Şanţ, comuna în care nu se poate nu există

Primele 10 luni ale anului 2017 au fost pline de lucruri bune pentru locuitorii comunei Şanţ. Primarul localităţii, ing Ioan Szabo , se declară satisfăcut de modul în care au decurs lucrările şi investiţiile. Astfel că, în decursul acestui an, tot ceea ce şi-a propus administraţia locală este realizat. Dacă ar fi să enumerăm lucrurile bune care s-au petrecut în comună am putea începe cu amenajarea Casei Căsătoriilor, modernizarea cabinetului stomatologic şi  asfaltări de drumuri, ca exemplu strada Catabav în valoare de peste 800.000 lei pe o lungime de 1 km. Unele lucrări au debutat la mijlocul anului 2016 şi au continuat până în prezent.

De asemenea, în acest an au fost realizate mai multe proiecte pentru modernizarea şi asfaltarea drumurilor forestiere şi comunale aşa că în acest moment au fost obţinute sumele necesare reabilitării  şi asfaltării a 40 de kilometri de drumuri comunale şi forestiere, din care 36 cu asfalt, dar şi construcţia a două poduri, lucrări finanţate prin PNDL şi PNDR în valoare de 6 milioane de euro.

Primarul Ioan Szabo a iniţiat mai multe proiecte de hotărâre în cadrul Consiliului Local tocmai pentru a fi alături de şănţenii lui dragi, aşa cum îi place edilului să spună. Astfel că, fiecare familie care doreşte să îşi construiască o casă beneficiază de ajutor din partea administraţiei. Ajutorul constă în acordarea a 50 de metri cubi de lemn răşinos pentru construcţia de case şi 15 metri cubi pentru construcţia de anexe gospodăreşti. În acest an au fost acordate peste 3000 de mc de lemn răşinos pentru construcţie.

Pentru că iarna este ca şi venită, edilul s-a îngrijit ca fiecare persoană aflată în nevoie sau persoanele în vârstă să beneficieze de 5 metri ster de lemn de foc, astfel că peste 400 de familii au primit acest ajutor din partea primăriei. Nici locuitorii fără nevoi speciale nu au fost daţi uitării, astfel că oricine depune o cere la primărie poate cumpăra 9 metri ster de lemn cu doar 500 de lei. Un ajutor nesperat mai ales că foarte multe comunităţi nu au suficiente lemne nici pentru instituţiile publice asta ca să nu vorbim de populaţie. Toţi locuitoriui comunei care depun aceste cereri pot ridica lemnul de la un drum auto care este stabilit de către conducerea primăriei şi a Ocolului Silvic Izvorul Somesului.

Ioan Szabo a fost şi este conştient de importanta învăţământului aşa că reuşeşte să plătească lunar 10 burse pentru elevii merituoşi de liceu şi 10 pentru studenţi. De asemenea, se asigura transportul gratuit pentru elevii şănţeni care fac naveta la liceu în Năsăud sau Bistriţa.

          Cea mai mare şi mai importantă lucrare realizată de şănţeni este Centrul Multicultural. Noul centru cultural are deja dotări ultramoderne, printre care se poate amintii şi un lift care va deservi oamenii care participă la diversele evenimente. Nici partea festivă nu este uitată, cei care se vor căsătorii vor putea să îşi organizeze nunta într-un spaţiu foarte modern care poate să găzduiască până la 1000 de persoane.

Primarul şănţean declară că: „Mi-am dorit ca acest edificiu să reflecte bunăstarea şănţenilor, să fie un adevărat simbol al comunei noastre, iar materialele folosite la construcţie, adică lemnul şi piatră, sunt din zona noastră. Sper ca până la finalul acestui an să putem da şănţenilor mei dragi posibilitatea de a participa la evenimente deosebite într-un spaţiu ultramodern”

          Investiţia depăşeşte 50 de miliarde de lei vechi şi a fost finanţată în întregime de la bugetul local.

Primarul Ioan Szabo a fost şi este un om apropiat de biserică, astfel că şi lăcaşurile de cult au primit susţinere financiară din partea reprezentanţilor comunei. Fonduri au fost alocate către Biserica Ortodoxă din Valea Mare cu Hramul Sfântul şi Mare Mucenic Dimitrie, care şi-a prăznuit hramul. Lucrările au început în anul 2014 şi au costat în jur de 300.000 de lei vechi, bani ce provin din bugetul local, dar şi din contribuţia credincioşilor.

Preotul paroh Vasile Ureche declară că se consideră un om fericit pentru că Dumnezeu l-a ajutat să ducă la bun sfârşit acest mare deziderat al său şi al celor peste 100 de familii care locuiesc în Valea Mare şi ţină să mulţumească în mod deosebit primarului Ioan Szabo, care a fost mereu alături de toate cultele religioase. Nici Biserica Catolică din centrul de comună nu a fost dată uitării, nici Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea , administraţia asigurând fondurile necesare schimbării acoperişului.

Şi în acest an, în preajma sărbătorilor de iarnă, prin grija edilului, la şănţeni va veni Moşul, ca în fiecare an. Ian Szabo a vorbit deja cu Moş Crăciun, aşa că la începutul lunii decembrie şănţenii vor spune pentru a 5-a oară: „ Uite ,vine Moşu”.

Ing Ioan Szabo, primarul comunei Şanţ declară că, dacă îţi iubeşti comunitatea şi inima ta bate pentru oamenii din satul tău, poţi face, cu ajutorul lui Dumnezeu, tot ceea ce este necesar pentru progresul comunităţii. Iar în Şanţ: ”NIMIC NU ESTE FĂRĂ DUMNEZEU!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5