Eugen Teodorovici: În anii trecuţi cheltuiam foarte mulţi bani europeni pe activităţi unde nu îşi atingeau scopul

România avea în urmă cu doi ani rate foarte scăzute de absorbţie a fondurilor europene, însă între timp a devenit un lider în absorbţia fondurilor europene, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

,,Anul trecut au intrat în ţară 2,8 miliarde de euro, anul acesta au intrat până în prezent 2 miliarde, asta înseamnă că la final de 2014, estimăm că suma va fi mult mai mare de 3 miliarde, undeva în jur de 3,4 miliarde de euro”, a afirmat Teodorovici.

El estimează că în luna octombrie vor fi lansate noile proiecte pe următorul cadru financiar 2014-2020.

,,Partea practică, lansarea de noi proiecte, estimez că acest lucra se va întâmpla pe următorul cadru financiar în luna octombrie, deci estimez ca în România, primele lansări, primele cereri de proiecte să se întâmple în luna octombrie a acestui an. (...) Chiar dacă programele operaţionale nu vor fi încă aprobate de Comisia Europeană , ca să nu aşteptăm această procedură foarte lungă, pe zonele în care noi suntem siguri că cei de la Comisie nu vor face observaţii, acolo putem să lansăm aceste noi cereri de proiecte, atât pentru zona privată, cât şi pentru zona publică. După ce programele vor fi aprobate, noi putem trimite CE cereri de rambursare, în cazul în care anul acesta vor avea loc şi plăţi. Le vom antama în primul rând din bugetul de stat", a precizat ministrul Fondurilor Europene.

De asemenea, Eugen Teodorovici susţine că în următoarele două luni vor fi lansate cererile de proiecte pe actualul cadru financiar din economiile rămase, banii mergând cu precădere în zona medicală, pentru dotarea spitalelor cu echipamentele necesare.

,,În luna septembrie şi în luna octombrie se vor lansa cererile de proiecte pe actualul cadru financiar din economiile pe care le mai avem. De exemplu, vom merge bani către zona medicală, unde dorim să rezolvăm această problemă a lipsei de echipamente din spitalele din România a angiografelor. Şi vom lansa în această lună un cod destinat acestui tip de echipament, astfel încât toate spitalele din România să nu mai ducă această lipsă. Un al alt proiect de suflet, pe care l-am discutat cu ministrul Sănătăţii şi se referă la acei copii din România care se nasc cu malformaţii la inimă. Am găsit pentru ei o cale de finanţare din cadrul programului de resurse umane, vom pregăti medicii din România cu sprijinul medicilor din afara ţării şi vom dota cele şi vom dota cele 6 spitale din România unde pot fi operaţi aceşti 3.000 de copii cu echipamente, pentru a le da o şansă la viaţă.

Sunt idei care arată foarte clar că banii europeni sunt puşi în folosul românilor, pentru că din păcate în anii trecuţi cheltuiam foarte mulţi bani europeni, în special pe zona de resurse umane pe activităţi unde, din păcate, ei nu îşi atingeau scopul pentru care au fost atribuiţi”, a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici, care anterior a prezentat experienţa României în administrarea fondurilor europene, a spus că România a înregistrat cele mai mari probleme în atragerea fondurilor pentru proiecte de mediu, de transport şi de achiziţii publice. El a afirmat de asemenea că România şi-a simplificat sistemul de achiziţii publice, făcându-l cel mai simplu sistem din Europa pentru sectorul privat.

......................
Citiţi ediţia print ! 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5