Vremuri de restriște

prof. Augustin Rus

 

Celor mai mulți oameni le este dat pe parcursul vieții să trăiască o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă, în care au loc evenimente mai deosebite, ce le marchează existența, comportamentul, atitudinea față de semeni, de autoritățile laice sau ecleziastice. O asemenea perioadă o parcurgem în aceste zile, deoarece, direct, sau indirect suntem amenințați și uneori învinși de un dușman puternic și perfid care ne poate duce, destul de repede, „dincolo, în veșnicie”, de unde nu ne mai putem întoarce la o viață pământeană normală. Acest mare dușman are forma unui virus, numit convențional „Covid – 19”, care dacă reușește să pătrundă în corp, poate fi foarte greu învins,deoarece, cu toate dotările tehnice, medicina nu a reușit încă să găsească „leacul” care să-l distrugă.

   În decursul istoriei societății omenești au existat perioade asemănătoare, perioade în care ființa umană a fost copleșită de microbi sau viruși ce au provocat ciuma, holera, gripa spaniolă, tifosul, etc., luând ca tribut viețile a milioane de oameni.

   Parcă sfârșitul ultimelor două secole și începutul celor următoare, au ceva în comun. La sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, a fost o perioadă în care oamenii au beneficiat de realizările științei și tehnicii, au putut petrece momente plăcute marcate prin plăceri de tot felul, întruniri, ascultând muzică, vizionând filme, spectacole, asistând la întreceri sportive, călătorind pe tot globul, și-au pus în valoare talentele, abilitățile, etc. Poate de aceea, această perioadă a mai fost numită și „la belle epoque”. La sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, sistemul comunist a fost desființat în majoritatea țărilor, drepturile și libertățile oamenilor din aceste țări au început să fie respectate, s-a dat posibilitatea călătoriilor în toată lumea, a posibilității de a munci acolo unde se obțineau venituri mai mari, a petrecerii concediilor în stațiuni în funcție de venituri, a libertății de opinie și expresie, etc.

   Dacă perioada numită „la belle epoque”, a fost întreruptă de izbucnirea primului război mondial(1914-1918), perioada actuală este marcată de atacul unui virus devastator pentru organismul uman, provocând, prin efectele sale o „criză” cu multiple valențe, sfârșitul căreia este greu de prevăzut. Pe chipul multor oameni, mai ales a celor din zonele puternic afectate, se poate observa îngrijorarea, spaima, descurajarea, frica de singurătate, de suferință, de pierderea irecuperabilă a celor dragi și apropiați. Dar, poate că prin suferință învățăm să ne respectăm mai mult unii pe alții, să prețuim mai mult sănătatea, să avem mai multă„răbdare și credință” să fim mai disciplinați, să urmăm și să respectăm recomandările specialiștilor și ale autorităților. Solidari, vom răzbate prin aceste „cumplite vremi”, pentru că, vorba cronicarului, … „nu sunt vremurile supt om, ci bietul om supt vremi !”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5