Sărbătorirea la Năsăud a Zilei Imnului Național

Orice evocare al imnului național ar trebui să înceapă cu autorul acestuia, Andrei Mureșianu... și cum orice prezentare a noastră nu se poate ridica pe deplin la măreția figurii marelui patriot bistrițean, se cuvine să lăsăm acest lucru pe seama luceafărului poeziei românești:

Mureşan scutură lanţul cu-a lui voce ruginită,

Rumpe coarda de aramă cu o mâna amorţită,

Cheamă piatra să învie ca şi miticul poet,

Smulge munţilor durerea, brazilor destinu-l spune

Şi, bogat în sărăcia-i, ca un astru el apune,

Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet”

                                                                                  (Mihai Eminescu - Epigonii)

            Istoria imnului național este bine-cunoscută și cel puțin odată pe an, de Ziua Imnului Național este evocată de personalități ale culturii noastre, sau de către toți cei în care mai vibrează o bucățică fie ea cât de mică de inimă de român.

            Cel mai bine simți această vibrație când te alături unui grup, fie el mai puțin numeros care se gândește că ar fi bine să-și rupă puțin din timpul său prețios pentru a sărbători ziua imnului.

Așa s-au gândit și membri Despărțâmântului ASTRA Năsăud, iar în data de 29 iulie 2024 au sărbătorit Ziua Imnului Național. La sediul amenajat la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” sub privirile ce vin din altă lume mai bună a celor 21 de academicieni năsăudeni desenați de artistul plastic Marius Bodea - viceprimar al orașului Năsăud, acordurile imnului național au alte conotații și stârnesc valuri de emoții.

Despre importanța zilei de 29 iulie – Ziua Imnului Național, cât și despre evoluția imnului de-a lungul istoriei a vorbit Președintele Despărțământului ASTRA Năsăud col (r.) Ioan Boțan. Prelegerea a fost continuată cu o altă temă de excepție - „Psihologia imnului național”  prezentată de prof. Ionela Emilia Bidica.

Un întreg recital de poezii cu tema imnului național s-a dezlănțuit prin transformarea ad-hoc în actori a celor prezenți, în majoritate deopotrivă scriitori și astriști năsăudeni. Au răsunat „Un imn de slavă” recitat de autoarea acestuia Ioana Lăpușneanu, „În limba mea” – autoare Floarea Morar.

Versurile lui Adrian Păunescu și-au găsit loc în interpretarea lui Ioan Mititean – Președintele Filialei Năsăud al LSR, („Imnul României Mari”) și a prof. Vișu Vaida („Imnul Europei Răsăritene” din vol. „Front fără învingători”).

Momentul culminant al manifestării a fost atins prin recitalul  de excepție realizat de ing. Ștefan Ghioc, care a recitat cu un patos și talent ieșit din comun „Imnul Albei Iulia” de Ioan Alexandru pe fondul muzical mirific al „Sâmbrei oilor” interpretat de regretatul Dumitru Fărcaș.

În acest cadru de sărbătoare și atmosferă patriotică prof. Mircea Daroși – Președintele secțiunii literare al Despărțământului ASTRA Năsăud a prezentat nr. 23 al revistei „ASTRA NĂSĂUDEANĂ” cu un conținut de 102 de pagini în întregime color.

Sărbătorirea Zilei Imnului Național nu se putea încheia fără discuții pe marginea reușitei primei ediții a „Balului ASTREI năsăudene”, aspecte prezentate de Președinta Cerc ASTRA oraș Năsăud Claudia Talpoș și de către Macedon Tofeni – vicepreședinte al Despărțământului.

 

Macedon Tofeni

Vicepreședinte Despărțământ ASTRA Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5