„Adevăr ştiinţific în basmele şi poveştile omenirii” la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa

Într-o organizare de excepţie, cu participarea elevilor din clasa a VII-a D, diriginte d-na prof. de biologie Elena Morar, care reuşeşte, cu brio, să-i coordoneze şi să-i educe pe cei 29 elevi, dintre care amintim pe Horaţiu Coşbuc, David Bob, Andreea Carabulea, Dorin Gogiu, Antonia Oprea şi Melisa Barteş, diriginta dovedindu-şi şi măiestria în arta psiho-pedagogiei, au savurat cu deosebit interes, într-un dialog interactiv tema abordată în cadrul proiectului „Şcoala Altfel”: „Adevăr ştiinţific în basmele şi poveştile omenirii”.
Acelaşi subiect a fost abordat şi cu elevii din clasa a V-a D de la aceeaşi şcoală, diriginte prof. de Limba şi literatura română - Veronica Horga, un dascăl care ştie să-i capaciteze şi să-i stimuleze pe cei 26 elevi din clasă, cu mult tact pedagogic.
La iniţiativa părinţilor elevilor, mai ales a d-lui Ovidiu Coşbuc, lucrător în cadrul I.P.J. B-N, a fost invitat să susţină o conferinţă pe tema menţionată mai sus scriitorul Alexandru Cristian Miloş, membru al USR, autor a 23 de cărţi publicate până în prezent, fiind prezentat de jurnalistul Ioan Lazăr.
Într-un dialog viu şi interesant s-a discutat despre enigmele încă ale originii şi istoriei omului pe Terra existente în basmele şi poveştile lumii: nave spaţiale – în „calul care mănâncă jăratec” din Harap Alb şi din teleportări şi călătorii în timp, în basmul „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, porţi şi uşi cu senzori vocali şi celulă fotoelectrică în „Sesam deschide-te, Sesam închide-te!” şi televizor în „sticla cu duhul” ce-ţi povesteşte peste mări şi ţări din basmul „Alibaba şi cei 40 de hoţi”, apoi roboţi, conducători, piloţi automaţi în povestirea „Hans cel de fier”, cele trei trepte ce se desprind la decolarea navelor spaţiale moderne etc.
S-au discutat adevărurile ştiinţifice din basmele lui Petre Ispirescu, Andersen şi a „Fraţilor Grim”.
A fost o întâlnire memorabilă, de o sensibilitate aparte, interactivă, pe drumul ştiinţelor de frontieră, o invitaţie la meditaţie şi la lectură, ştiut fiind faptul că „ignoranţa este răul cel mai mare al omenirii” (Socrate).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5