Terapia creativă şi umbrela prieteniei la Spitalul Judeţean

În Săptămâna Educaţiei Globale, care are pe rol sănătatea înainte de toate, grupa de jurnalism de la Palatul Copiilor Bistriţa, coordonată de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, a desfăşurat o activitate de voluntariat la Spitalul Judeţean BN, în cadrul proiectului „Terapia prin lectură”, sub coordonarea doamnei psiholog Luca Mia. Pentru invitaţia de a ne ataşa/ integra în proiect, ca voluntari, îi suntem recunoscători domnului doctor Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean, care înscrie acest program în unul mai vast – de umanizare a Spitalului. Activitatea a vizat în special secţia de pediatrie. Unii din copiii care s-au bucurat de acest atelier creativ au venit împreună cu părinţii lor, dar şi alături de un reprezentant al Fundaţiei Inocenţii, care s-au implicat efectiv şi afectiv în activitate.
Voluntarele Simina Bălan şi Ioana Ilinca Moldovan au interpretat teatral basmul terapeutic „Fantomele din sertare”, urmărit cu atenţie şi interes. Apoi, s-a deschis atelierul de lucru, participanţii implicându-se, cu întrebări şi răspunsuri pliate pe provocările lansate, în special legate de remedii „mai altfel” pentru minte şi inimă. Nu s-au dat înapoi nici când a venit vorba să-şi pună la încercare creativitatea. Copiii au fost prompţi, s-au implicat în găsirea sau chiar inventarea unor medicamente creative. Au fost, de asemenea, dispuşi să întocmească ei înşişi reţete, pe formatul reţetelor clasice, sub semnul umbreluţei de prietenie protectoare, pe care mai apoi să le dăruiască apropiaţilor. Activitatea derulată se pliază şi pe coordonatele Proiectului Comenius „Să unim Europa printr-un fir muzical”, derulat la Palatul Copiilor, sub coordonarea doamnei profesoare Iulia Istrate, program care are ca şi temă în acest an – „prietenia europeană”.
Pe tot parcursul activităţii, s-a zâmbit şi s-a profitat de atmosfera de prietenie care se crease. Suntem siguri că vor trece mai uşor peste frica de medicamente şi reţete, amintindu-şi de acest tip inedit de găsire de remedii. Am încercat să-i întocmesc chiar domnului doctor Mircea Gelu Buta o reţetă mai altfel, în care medicamentele erau gândurile mele bune într-o umbreluţă de litere. Sperăm că „prescripţia” i-a adus un mic zâmbet, semn că exerciţiul a funcţionat.
Voluntarii au fost foarte mulţumiţi de rezultatele activităţii lor. Aceştia şi-au luat rămas bun de la biblioteca Spitalului, filială a Bibliotecii Judeţene George Coşbuc, de la doamna psiholog Mia Luca, colaboratorul nostru imediat în proiectului „Terapia prin lectură”, cu gândul de a mai reveni, în fiecare lună, şi a mai ajuta şi alţi copii să treacă mai senini prin perioada de spitalizare, cu ajutorul literaturii, sloganul intervenţiei noastre stând sub motto-ul „Orice carte este o boală învinsă” – Lucian Blaga, citat imprimat pe un cartonaş legat de codiţa unui măr neimaginar, oferit participanţilor.

Alexandra Bălan, clasa a VII-a
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5