COLINDĂTORI BASARABENI LA PRUNDU BÂRGĂULUI

Trei fraţi ai noştri de peste Prut, din satul Ratuş, raionul Criuleni, Republica Moldova: Petru Chetruşcă – directorul Casei de Cultură, Ion Chircu – director artistic a Casei de Cultură şi Viorel Bujor – membru a Formaţiei Folclorice „Şoimanii”, din satul amintit, fiind invitaţi de sărbători la Vatra Dornei, au trecut şi Pasul Bârgăului pentru a colinda pe prundenii cunoscuţi, unde au fost primiţi şi găzduiţi, cu multă prietenie, de profesorul George Vlad.

Menţionăm că între primăria din Prundu Bârgăului şi cea din Rătuş există propunerea încheierii unui protocol de prietenie care urmează a fi materializat. Oaspeţii de peste Prut au trimis redacţiei „Gazeta de Bârgău” mulţumirile, urările şi gândurile lor bune către bârgăuani, pe care le alăturăm.

E vremea colindelor

E iarnă. Ninge cu sentimente nobile şi curate. Fulgii zglobii de nea au adus în casele tuturor românilor marile sărbători a Naşterii Domnului nostru Isus Hristos – Crăciunul şi Anul Nou.

Peste tot s-a aşternut dragostea în inimă, în suflet şi în gând.

Suntem în perioada trecerilor dintre ani, când petrecem un an şi întâlnim un alt An Nou. Cu drag ne reamintim de aceste miraculoase sărbători trăite în copilăria noastră, atunci, când la casele ţăranilor români veneau cete de colindători cu Pluguşorul, Capra, Ursu, Cerbul – dramatizări populare ce sunt specifice românilor de pretutindeni.

Suntem în miezul sărbătorilor de iarnă, pe când sărbătorim cu toţii, iar sărbătoarea înseamnă deplină armonie cu sine şi cu mediul în care te conţii, rămâne doar să ne transmitem unul altuia un mic impuls şi viaţa iarăşi e plină de conţinut, apare convingerea că ziua de mâine ne va aduce un an mai bogat, mai fericit, mai optimist.

Cu drag de Dumneavoastră, mult stimaţii noştri bârgăuani, am venit în comuna voastră să sărbătorim împreună paznicul luminat al Naşterii Domnului.

Suntem a doua oară la Dumneavoastră, în cea dintâi am fost în 2007 la Festivalul Internaţional „Regele Brazilor”, cu colectivul de muzică şi dans „Cucoara”, colectivele folclorice „Şoimanii” şi „Floarea dorului” – colective ce activează la Casa de Cultură din satul Ratuş, raionul Chirileni, Republica Moldova.

Şi dacă atunci am fost prezenţi 40 de participanţi a acestor colective, un număr mare, s-a datorat doar faptului că atunci am putut obţine viză de intrare în România a basarabenilor români mai uşor, fără ca fiecare cetăţean a Republicii Moldova să declare la Consulatul României că deţine cont bancar cu nu mai puţin de 500 euro. Din acest motiv astăzi suntem prezenţi doar trei: Petru Chetruşcă – directorul Casei de Cultură, Ion Chircu – director artistic a Casei de Cultură şi Viorel Bujor – membru a Formaţiei Folclorice „Şoimanii”, care am vrut cu tot dinadinsul să petrecem sărbătoarea Crăciunului împreună cu Dumneavoastră şi cu un mare om de zile mari ce în casă ne-a primit cu ginars ne-a servit şi frumos ne-a omenit, un om cu o rară cumsecădenie – d-l profesor George Vlad.

Am venit să colindăm

De la inimă la inimă

Urându-vă de sănătate

Şi s-aveţi belşug în toate

Dragoste şi sănătate

Bani la greu, noroc cu carul

La mulţi ani şi sus paharul!!!

Vreau să menţionez că ne-am simţit foarte bine în acest colţ de rai, în frumosul anturaj al naturii, cu şipotul murmurului de izvoare ce curg din Munţii Bârgăului revărsându-se în marea Bistriţei.

În semn de stimă şi respect, cu drag de Dumneavoastră, vă transmitem acel mic impuls despre care am accentuat anterior dorindu-vă ca:

Tot ce aveţi în gând

Să se împlinească orişicând

S- aveţi în viaţă tot ce vreţi

Noroc şi bucurii

Iar anii vieţ, cei mai grei

Să pară jucării.

La Mulţi Ani !

Din partea tuturor basarabenilor, sărbători fericite!

Cu drag, Ion Chircu, conducător artistic a Casei de Cultură din satul Rătuş, raionul Chirileni, Republica Moldova.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5