Skills for Jobs

Investeste in oameni !
FONDUL SOCIAL EUROPEAN
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritara nr. 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”
DMI 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”
Titlul proiectului: Skills for Jobs
ID Proiect: POSDRU/160/2.1/S/141384
Beneficiar: Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj
Partener: Asociatia Inceptus Romania

COMUNICAT DE PRESA
Proiect „Skills for Jobs”

Elevii claselor a IX-a si a X-a din 4 institutii de invatamant preuniversitar din judetul Bistrita-Nasaudsunt beneficiari ai serviciilor de consiliere si orientare scolara si profesionala, in cadrul proiectului cu finantare europeana „Skills for Jobs”, implementat de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si Asociatia Inceptus Romania, la nivelul a 7 judete din regiunile Nord-Vest si Vest:Timis, Bihor, Bistrita–Nasaud, Salaj, Maramures, Hunedoara si Cluj.
Proiectul are o durata de 20 luni si are ca obiectiv dezvoltarea abilitatilor elevilor din clasele a IX-a si a X-a privind orientarea profesionala si scolara, in vederea corelarii rezultatelor invatarii cu cerintele de pe piata muncii si cresterea nivelului de implicare, cooperare si parteneriat a diferitilor factori interesati in asigurarea unui proces eficient de tranzitie de la scoala la viata activa.
Printre masurile de care au beneficiat direct elevii inscrisi in proiect se numara: actiuni de consiliere si orientare vocationala individuale sau de grup, testarea intereselor vocationale cu instrumentul JVIS, seminarii inovative, concursuri cu premii prin tragere la sorti – la nivel de unitate scolara, participarea la un Targ educational pentru elevi.
Considerand importanta cunoasterii intereselor vocationale in procesul de decizie privind cariera, in cadrul proiectului, s-a optat pentru utilizarea unui instrument profesionist de evaluare a intereselor profesionale ale elevilor participanti la activitatile proiectului, utilizat la nivel mondial, in toate mediile in care sunt luate decizii vocationale - Chestionarul „JVIS – Jackson Vocational Interest Survey”, aplicat on-line. Rapoartele JVIS genereaza o imagine reala si fidela a profilului ocupational a elevilor, constituind un reper major in procesul decizional.
Rezultateletestului pot fi utilizate ulterior, in procesul de consilierescolarasiprofesionala, pe tot parcursultraseuluiliceal al tanarului, confirmand caracterul inovativ si importanta masurilor implementate in cadrul proiectului.
Pe baza instrumentului stiintific de evaluare a intereselor s-a realizat un studiu la nivelul celor 7 judete de implementare, in perioadaoctombrie 2014 - iunie 2015, pe un esantion de 16946 elevidin clasele a IX-a si a X-a, elevi care au realizattestarea on-line. Studiul s-a concentratpeidentificareapreferintelorelevilorpentruanumitedomeniiocupationale, evaluarerealizataatat global, la nivelulgrupuluitestat, cat si distinct, pecategoria de gen (fete-baieti). Conformstudiului, printredomeniilepreferate de eleviichestionati se numara “Educatieelementara”, “Activitati administrative de birou” si “Natura-agricultura”. Totodata, rezultatelestudiuluireliefeazapreferintelefetelorpentrudomeniisocialeprecum “Serviciisociale” si “Educatieelementara”, in timpce, in cazulbaietilor, predominatipul realist de interese -“Inginerie”, “Profesiimanuale”, Natura-agricultura”.
Elevii din fiecareunitate de invatamant pot castigapremii in cadrulConcursului cu tragere la-sorti “Autocunoasterea, fundamentuluneicariere de succes”, organizat la nivelulfiecareiscoli. Premiileoferitecastigatorilorsunt in valoare de 500 lei (Premiul III), 700 lei (Premiul II) si 1000 lei (Premiul I). Dupafinalizareaconcursurilor la nivel de unitatescolara se vaefectua o extragere la nivel de judet, in cadrulcareiaelevii pot castigapremii in valoare de 800 lei (Premiul III), 1000 lei (Premiul II) si 1500 lei (Premiul I). Etapafinala a Concursuluivaavealoc la nivel de proiect, cu elevi din toatecele 7 judete de implementare, iarvaloareapremiiloroferiteva fi de: 2500 lei – premiul III, 3500 lei – premiul II si 4500 lei Premiul I.
In luna aprilie a fost organziat la Cluj-Napoca un Targ educational pentru elevi, care s-a bucurat de participarea unui numar de peste 7700 de elevi din judetele Cluj, Maramures, Salaj si Bistrita-Nasaud. Acestia au avut oportunitatea de a cunoaste oferta educationala a unui numar de peste 45 de institutii de invatamant superior si oferta de locuri de munca a unui numar de peste 15 angajatori, prezenti la targ.
Raportul de analiza a satisfactiei elevilor la targul educational a reliefat importanta si utilitatea acestor tipuri de masuri pentru beneficiari, acestia apreciind pozitiv - in proportie de peste 95% - aspectele privind Targul educational in legatura cu care au fost chestionati.
La nivelul Judetului Bistrita-Nasaudau fost inregistratiin Grupul Tinta, ca si eligibili, un numar de 1268 de elevi.Cea mai mare parte a acestora – 1176 elevi - au completat deja chestionarul JVIS si se bucura de rezultatele pe care acest test le ofera. Liceele din care fac parte elevii inregistrati in Grupul Tinta sunt urmatoarele:Colegiul National Andrei Muresanu, Colegiul National Liviu Rebreanu si Colegiul Tehnic INFOEL din Bistrita si Colegiul National Petru Rares din Beclean.
Proiectul este finantat de catre Comisia Europeana prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara nr. 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, DMI 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”, fiind implementat in perioada aprilie 2014 - decembrie 2015.

Daniel DON
Director executiv, Manager de proiect
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj
e-mail: [email protected]; tel. 0372 722 773
web: http://skills4jobs.ajofmcj.ro/
facebook: https://www.facebook.com/skills4jobs

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5