Service Learning și Place Based-Learning la Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița
Din toamna anului 2024, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița se numără printre cele 5 școli din România cuprinse în proiectul Erasmus + Community as a classroom, derulat de Fundația Noi Orizonturi în perioada 2024-2026. Alăturându-se altor 16 școli din Finlanda, Cehia, Polonia și Slovacia, instituțiile de învățământ din țară selectate ca participante în proiect vor aduce metodologiile Service Learning și Place Based-Learning mai aproape de practica curentă a școlii, oferind contexte de învățare relevantă pentru elevi, în timp ce aceștia devin agenți ai schimbării pozitive în comunitățile lor.
Community as a classroom este implementat la Colegiului Național „Liviu Rebreanu” cu sprijinul a trei clase diferite (a V-a B, a V-a G și a VII-a A), sub coordonarea celor trei profesori din echipa de proiect - Rodica Arapu (prof. limba franceză), Loredana Zbînca (prof. discipline socio-umane) și Georgiana Marti (prof. fizică) - și cu susținerea întregii echipe de conducere a instituției. Potrivit viziunii FNO și a celorlalți parteneri europeni, elevii de gimnaziu trebuie să identifice o nevoie a comunității lor și să vină cu soluții de rezolvare a acesteia în cadrul unui proiect propriu de Service Learning, finanțat cu 400 euro. Referitor la Place Based-Learning, putem spune că este vorba despre o metodologie bazată pe învățarea despre, într-un, cu ajutorul și pentru un anumit LOC și COMUNITATE ce le dă elevilor posibilitatea să-și însușească cunoștințe în afara spațiului formal al sălii de clasă. Experiențele și trăirile directe, ocazionate de orele derulate în aer liber sau în interior, în locuri special alese în funcție de obiectivele învățării, le deschid elevilor calea pentru a simți că pot avea grijă în mod personal și eficient de mediul și comunitatea lor.
După cele trei ore distincte alocate descoperirii prin Treasure Hunt a unor locuri relevante pentru comunitatea școlară a CNLR, au urmat orele altfel desfășurate de cei trei profesori din echipa de proiect, fie în spațiul bibliotecii școlare, cu sprijinul nemijlocit al doamnei bibliotecar Adriana Zăgrean, fie pe terenul de sport al Colegiului.
Astfel, activitatea „Allons à la bibliothèque”, moderată de prof. Rodica Arapu, a permis elevilor de la a V-a B să învețe într-un mod mult mai firesc prepoziții ale limbii franceze datorită unui LOC ofertant în cărți, vizibil ordonate pe rafturi, unele lângă altele, în ordinea alfabetică a autorilor lor sau plasate șub masa din încăpere, deasupra, în fața sau în spatele altor cărți, între cărțile aduse de acasă de către elevi, etc. Dinamismul cerut de îndeplinirea sarcinilor de lucru și menținerea trează a atenției elevilor pe tot parcursul orei au asigurat reușita învățării, în ciuda faptului că niciun cuvânt nou n-a fost notat în caiete.
De asemenea, participarea clasei a V-a G la activitatea „Filosofia locului – Biblioteca, spațiu al cunoașterii și descoperirii”, susținută de prof. Loredana Zbînca, le-a oferit elevilor șansa de a explora sensul profund al LOCULUI : biblioteca văzută ca un sanctuar al cunoașterii, al reflecției și al dialogului cu ideile. Prin lecturi, discuții și jocuri creative, copiii au înțeles că biblioteca nu este doar un depozit de cărți, ci un spațiu viu, care inspiră curiozitate și cultivă gândirea critică. Activitatea a promovat filosofia locului ca fiind una a deschiderii – către lume, către ceilalți și mai ales către sine.
Cât despre elevii clasei a VII-a A, aceștia s-au bucurat de o oră de fizică în aer liber, LOCUL învățării fiind constituit de terenul de sport al Colegiului. Experiența lor a constat în a studia mărimi fizice asociate cu mișcarea de translație. La îndrumările prof. Georgiana Marti, prin măsurători simple, folosindu-se de ruletă și de cronometru, aceștia și-au măsurat lungimea pasului, iar apoi, cu ajutorul valorilor obținute, au determinat lungimea și lățimea terenului de fotbal, precum și viteza lor medie de deplasare. La eficiența activității a contribuit, cu siguranță, entuziasmul elevilor puși în situația de a folosi în scop educativ un loc în care de obicei se destindeau. Introducerea terenului de sport în ora de fizică le-a dat elevilor ocazia să înțeleagă că pot să valorifice cu succes ceea ce au în jurul lor, și, mai ales, că pot dobândi noi deprinderi.
Pentru a încheia în spiritul conectării cu LOCUL ca mijloc al învățării în sânul comunității, adresăm tuturor elevilor bistrițeni îndemnul pe care l-au primit școlarii noștri la conferința de lansare a proiectului, odată cu bomboana-surpriză oferită de organizatorii evenimentului: „Omul sfințește locul, dar, uneori, și locul sfințește omul. Fii încrezător, creativ, autentic și vei găsi formula prin care să faci astfel încât locul din care ai plecat să nu te uite niciodată!”
Prof. Rodica Arapu, coordonator al proiectului Community as a classroom în cadrul Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița
Citiţi şi:
- Proiect de Service learning finanțat la CNLR
- Învățarea prin proiecte în serviciul comunității (Service-Learning) metodă aplicată la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița
- S-A PUS TEMELIA UNUI NOU SCHIMB PEDAGOGIC
- Service-learning în cadrul proiectului ”Natura în oraș”
- Ziua învățării nonformale- Diseminarea Proiectelor Erasmus la Năsăud
Adaugă comentariu nou