Improvizatii – un mare NU pentru locuinta
Ne-am obisnuit cu un anume stil fiecare, cu un anume grad de confort si nu ne mai putem lipsi de acele lucruri care ni-l ofera. De la comoditatea de a merge la serviciu cu masina pana la utilizarea internetului pentru cumparaturi si transferuri de bani ajungem insa la nevoi de baza. Acestea se refera la confortul locuintei, al caminului in care traim. Vorbim de alimentare cu energie electrica – nici nu ne putem imagina cum ar fi daca nu am avea electricitate – sau de racord la sistemul de apa si canalizare, la bransament la sistemul centralizat de gaze naturale si asa mai departe.
Uneori aceste sisteme se defecteaza. Cum noi, romanii, ne pricepem la orice – sau cel putin asa consideram – adesea alegem sa facem mici reparatii in locuinta fara a mai chema specialistii sa se ocupe de problema aparuta. Exista cateva reparatii si interventii la care insa nu ar trebui deloc sa ne amestecam, pentru acestea recomandarea este sa apelam la profesionisti, la personal autorizat si certificat. Aici vorbim in special despre partea de bransament gaz, de toate racordurile necesare si de instalatiile de gaze la care nu trebuie sa intervenim sub nici o forma.
Regula in ceea ce priveste siguranta spune sa apelam tot timpul la o firma autorizata ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) pentru astfel de interventii. In majoritatea cazurilor improvizatiile, interventiile neautorizate sau manevrarea incorecta a aparatelor alimentate cu gaze naturale pot duce la adevarate dezastre. Chiar statisticile arata ca la nivelul anului 2014 s-a produs un numar de peste 15 explozii, dar si nenumarate alte incidente cauzate de astfel de improvizatii, uneori soldate cu victime.
Indiferent ca este vorba de renovarea locuintei, de o noua constructie de locuinta sau de o reamenajare, nu este indicat ca operatiunile legate de tot ceea ce tine de reteaua de gaze sa fie facute de proprietar, de un oarecare mester, fara o autorizatie sau o certificare a competentei pentru a putea efectua interventii pe aceasta parte.
Se pot strecura greseli in manevrarea echipamentelor alimentate cu gaz, poate fi afectata etanseitatea racordurilor flexibile sau robinetelor si astfel se ajunge la acumulari de gaze ce pot fi fatale. Pe langa riscul de explozie, mai exista si riscul ca o concentratie prea mare de gaze sa afecteze sanatatea persoanelor, provocand stari de lesin, tuse, ameteala, lipsa de aer si altele.
Chiar si in cazul nevoii de debransare sau de dezafectare a instalatiei de gaz totul trebuie realizat doar conform documentatiilor specifice si lasat in seama profesionistilor din domeniu. Din acest motiv trebuie sa fim atenti la improvizatii si pe cat posibil sa le evitam, deoarece orice miscare gresita poate sa provoace scurgeri de gaze ce pot avea consecinte tragice.
Pentru ca locuinta sa reprezinte exact lucrul dorit – caminul ce asigura protectie, dar si confort – improvizatiile reprezinta un mare “NU” mai ales cand vine vorba de sisteme sau aparaturi ce sunt alimentate cu gaze naturale. Riscurile de explozie si acumulari de gaze sunt majore si pot afecta nu doar locuinta, ci si alte locuinte din vecinatate, ducand uneori atat la pagube materiale cat si la accidentari sau pierderi de vieti.
Citiţi şi:
- Neglijenţa în utilizarea gazelor naturale s-a soldat cu şase decese în ultimii doi ani
- Fără improvizaţii la instalaţiile de gaz! O persoană a murit la Milaş, în urma unei explozii
- 194 de incendii la locuinţe, în 2012
- Lecţii despre energie la CSEI nr.2 din Bistriţa
- Delgaz Grid investește peste 10 milioane de lei în județul Bistrița-Năsăud pentru modernizarea rețelei de gaz. Lucrări ample la Bistrița și alte 2 comune
Adaugă comentariu nou