Între lacrimi şi bucurii
Câţi dintre năsăudeni ştiu că în oraşul nostru există o unitate şcolară în care îşi desfăşoară activitatea instructiv-educativă şi recuperatorie, timp de 10 ore pe zi, un număr de peste 40 copii (43) cu dizabilităţi (deficienţe mintale asociate cu alte boli)?
Se ştie doar de fosta „Casa Copilului” care reprezenta altceva, accentul s-a pus pe latura instructiv-educativă şi pregătirea preşcolară propriu-zisă.
Da! Există la Năsăud Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Lacrima”, cu copii cu cerinţe educative speciale, aduşi zilnic din Dealul Ştefăniţei, Romuli, Bichigiu, Cepari, Nimigea, Rebra, Năsăud şi din alte localităţi de către părinţi, pentru a fi ajutaţi să se recupereze pe cât posibil, să se bucure şi ei de viaţă şi să fie utili societăţii.
Copiii aceştia sunt nevinovaţi, au nevoie de dragoste, de afecţiunea celor din jur, sunt frumoşi, cu suflet blând şi mereu întrebători.
Dumnezeu a făcut ca la această unitate şcolară, încă de la început (1999), să lucreze cadre didactice – profesori şi personal auxiliar – cu dăruire şi profesionalism, cu blândeţe şi multă răbdare, cu suflet de părinte şi frică de Dumnezeu, cu dragoste şi satisfacţii, concretizate prin îmbunătăţiri recuperatorii.
I-am cunoscut în vizitele făcute, sunt oameni modeşti, fără pretenţii deosebite, îşi dedică viaţa şcolii şi acestor copii. Merită amintiţi profesorii care astăzi sunt în slujba acestei unităţi şcolare: Borşa Ligia Binaca – profesor coordonator, Ciuta Maria, Iloaie Domniţa, Podina Adina, Ilia Alina, Chifa Cristina şi Dolha George, care se bucură de respect şi multă consideraţie.
Apoi, Băbuţan Elena, asistent medical şi Spermezan Mariana – infirmieră.
Din relatarea făcută de d-na Borşa Ligia Bianca, prof. îndrumător, am reţinut efortul făcut de întreg personalul, pe parcursul anilor, având şi sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru obţinerea unui spaţiu adecvat unei instituţii şcolare cu acest profil şi s-a reuşit!
Noul spaţiu al şcolii, situat pe strada Vasile Naşcu, nr. 47, în Năsăud, se dovedeşte a fi un spaţiu potrivit pentru nevoile copiilor cu CES din Năsăud; săli de clasă dotate fiecare în parte cu grup sanitar, sală profesorală, cabinet de logopedie, cabinet de psihoterapie, cabinet de kinetoterapie, cabinet medical, bucătărie, sală de mese.
Curtea şcolii este împrejmuită, oferind astfel protecţie şi siguranţă elevilor. În curtea şcolii este amenajat un parc, model rustic, alcătuit din module din lemn, s-a amenajat şi împrejmuit şi un mini teren de fotbal, copiii au nevoie de mişcare, de exerciţii.
Cea mai mare satisfacţie au avut-o profesorii atunci când au reuşit să amenajeze spaţiul şcolii (apartamentul) de pe Aleea Iacob Mureşanu şi să-l transforme în mini atelier de pre-profesionalizare, unde se desfăşoară cu succes terapii ocupaţionale, activităţi de turnare a lumânărilor, a diferitelor forme din ipsos, modelare lut etc., şi o cameră snoozle, cameră de odihnă, amenajată cu fotolii confortabile pentru elevi, luminiţe odihnitoare şi muzică de relaxare, cunoscând că răbdarea acestor elevi la lucru în atelier este foarte limitată.
În apartament este amenajată o bucătărie, dotată şi utilată, astfel încât elevii să poată desfăşura activităţi practice pentru muncă şi viaţă.
În cadrul acestor activităţi, elevii învaţă ce trebuie să facă într-o bucătărie; pregătirea ceaiului, cum trebuie servită şi aranjată masa, cum se păstrează curăţenia etc.
