privind creşterea performanţei energetice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5