Centrul Multicultural Dacia, aproape finalizat. Inaugurarea va avea loc în august

Lucrările de modernizare a Centrului Multicultural Dacia sunt aproape de finalizare, însă mai trebuie montate scaunele rabatabile în sala de spectacol „Valeria Peter Predescu” (340 locuri) şi sala de cinematograf  „Adrian Pintea”(170 locuri). În paralel, firma care şi-a adjudecat serviciile de alimentaţie publică va trebui să-şi amenajeze spaţiul de la intrare. Una peste alta, inaugurarea Centrului va fi programată în maximum două luni.

         Între timp, administraţia judeţeană se preocupă şi de promovarea unei hotărâri de Guvern prin care clădirea să fie transferată de la Ministerul Culturii în domeniul public al judeţului Bistriţa-Năsăud.

         „Am vrut să facem această scurtă vizită la noul Centru Multicultural Dacia. Îmi pare rău că dintr-o mică greşeală tehnică nu-l putem inaugura, dar cel mai important lucru pentru mine a fost ca lucrările să aibă o calitate la cel mai înalt nivel. Mi-am dorit foarte mult ca după finalizarea acestui proiect, să avem, după Palatul Culturii, un nou centru cultural în care să se poată desfăşura viaţa culturală din judeţul nostru, una foarte vie, chiar dacă este un judeţ mic. E o investiţie de peste un milion de euro, finanţată integral din bugetul Consiliului Judeţean.  (...)

         Avem Ansamblul profesionist „Dor Românesc”, de elită, căruia cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud, prin noi, cei care suntem la Consiliul Judeţean, le pun la dispoziţie un centru cultural care se ridică la înălţimea lor. Sunt foarte mândru de colegii mei, îi apreciez şi-i iubesc foarte mult. Cred că au rol foarte important ân păstarea şi promovarea tradiţiilor noastre şi chiar dacă au fost voci care au criticat vehement de ce investim în această zonă, eu cred că un popor care se respectă trebuie să investească în cultură, în tradiţii şi promovarea lor”, a precizat preşedintele Radu Moldovan, după vizitarea noului edificiu.

         Potrivit şefului CJ, au fost făcute dotări cu instalaţii de ultimă generaţie, atât în zona de spectacol – lumini, sunet – cât şi în ceea ce priveşte siguranţa publicului, prin prevenirea incendiilor.

         Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a punctat faptul că în ultimii 130 de ani, în municipiul Bistriţa, au fost construite doar trei săli cu destinaţie culturală, şi anume Casa de Cultură, în 1893 (iniţial pentru petrecerile etnicilor saşi), Complexul Apollo – înainte de 1989 (cu o sală de spectole nefuncţională), astfel că inaugurarea Centrului Multicultural Dacia poate fi considerată un moment istoric. „În momentul de faţă, deşi pare firesc în programul oricărei administraţii, avem o chestiune concretă. Spunea Brâncuşi: cel mai greu e să te pui să ajungi în situaţia de a face. Iată că această administraţie a reuşit să intre în această situaţie de a face şi a făcut”, a precizat Gavril Ţărmure. Managerul CJC BN a adăugat că artiştii de la „Dor Românesc”  au avut parte de săli de spectacole doar în deplasările din ţară şi nu au avut un spaţiu proprice pentru a se exprima.

         Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, a menţionat că Bistriţa va avea, prin acest centru multicultural, o alternativă la singura sală de spectacole de la Palatul Culturii. „Consider că bistriţenii au meritat şi merită o astfel de sală de concerte şi merită şi Ansamblul folcloric profesionist „Dor Românesc” care, fără teama de a greşi, vă mărturisesc că este unul dintre cele mai apreciate, în primele cinci colective artistice din România, în ceea ce priveşte valoarea, recunoscută atât de specialişti, cât şi de publicul larg”, a spus Alexandru Pugna.

         Matilda Pascal Cojocăriţa şi maestrul Ştefan Cigu, prezenţi la acest eveniment, s-au arătat încântaţi de faptul că, după două decenii de activitate a Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, acesta deţine un spaţiu propriu pentru repetiţii şi pentru interacţiunea cu publicul. „Am fost în cei 20 de ani de activitate prin toate părţile Bistriţei, şi într-o cămăruţă improprie pentru activitatea unui ansamblu profesionist. Iată că anul acesta ni s-au împlit mai multe vise. Suntem împliniţi ca şi ansamblu pentru că s-a reuşit să ni se dea posturi pentru dansatori. Suntem un ansamblu complet, închegat. Acest spaţiu mă impresionează. Ne-ar fi fost „mănuşă” şi ar fi fost prea frumos să fie spectacolul aniversar aici, dar noi vom mai avea un spectacol la inaugurarea sediului”, a declarat Matilda Pascal Cojocăriţa.      

Comentarii

01/06/16 15:02
Vizitator

Pentru un oras ca Bistrita, Centrul Cultural Dacia trebuia sa ramana in totalitate cinematograf. Pentru o sala de spectacole, era mult mai bine sa fi fost renovata sala Omnia de pe Bulevardul Republicii (fostul cinema 23 August). Aici putea fi construita in prelungirea salii, o anexa pentru scena prevazuta cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosa pentru orchestra). Iar sub aspect arhitectural turnul scenei, pentru a se integra in zona, putea fi imaginat astfel incat sa imite un bastion din sistemul de aparare al cetatii. De asemenea, in partea dinspre curte a salii Omnia, putea fi atasat un foaier prevazut si cu spatii pentru garderoba. Parcarea amenajata recent in spatele complexului Sugalete, cu intrare de pe strada Lupeni care sta mai mult goala ar fi reprezentat un avantaj pentru cei ce vin cu masina la spectacole in sala Omnia.
Si daca daca tot a fost sacrificat Cinematograful Dacia, transformandu-l mai curand intr-un fel de "Camin Cultural" pentru spectacole folclorice, ar fi mai bine ca la etaj in locul cabinelor de proiectie sa fie amenajate birouri in care sa se mute cu totul Centrul Judetean de Cultura Bistrita-Nasaud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5