„Ziua Imnului Naţional” sărbătorită în „Oraşul Imnului Naţional” cu invitaţi de peste hotare

O sărbătoare de suflet pentru poporul român este „Ziua Imnului Naţional”, în data de 29 iulie, când în fiecare an ne amintim cu drag şi emoţie, cei ce simţim şi trăim momente importante din viaţa şi istoria poporului român, că „Imnul Naţional al României” este un simbol sfânt al suveranităţii poporului român, al independenţei ţării, al unităţii şi entităţii naţionale, cel care defineşte spiritul unui popor, alături de alt simbol la fel de important – „Drapelul de Stat”.
În municipiul Bistriţa, care este şi „Oraşul Imnului Naţional” (aici a trăit autorul versurilor celebre ale „Imnului Naţional” – Andrei Mureşanu), ceremonia publică prilejuită de sărbătoarea „Zilei Imnului Naţional” s-a desfăşurat în 29.07.2013, începând cu ora 10.00, la statuia marelui poet Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală.
Cu această ocazie, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a organizat, în Garnizoana Bistriţa, un emoţionant ceremonial militar şi religios, prin acordarea onorului militar reprezentanţilor oficialităţilor, respectiv prefectul Ioan Ţintean, preşedintele CJ B-N – Radu Moldovan, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu şi gen. de brigadă dr. Dan Florin Grecu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată şi comandantul garnizoanei.
A urmat ceremonialul religios constând în rugă şi închinare pentru poporul român, urmate de scurte alocuţiuni.
În cuvântul său, Ioan Ţintean, prefectul judeţului, a subliniat însemnătatea imnului pentru popor şi ţară, mândria că ne aflăm în oraşul autorului versurilor „Imnului Naţional” şi în faţa statuii celebrului poet, iar imnul reprezintă un simbol sfânt pentru naţiune la care trebuie să-i acordăm respectul cuvenit.
Despre evoluţia, semnificaţia, istoricul „Imnului Naţional” a vorbit, cu argumente istorice, prof. V. Duda, care a subliniat rolul imnului la o naţiune şi importanţa în viaţa unui popor.
Garda de Onoare a Brigăzii 81 Mecanizată, împreună cu Muzica Militară şi asistenţa, au intonat „Imnul Naţional al României”, creând un moment de sensibilitate deosebită.
La acest solemn moment au participat şi delegaţiile formaţiilor artistice din ţările invitate la marele festival folcloric internaţional „Nunta Zamfirei”, care se desfăşoară în această perioadă la Bistriţa, sub conducerea şi îndrumarea prof. dr. Dorel Cosma, directorul C.C.M. „George Coşbuc” şi care au rămas impresionaţi, aplaudând acţiunea desfăşurată.
Ceremonialul s-a finalizat cu defilarea Gărzii de Onoare, în aplauzele asistenţei şi salutul Muzicii Militare a Garnizoanei Bistriţa.
A fost un moment de adâncă reverberaţie patriotică.

Comentarii

29/07/13 14:44
Vizitator

Doua erori s-au strecurat in prezentarea facuta. In primul rand, nu imnul este simbolul suveranitatii ci coroana de pe stema. Din pacate stema Romaniei este incomplecta. Nu are simbolul suveranității naționale, care era coroana. Coroana nu înseamnă neaparat apartenența statului respectiv la forma monarhică de guvernământ. E suficient să ne uităm la toți vecinii noștri mai apropiați sau mai îndepărtați care au aparținut fostului lagăr comunist. Adică: Bulgaria, Serbia, Muntenegru, chiar și Rusia, care și-au reașezat coroanele pe stemă, așa cum e normal din punct de vedere heraldic pentru state suverane cu tradiție în Europa.
In al doilea rand, nu Bistrita este orasul imnului national ci Brasovul. Aici poetul Andrei Muresanu a compus versurile poeziei “Un rasunet” cunoscuta mai mult sub numele “Desteapta-te romane” care a devenit in prezent imnul national. Nici muzica nu apartine lui Anton Pan, fiind un cantec religios,o priceasna, intitulata „Din sanul maicii mele”. Se considera ca autorul melodiei ar fi George Ucenescu, un cantaret de la biserica Sf. Nicolae din Schei, ar fi fost cel care ar fi intonat-o la cererea poetului care cauta o melodie pentru versurile sale. Este cel putin deplasat sa consideri Bistrita ca fiind orasul imnului national, avand in vedere ca pentru prima data cantecul “Desteapta-te romane” a fost intonat in Scheii Brasovului. De altfel, despre Andrei Muresanu se spune ca a fost poetul care a scris multe versuri, dar o singura poezie “Desteapta-te romane”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5