Vasile Bar îi răspunde lui Stelian Dolha:Vă invităm să vă implicați în demersuri de atragere de fonduri pentru comunitatea locală, voluntar și gratuit
Stimate Domnule Stelian Dolha,
În discursul pe care l-ați avut în cadrul conferinței din data de 5 martie 2018, ați făcut foarte multe afirmații legate de GAL Bistrița 2027, organizație neguvernamentală, care a fost constituită la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie Bistrița Năsăud în parteneriat cu autorități publice locale și reprezentanți ai societății civile. Întreaga structură a fost gândită astfel încât să respecte cerințele din Ghidul solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor ”Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală” - orașe/ municipii cu populație de peste 20.000 locuitori, AP 5/ PI 9.vi/ OS 5.1.
În conformitate cu prevederile din documentele apelului de proiecte, Camera de Comerț și Industrie Bistrița Năsăud, și-a asumat, în mod voluntar și gratuit, realizarea și depunerea cererii de finațare pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare locală care, ar fi inclus, odată aprobată, proiecte pentru cele 7 zone defavorizate, identificate la nivelul orașului.
Primăria Municipiului Bistrița a susținut și sprijinit cu date, informații și s-a implicat proactiv în scrierea aplicației care a fost finalizată și depusă;
- proiectul a fost depus în data de 22 mai 2017, conform MySmis, și a fost admis pentru finanțare la data de 13 iulie 2017, durata de implementare a proiectului fiind de 4 luni de la data semnării contractului de finanțare.
- în etapa de precontractare, începând cu data de 13 iulie 2017 au fost trimise către solicitant nu mai puțin de 4 clarificări, toate cu termen de răspuns 5 zile de la comunicare. Toate răspunsurile la aceste clarificări au fost trimise în termen de către Asociație, ultima chiar la data de 18 august 2017;
- de la ultima clarificare primită (16 august 2017) și până la data de 18 septembrie 2017 Asociația nu a mai primit niciun fel de solicitare sau invitație de semnare a contractului de finanțare. Luni 18 septembrie 2017 la ora 1112, Președintele Asociației a fost contactat, telefonic, pentru semnarea contractului de finanțare cu mențiunea “că ar trebui să se întâmple la ora 1100, la București în aceeași zi”, fără ca în prealabil să fi primit vreo solicitare în acest sens;
Menționăm că în etapa de precontractare au fost facute numeroase demersuri și solicitări pentru a obține un răspuns în legătură cu data contractării proiectului, mai mult, în această perioadă, au fost publicate, în consultare publică, documentele privind depunerea și selecția strategiilor de dezvoltare locală-etapa a II-a a mecanismului DLRC, care prevedeau termene ce nu au fost luate în considerare în etapa de scriere a proiectului (de exemplu, solicitantul care a beneficiat de sprijin pregătitor în etapa I are obligația depunerii strategiei de dezvoltare locală spre evaluare în etapa a II-a, în termen de 15 zile de la finalizarea implementării proiectului aferent sprijinului pregătitor), cele două documente nefiind corelate.
Deși proiectul (nostru și toate celelalte) a fost aprobat cu un grafic de implementare care prevedea ca termen de elaborare a strategiei, patru luni de la semnarea contractului, și depunerea acestui document în 15 zile de la finalizarea proiectului, în perioada de contractare ni s-a adus la cunoștință faptul că acest demers, inclusiv aprobarea strategiilor în etapa a doua, nu poate depăși data de 31 decembrie 2017, dată prevazută în regulamente europene.
În aceste condiții,
o ținând cont de faptul că semnarea contractului, de către MDRAP a avut loc la data de 25 septembrie 2017, deci prima zi de proiect ar fi fost 26 septembrie 2017,
o că termenul de depunere a strategiilor a fost stabilit la data de 4 decembrie 2017,
o că între elaborarea strategiei și depunerea sa era nevoie de minim o săptămână pentru obținerea tuturor aprobărilor necesare,
o că modalitatea de realizare a strategiei era prevăzut a se realiza prin subcontractare către un consultant extern,
o că în perioada de contractare s-a făcut o cercetare de piața furnizarea serviciilor de consultanță și nici un consultant din cei contactați nu și-a asumat executarea acestui contract în două luni de zile.
GAL Bistrița a constatat că este imposibil să se încadreze în termenele prevăzute, în condițiile prevăzute, astfel încât a solicitat rezilierea contractului de finanțare.
Prin urmare, domnule prim-vicepresedinte, în condițiile în care considerați că aveți nevoie de mai multe informații privind transparența demersurilor făcute de către GAL Bistrița 2027 vă așteptăm la sediul nostru, din str. Petre Ispirescu 15A, pentru detalii.
Totodată vă reamintim că GAL Bistrița 2027 este în funcțiune și este eligibil să participe la diferite apeluri de proiecte, prin urmare vă invităm atât pe Dvs., cât și ONG-uri interesate sau experți să vă implicați proactiv în demersuri noi de atragere de fonduri pentru comunitatea locală, în mod voluntar și gratuit, astfel cum am facut-o și noi.
Cu stimă,
Vasile Bar
Președinte GAL Bistrița 2027
Citiţi şi:
- Instalarea tinerilor fermieri
- (Foto) Realizările primarului Mircea Romocea şi ale administraţiei năsăudene în 2018
- Primarul comunei Negrileşti, Ioan Pugna: Valea Strâmbă, undă verde în “Ţinutul haiducilor”
- Întâlniri în cadrul proiectului "Elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2023-2027 a Asociației Parteneriat GAL Ținutul Haiducilor"
- Decolmatarea unei văi din Ciceu Giurgești, derulată de GAL Beclean
Adaugă comentariu nou