Episcopul JUSTINIAN CHIRA MARAMUREȘANUL în județul Bistrița-Năsăud
Năsăudeanul Călin Emilian Cira, fiul vrednicului preot Georgică Cira de la Biserica „Doctori fără de arginți” de la Spitalul Năsăud, doctor în istorie și teologie, pune mereu pe hârtie doar ceea ce simte, adică trăirile lui de suflet prin diferite genuri literare: recenzii, interviuri, studii, portrete, descrieri, într-un cuvânt literatură memorialistică, cu mesaje biblice, ce vin din adâncul ființei sale.
Scriitorul teolog, istoric și filozof, are un vast izvor de inspirație pe tema credinței străbune, aducând în prim plan slujitori ai Sfântului Altar, a căror fapte și scrieri nu pot fi niciodată șterse de pe tabla vieții.
Călin are mai multe cărți, cât și zeci de articole în diferite publicații, ascultând de porunca bisericii. Scrie din respect pentru oameni, având ca simbol –PRIETENIA – care niciodată nu se pierde, ci doar oamenii falși dintr-o prietenie, se pierd. Un prieten adevărat e ca un trifoi cu patru foi - greu de găsit. Tânărul scriitor retrăiește ceva de la străbunii săi din Monor și Florești (Nimigea), respectiv de la scriitorii Teodor Tanco și Vasile Rebreanu, consătenii iubiților săi părinți.
Recent, s-a apropiat de inima credincioșilor prin cartea de față, scoasă la Editura „Mega” din Cluj-Napoca, dedicată Arhiepiscopului Justinian Chira Maramureșanul, la aniversarea unui secol de la naștere, despre care Mitropolitul Andrei spune: arhiereul pe care-l aniversăm a rămas viu, prin slujire și cuvânt în amintirea celor mulți, care l-au cunoscut, l-au căutat și l-au ascultat, a rămas icoana unui OM deosebit, un părinte spiritual care a mângâiat, a întărit, a vindecat răni sufletești și a ajutat cât de mult a putut.
Autorul prezintă itinerarul parcurs de Episcopul Justinan în județul nostru, pentru sfințirea sau resființirea unor lăcașuri de închinăciune, cu imagini de la Ceremoniile religioase, întâlnirile cu preoți din zonă și cu mulțimea de credincioși din mai multe parohii cum sunt: Rebra, Parva, Gersa II, Agrișu de Jos, Mireș, Poienile Zăgrii, Matei, Zagra, Sângeorz Băi, Agrișu de Sus, Ciceu Mihăiești, Salva, Budacu de Jos, Rusu de Jos, Șieuț, Chețiu, Fântânele, Bața, constituind un album cu imagini de pe aceste locuri, citate din predicile rostite cât și câteva date din istoricul bisericilor respective și faptele preoților parohi și a protopopilor de Bistrița și Năsăud.
Arhiereul Justinian în interviul luat de autorul cărții Călin Cira, mărturisește că s-a format ca slujitor al credinței la Mănăstirea Rohia, adevărata sa casă, de unde a fost avansat, primind această slujire ca o ascultare de porunca Bisericii. Nume mari din lumea culturii, împreună cu numeroși teologi, preoți și credincioși, s-au bucurat de prețuirea și sprijinul episcopului Justinian ca de exemplu – poetul Ioan Alexandru, Constantin Noica, Geo Bozga, N. Steinhardt și mulți alții. De fapt pe toți ne-a învățat să iubim Biserica și tradițiile ei să iubim rugăciunea și să ne păstrăm credința și dragostea de neam.
Protopopul Năsăudului Ioan Dâmbu povestește despre întâlnirile avute cu ierarhul încă din anii studenției. Era un om blând, echilibrat, cuminte, înțelept, iubitor de oameni, slujitor devotat lui Dumnezeu și Bisericii Sale.
Din interviul luat protopopului de Bistrița, Simion Creța am aflat mai multe despre ierarh, a cărui cuvânt e vocea unei conștiințe, asculta de enoriași și se bucura de sprijinul lor. Bibliotecarul județean pr. Ioan Pintea apreciază scrierile sale - Caietele (jurnal) care împreună cu Jurnalul Fericirii și cartea de predici Cuvinte de credință sunt cele trei embleme cu care Mănăstirea Rohia s-a izbăvit cultural și duhovnicește pentru totdeauna.
Felicităm autorul pentru această carte ce vindecă suflete și redă fapte mari, demne de laudă și cinstire spre răspândirea luminii cunoașterii.
Citiţi şi:
- Episcopul Justinian Chira Maramureșanul, într-o nouă carte. Cartea lui Călin Emilian Cira
- Un nou episod din dialogul Arhiepiscopului Justinian Chira cu Călin Emilian Cira, în revista TABOR
- Călin Emilian Cira întreabă, Arhiepiscopul Justinian Chira răspunde. Un dialog savuros, cu relevanţă şi impact
- Portretul arhiepiscopului Iustinian Chira văzut de Călin Emilian Cira
- Călin Emilian Cira, prezent în revista „POESIS”
Adaugă comentariu nou