Valentin Grapini: Peste 16 milioane de euro au fost atrase în acest an la Rodna

Primarul rodnean Valentin Grapini se declară mulţumit de modul în care au evoluat lucrurile în acest an la Rodna. Rezultatele muncii de peste an au putut fi sintetizate în cifre, iar suma atrasă pentru dezvoltarea comunei este de peste 16 milioane de euro.

         Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală au fost aprobate şi implementate trei proiecte majore, primul fiind înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit, proiect în valoare de 1,1 milioane de lei. Reabilitarea şcolii din localitate, cu o valoare a lucrărilor de 2,4 milioane de lei, a fost aprobată, la fel şi reabilitarea drumului care leagă Rodna de Valea Vinului, proiect în valoare de 9 milioane de lei, plus 500 de mii de lei pentru modernizarea străzilor din comună.

         De asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 s-a obţinut finanţare pentru captarea şi aducţiunea de apă în valoare de 1,5 milioane de euro. Tot 1,5 milioane de euro au fost accesate de administraţia rodneană pentru drumuri forestiere şi 500 de mii de euro pentru construirea unei grădiniţe cu program normal.

         În ceea  ce priveşte ADI Rodna -Măgura Ilvei s-a primit finanţare de două milioane de euro pentru asfaltarea de străzi, proiect care presupune modernizarea a 11 km de drum în cele două comune. Din aceştia, peste 7 km se află pe teritoriul cadastral al comunei Rodna, astfel că străzile Magurei, Valea Marte, Lapic şi str. Ineu (Toaca) vor fi aduse la standarde europene.

         Tot în acest an, comuna Rodna a primit finanţare pentru un proiect european în valoare de 5 milioane de euro. Acesta este realizat pe Măsurile 4.1 si 4.2 din cadrul Programului Operaţional Capital Uman şi se adresează comunităţilor defavorizate rrome şi non-rrome. Obiectivul proiectului este acela de a reuşi să integreze în societate persoanele defavorizate şi să le ajute în găsirea unui loc de munca prin recalificarea celor prinşi în program.

         Un alt obiectiv este identificarea famililor care trăiesc in condiţii de subzistenţă şi să le asigure condiţii normale de viată prin ajutorul acordat pentru renovarea locuinţelor aflate în stare avansată de degradare. Prin aceste măsuri se intenţionează reducerea la zero a numărului de personae asistate social.

         O alta latură a acestui proiect derulat prin POCU se adresează elevilor rodneni care vor beneficia de un after school unde peste 800 de copii vor avea parte de o masă caldă la amiază. Această parte a proiectului va demara anul viitor şi va avea, ca şi întreg proiectul,  termen de implementare de trei ani.

         Un alt proiect finanţat este modernizarea centrului civic, cu o valoare de 300 de mii de eur,o din care 100 de mii reprezintă cofinanţare din partea administraţiei.

         Tot în acest an au fost depude 4 proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional; primul dintre acestea are o valoare de 700 de mii de euro şi are ca scop construirea unui centru de recuperare şi fizioterapie. Cel de-al doilea proiect vizează declararea comunei Rodna ca staţiune turistică de interes local, lucru care odată realizat va facilita absorţia de fonduri pentru dezvoltarea şi promovarea comunei de pe Someş.

Un alt deziderat al primarului Valentin Grapini este construirea unui campus şcolar fapt care se poate concretiza în cazul în care acest proiect va primi finanţare. Cel de-al patrulea proiect presupune construirea unui incubator de afaceri care să vină în sprijinul tuturor celor care doresc să dezvolte o afacere locală.

         Tot ca şi deziderat este şi realizarea unei centrale pe biomasă, centrală care urmează să deservească toate instituţiile subordonate primăriei dar şi realizarea unui domeniu schiabil la Rodna. Ambele proiecte urmează să fie depuse anul viitor şi vor solicita finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

         Chiar dacă au existat multe finanţări naţionale şi europene, nici bugetul local nu a fost lăsat deoparte când vine vorba de investiţii, astfel ca din banii comunităţii a fost realizat un centru SVSU în valoare de 100 de mii de euro, a fost realizată canalizarea pe trei străzi, a fost achiziţionată o maşină de măturat stradal, construită o reţea de electricitate şi iluminat stradal şi o reţea electrică în zona industrială cu punct de transformare la şcoala profesională din localitate. Tot din bugetul comunei a fost realizat cadastrul sectorial, pietruirea a 1,3 kilometri de drum agricol care a presupus şi reabilitarea şanţurilor şi tubulatură nouă dar şi reparaţia şi construcţia de poduri şi podeţe. De asemenea a fost amenajat un drum forestier nou în zona “Izvor” şi a fost amrnajată o parcare nouă la Căminul Cultural. Tot din bani de la bugetul local a fost înfinţată o şcoală profesională cu profil auto, a fost achiziţionat un teren pentru cimitir, au fost proiectate trotuarele şi a fost amenajat un parc de recreere pe o suprafaţă de 6 hectare în zona numită de localnici “Toaca”.  În această perioadă se munceşte intens pentru înfiinţarea Ocolului Silvic cu structură proprie.

         În ciuda acestor cheltuieli massive, bugetul comunei va avea în acest an excedent şi asta datorită faptului că rata de încasare la bugetul local a taxelor şi impozitelor este de peste 90%.

         Nici cei mici sau cei aflaţi în nevoie nu au fost uitaţi, astfel că în data de 9 decembrie va avea loc la Rodna un concert caritabil de colinde, iar în data de 10 decembrie, promite primarul Valentin Grapini, moşul va veni în comună pentru toţi copiii.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5