V I N D E C A R E A

O carte scrisă din durere şi din dorinţa fierbinte de a-i ajuta pe semenii noştri, autoare: Jeniţa NAIDIN

Motto:

Prin această carte, vă dăruiesc cu iubire

şi dumneavoastră un crâmpei

din trăirile mele sufleteşti şi asta mă ajută.

Jeniţa NAIDIN

De la un timp, cotidianul judeţean B-N, „Răsunetul”, găzduieşte săptămânal o rubrică intitulată: SCRISUL şi CITITUL ca TERAPIE semnată Jeniţa NAIDIN.

O apariţie aparte, cu preocupări legate de filosofia creştină şi de ştiinţa sufletului, psihologia. În articolele sale găsim o scriere cu pregnant caracter didactic şi cu vădită dorinţă de a ajuta Omenirea să-şi vindece rănile sufleteşti şi sociale care o macină de veacuri.

Cine este personajul misterios şi de unde vine pe aceste meleaguri bistriţene căutând să-şi facă loc în păienjenişul literar?

De curând mi-a căzut în mână o carte cu o copertă simplă, albă: numele autoarei: Jeniţa NAIDIN, titlu: VINDECAREA, Editura LIMES, Cluj-Napoca, 2008.

Deci, mister dezlegat.

Născută pe meleaguri moldovene, dintr-o familie bine închegată şi unde tradiţiile erau lege, după ce termină cu brio bacalaureatul la Iaşi, ajunge cu serviciul în Câmpia Bărăganului, unde îl cunoaşte pe viitorul ei soţ.

Dorinţa de a urma Psihologia la Cluj, sau Filologia la Iaşi nu i se va îndeplini, la vârsta de 18 ani, din motive economice. Va face, însă, studii universitare economice în Bucureşti, va fi funcţionar public timp de peste 30 ani în Capitala ţării şi va publica 12 cărţi cu conţinut juridic privind Legislaţia din Sistemul Asigurărilor Sociale de Stat şi al Pensiilor. Cititul şi scrisul au fost şi sunt preocupări importante ale scriitoarei J.N. Psihologia, vechea vocaţie, rămâne să fie abordată abia după vârsta de 40 de ani. Târziu, dar totuşi o împlinire!

Nefiind educată special în vederea căsătoriei(părinţii crezând că aceasta este datoria soţului de după căsătorie), încheie o alianţă cu un tânăr pe care nu-l cunoaşte îndeajuns - doar pe baza declaraţiei acestuia: „... te iubesc ca pe mama mea”.

Căsnicia autoarei, ce a durat 20 de ani, a fost un eşec, iar după divorţ s-a ocupat de studii în domeniul psihologiei, religiei, filozofiei, pentru a înţelege viaţa. Meditează asupra modului cum trebuie pregătită şi încheiată o căsătorie, cum să ne educăm copiii, cum trebuie rezolvat şi privit un divorţ, şi despre toate acestea scrie în cartea VINDECAREA.

Volumul ne oferă nenumărate citate din operele unor scriitori şi filozofi români şi universali despre tema sus amintită. Iată câteva lucrări studiate de J.N.: C. Noica(Cartea înţelepciunii), Preot Grigore Conea(O samarineancă iubitoare), Arsenie Boca(Omul, zidire de mare preţ) N. Steinhardt(Primejdia mărturisirii), Carl Gustav Jung(Amintiri,vise, reflecţii), Paul Evdokimov( Taina iubirii).

Jeniţa NAIDIN este o persoană pătrunsă de spirit creştinesc, un suflet plin de pioşenie, care o viaţă întreagă îşi găseşte refugiul în credinţă, nădejdea în Dumnezeu, îngrijirea familiei şi a celor doi copii, ce sunt acum oameni mari, trecuţi de 30 ani vârstă, şi în ajutorul dat semenilor aflaţi în suferinţă.

Cartea reprezintă o confesiune publică despre viaţa personală ceea ce îi aduce o descărcare, dar totodată speranţa că lecturarea ei va fi de folos celor care doresc să îşi întemeieze o familie, evitând greşelile pe care ea le-a făcut, în tinereţe, din neştiinţă.

