( Video) Zi istorică! Pentru prima dată un Mitropolit la Budurleni. Părintele Alin Paşca a primit cheia Bisericii. Înaltă distincţie pentru ministrul secretar de stat Alexandru Pugna. Vezi ce l-a impresionat pe Mitropolitul Andrei!
De praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Budurleni.
"Zi istorică pentru comunitatea din Budurleni. Este pentru prima dată când la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica satului, edificată în anul 1705, slujește un Mitropolit: ÎPS Andrei al Clujului. Este pentru prima dată când fiii acestui sat, ajunși preoți, slujesc în satul lor natal împreună, cu toții... Emoții, bucurii, înălțare sufletească și revederea încărcată de multe sensuri spirituale... Aceleași sentimente le-am trăit profund și eu când ÎPS Mitropolit Andrei mi-a oferit înaltul “Ordin al Sfinților Martiri Năsăudeni,” o distincție cu o semnificație enormă pentru mine, dar care este şi o obligație de a continua să fiu alături de ceea ce înseamnă adevăratele valori spirituale românesti... A fost o mare onoare să-l am oaspete la căsuța tradițională din Budurleni pe ÎPS Mitropolit Andrei. Fără îndoială, această zi va rămâne înscrisă cu litere de aur în istoria sufletului acestor oameni minunați", spune ministrul secretar de stat Alexandru Pugna.
Înalta distincţie onorează pe cel care a primit-o, dar este şi o recunoaştere a anilor în care a promovat Ţinutul Năsăudean, atât ca artist, cât şi ca teolog, în cântecele lui, dar şi prin funcţiile pe care le-a avut, Alexandru Pugna scoţând în evidenţă Credinţa şi Tradiţia urmaşilor lui Atanasie Tudoran.
În faţa credincioşilor a fost instalat noul preot de la Budurleni cu Filia Brăteni, Alin Paşca, protopopul Alexandru Vidican înmânându-i simbolic cheia bisericii, Evanghelia şi Crucea.
"Voi încerca să am o colaborare bună cu credincioşii, cu forurile bisericeşti şi cu oficialităţile. Am fost cu Crucea şi pot spune că am întâlnit oameni credincioşi, gospodari, cu care sunt convins că vom face lucruri frumoase spre lauda Celui de Sus", a spus, printre altele, părintele Paşca.
Au slujit preoţi fii ai satului sau care au legături de rudenie în satul Budurleni. Au fost prezenti vicepreşedintele CJ - Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan, primarul de Teaca - Iustian Munteanu, primarii din Lechinţa si Sânmihai. Invitat de către ÎPS Andrei a fost părintele cărturar (poet) Ioan Petraș de la Timisoara.
Mitropolitul Andrei a rămas impresionat şi de frumuseţea bisericii monument istoric veche de peste 300 de ani, dar şi de Muzeul Tradiţional al lui Alexandru Pugna, pe care l-a vizitat cu mare drag, semnând în Cartea de Onoare şi binecuvântându-l. Deşi restrânsă ca număr de locuitori, comunitatea din Budurleni are două obiective unice în judeţ: Biserica monument istoric şi Muzeul Tradiţiilor, putând intra oricând în circuitul turistic.
O zi ce va rămâne înscrisă în istoria acestor plaiuri.
Momentele deosebite pot fi urmărite aici:
Citiţi şi:
- La Brăteni, Mitropolitul Andrei a sfințit capela mortuară. Preotul paroh Alin Ionel Pașca, hirotesit iconom
- Biserica din Căianu Mic, resfinţită de Mitropolitul Andrei. Preşedintele Radu Moldovan, Cetăţean de onoare. Primarul Paul Ştir şi secretarul de stat Alexandru Pugna au primit Crucea Transilvană
- Mitropolitul Andrei, la Biserica de la Coroana, a doua zi de Crăciun! Prim-epitropul Ioan Runcan a primit "Crucea Transilvană", managerul Alexandru Pugna- Ordinul "Mihai Vodă"!
- Prefectul Ioan Țintean a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție oferită de Mitropolitul Andrei
- Alexandru şi Jeni Pugna, la nunta de argint! Naşi preşedintele Radu Moldovan, cu soţia Voichiţa, şi artiştii Florentina şi Petre Giurgi. Inaugurarea Muzeului din Budurleni
Comentarii
Felicitari, parinte Alin Pasca! Doamne-ajuta! Budurlenii, oameni vrednici!
Adaugă comentariu nou