Scheme de ajutor de stat – ce sunt și care sunt principalii beneficiari

Foarte puțini oameni știu faptul că reglementările în domeniul ajutorului de stat au apărut acum peste 50 de ani în urmă, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când s-a subvenționat excesiv sectorul cărbunelui și al oțelului. Prin Tratatul de la Paris din 1951 chiar a fost inserată o prevedere ce menționa interzicerea acordării ajutoarelor de stat, însă, de atunci și până în prezent statele au reluat procesul de acordare, concepând scheme de ajutor de stat ale căror măsuri sunt mult mai atent controlate.

Importanța schemelor de ajutor de stat este astfel din ce în ce mai conștientizată, însă sprijinul financiar nu se acordă oricui și oricum. Aceste măsuri luate de stat sunt atent supravegheate, vizând îndeosebi soluționarea eșecurilor de piață – sectoare care influențează covârșitor economia, dar în care întreprinzătorii nu au cum să acceseze fără ajutor resursele financiare necesare.

Ce sunt schemele de ajutor de stat?

Simplu spus, o schemă de ajutor de stat este o măsură prin care, după cum am menționat și anterior, se contribuie la soluționarea unor eșecuri de piață prin oferirea de sprijin financiar. De regulă, schemele sunt însoțite și de reglementări legale ale anumitor sectoare – toate acțiunile fiind necesar să justifice legătura cauzală dintre ele și eșecurile de piață cărora le sunt destinate.

De exemplu, schema de ajutor de stat reglementată prin HG 807/2014 permite atât firmelor mici și start-up-urilor cu un capital de cel puțin 100.000 lei, cât și marilor companii, cu peste 249 de angajați, ce activează în diverse domenii (producție, hoteluri și altele), să acceseze fonduri nerambursabile, dacă îndeplinesc anumite condiții (să realizeze o investiție în România într-un domeniu eligibil, să facă dovada viabilității și eficienței economice a proiectului de investiții, să nu se afle în procedura de executare silită sau insolvență etc.) Această schemă mai este valabilă însă până în 2020, astfel că, pentru a elimina riscul amânării acordului, solicitanții ar trebui să depună cât mai rapid solicitările, dar nu înainte de a se informa foarte bine cu privire la criteriile de eligibilitate ale finanțatorului.

Care sunt principalii beneficiari ai schemelor de ajutor de stat?

În ceea ce privește beneficiarii, schemele de ajutor de stat se adresează îndeosebi:

  1. HG 807

       întreprinderilor care doresc să investească în zone mai puțin dezvoltate ale țării, în care există potențial de dezvoltare a activităților economice;

       sectoarelor economice care se confruntă cu crize de supraproducție sau infrastructură deficitară;

       întreprinderilor mici și mijlocii, al căror rol în dezvoltarea economică a unei țări este unul semnificativ;

  1. HG 332/2014

       întreprinderilor care angajează persoane cu dizabilități/cu handicap și care doresc să investească în formarea profesională a acestora;

       întreprinderilor care doresc să investească în cercetare, dezvoltare și inovare, precum și celor care doresc să își crească eficiența energetică și care promovează protejarea mediului înconjurător prin acțiunile pe care le întreprind.

  1. HG 495/2014

       Întreprinderilor electrointensive din anumite domenii de activitate (producția de celuloză, fibre sintetice etc)

Desigur, lista celor ce pot beneficia de ajutoare de stat este mult mai mare, iar Schemele disponibile pot fi găsite online, pe site-urile organismelor implicate în conceperea lor. Întrebarea cea mare este: dacă doresc să beneficiez de un astfel de sprijin financiar, cum știu care Schemă este mai potrivită necesităților mele?

REI Grup – consultanță de specialitate pe scheme de ajutor de stat

Răspunsul la întrebarea de mai sus este simplu: apelând la serviciile unei companii specializate pe oferirea de consultanță pe ajutoare de stat și fonduri europene. REI Grup este un grup de companii cu vastă experiență pe piața de profil, ce nu doar că te va ajuta să găsești cea mai bună sursă de finanțare, ci va concepe și elabora un proiect complet, de la A la Z, cu șanse reale de reușită.

Date fiind serviciile complexe pe care le oferă, REI Grup își selectează cu atenție clienții, colaborând doar cu cei care doresc să atragă fonduri de cel puțin 1 milion de euro. Află mai multe despre REI FINANCE ADVISORS și REI INTERNATIONAL pe reigup.ro și, nu uita, este important să fii informat complet și corect pentru a putea obține rezultatele dorite.

 


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5