Elevii acestei şcoli au mare nevoie de aceste terapii ocupaţionale, le dezvoltă personalitatea, simţul estetic, conştientizează nevoia de frumos în activitatea lor şi în viaţă.
De menţionat faptul că apartamentul este de un real folos şcolii întrucât se desfăşoară activităţile cuprinse în programul şcolar pentru învăţământul special aprobat de MECT, altfel s-ar ivi probleme.
Obiectele pe care le obţin din muncă în atelier, ca de exemplu lumânările şi formele din ipsos, ambalate frumos, estetic, în colaborare cu biserica şi chiar cu muzeul, organizează expoziţii cu vânzare, iar cu banii ce rezultă se cumpără materia primă pentru a se putea continua munca în atelier.
Profesorii îndrumători din cadrul atelierului de lucru pentru educarea practică a elevilor – Borşa Ligia Bianca, Chifa Cristina şi Burduhos Georgeta – au cele mai mari satisfacţii şi bucurii, împreună cu copiii, atunci când prin muncă, efort şi concentrare realizează obiectele şi micile lucrările stabilite prin program.
Acest Centru Şcolar aparţine oraşului, trebuie cercetat mai des şi ajutat la nevoie. Face parte din ramura învăţământului năsăudean, ei ştiu acest lucru, motiv pentru care fac eforturi deosebite pentru a se menţine la un grad ridicat de educare şi recuperare a elevilor din Centrul Şcolar „Lacrima” – structura Năsăud.
Cheia succesului în obţinerea unui progres cu aceşti copii o constituie comportamentul părinţilor şi a profesorilor care trebuie să se bazeze pe dragoste faţă de copil, apropiere de ei, încurajarea prin răsplătirea eforturilor care le depun prin diferite forme.
Floarea Pleş,
preşedinte Cerc Astra oraş Năsăud
Citiţi şi:
- Peste 100 de copii se bucură de tabăra din Parohiile Căianu Mic și Căianu Mare
- Emoții și triumf la Concursul național de dans „Împreună pentru viitor”, faza regională SNAC, pentru elevii din Năsăud și Romuli
- Dan Armeanu (ASF): Prin legea privind pensiile ocupaționale am pus bazele „Pilonului IV” de pensii în România
- Astrişti năsăudeni invitaţi la serbările Colegiului Tehnic “Gr. Moisil” Bistriţa
- Dan Armeanu: A.S.F. este în plin proces de elaborare a normelor de aplicare a legii privind pensiile ocupaționale
Comentarii
stimata doamna floarea ples,informatiile d-voastra despre aceasta scoala sint incomplete si unele eronate.
stimata d-na floarea ples,informatiile d-voastra despre aceasta scoala sint incomplete si unele eronate.
Multumim din suflet doamnei Floarea Ples pentru implicarea si daruirea de care a dat dovada trecand pragul scolii noaste si scriind acest articol. Este un om cu suflet mare, care a incercat sa surprinda, cu multa sensibilitate, lumea copilului cu CES - o lume mica, dar care primeste cu bratele deschise pe toti care vor sa se implice cu adevarat si sa o descopere.
Aceasta este lumea noastra, lumea cadrelor si elevilor de la C.S.E.I. "Lacrima" Nasaud. A fost surprinsa cu ochii sufletului, lipsit de interes, si este prezentata cat se poate de real.
Cateva randuri, poate, nu au reusit sa surprinda totul, dar noi asteptam mereu pe toti cei doritori sa descopere ca, intre lacrimi si bucurii - "SI NOI PUTEM SCHIMBA FATA LUMII!"
Unele cadre didactice au amnezie!.De ce nu ati scris nimic despre d-nele Maierean
Lia,Grebinisan Crina-care au pus bazele structurii din Nasaud,ori despre doamna Duca Mariana,care munceste ,ca sa o citez pe doamna Dolha Sa schimbe fata lumii.D-na Ples va respect ,dar ati fost dezinformata cras de cine v-a dat informatiile.
Adaugă comentariu nou