Când vrea să-şi enunţe o idee, autoarea ne dă un citat dintr-un scriitor care îi conferă veridicitatea convingerilor sale, sau notează părerea contrară. Toate aceste sublinieri atestă o conformaţie psihică şi morală a autoarei, de o factură neobişnuit de modestă, o nobleţe aparte şi un devotament total acreditat lui Dumnezeu.

Pentru a scrie, dar, mai ales pentru autoanaliza psihologică, şi introspecţia ce şi le-a făcut, a citit cărţi din domeniul psihologiei, religiei, filozofiei, psihanalizei şi a scris pe marginea lor observaţii personale. Părerile domniei sale ne sunt oferite într-un limbaj accesibil, sau inserează citate semnificative .

Iată ce ne spune J.N.: „ ... aveţi aici idei, învăţăminte, recomandări testate de mine în viaţa de zi cu zi şi integrate ca fiind folositoare astfel încât, în prezent eu sunt senină, aşteptările mele sunt fără tensiune, am o mare încredere în Înţelepciunea Divină şi în mine. [...] Experienţele vieţii noastre ne pregătesc spiritul şi voinţa şi prin ele ne realizăm misiunea de îndeplinit. Facem parte din Sufletul Universului, din Dumnezeu, aşa cum o ramură face parte din copacul ei.”

Volumul cuprinde, pe lângă motivarea scrierii şi mărturisiri din viaţa personală, valoroase sfaturi axate pe trei teme: căsătoria, naşterea-educarea copilului şi sfaturi de urmat în caz de extremă necesitate, divorţul.

Autoarea l-a rugat pe părintele Grigore Conea să scrie câteva cuvinte despre căsătorie, iar preotul sfătuieşte, deosebit de folositor, tinerii despre cum trebuie pregătiră o căsătorie în spiritul legilor Bisericii Ortodoxe. Acestea cer o perioadă de logodnă, în care să se producă cunoaşterea şi apropierea sufletească a viitorilor soţi - cu binecuvântarea preotului. Afirmaţia preotului Grigore Conea vine net: „Timpul acesta de pregătire este unul de cultivare a a devăratului sentiment al dragostei.

Dragostea nu se fundamentează pe sex ci sexul pe dragoste.”.

Cu privire la datoria soţului de a-şi iubi soţia precum Iisus Hristos Biserica, şi la afirmaţia că soţia trebuie să se supună soţului, autoarea face afirmaţia că un soţ care oferă dragoste şi ocrotire soţiei, va primi şi supunerea. Este de dorit ca tinerele să îşi aleagă ca soţi tineri demni de a fi urmaţi şi să fie ajutate în acest scop. Cuplul nou înfiinţat trebuie sfătuit şi ajutat la nevoie, dar nu dominat din exterior. Citatele date de J.N. din „Cartea nunţii”, autor George Călinescu, ne arată minunate exemple de căsnicie ideală.

Cu privire la educarea copilului, scriitoarea Jeniţa Naidin recomandă: iubire necondiţionată, grijă, blândeţe, ocrotire, dar şi să îi fie lăsate condiţiile să îşi facă propriile experienţe, pentru a-şi forma personalitatea, autonomia.

În caz de divorţ, copilul trebuie pregătit psihologic, să i se vorbească pe înţelesul lui în funcţie de vârstă, să i se spună că soţii devin independenţi, dar sunt şi rămân părinţii lui şi îl vor îngriji împreună şi că îl iubesc chiar dacă nu mai sunt căsătoriţi.

O carte plină de înţelepciune - citatele alese din cărţi sunt adevărate perle de frumuseţe sufletească, dar şi literară - o carte care te atrage fiind scrisă cu blândeţe şi dăruire. Autoarea mulţumeşte Divinităţii că i-a dat puterea de a dărui şi a iubi necondiţionat. Dăruirea îi aduce mulţumire. Îndemnul la credinţă reiese din lecturarea întregii cărţi.

VINDECAREA este o carte care justifică necesitatea ca oamenii să fie blânzi şi să aibă o reală credinţă în Dumnezeu. Ca profesor ce sunt o recomand cu căldură cititorilor de orice vârstă, dar cred cu tărie că poate fi de mare folos tinerilor. Consider că merită să fie sponsorizată, de Biserică sau de cine doreşte, pentru a putea să apară în librării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5