IOAN ECHIM – un performer printre crescătorii de taurine

Chiar astăzi, 01 aprilie, IOAN ECHIM păşeşte pe cea de-a 70-a treaptă a unei vieţi active, laborioase şi plină de dăruire într-o profesie despre a cărei nobleţe puţini dintre noi ne mai aducem aminte. Pornit în viaţă din vatra harnicilor monoreni ai Văii Şieului, IONEL, cum îl alintă cei ce-l cunosc şi-l preţuiesc de câteva decenii bune, şi-a ales profesia de tehnician veterinar, una dintre puţinele oportunităţi ce i s-a părut mai apropiată sufletului său în anii adolescenţei.

Acum, de pe culmea celor şapte decenii de existenţă, la o cât de aprigă şi exigentă retrospectivă am purcede, este garantată adunarea unor date care întemeiază fără echivoc prestaţia profesională a lui IOAN ECHIM în rândul performerilor acestui domeniu important de activitate – creşterea taurinelor.

Valoarea sa profesională n-a putut trece neluată în seamă, iar acest fapt l-a propulsat printre specialiştii în creşterea bovinelor din judeţul nostru. De aceea s-a numărat printre întemeietorii nucleului bistriţean de cercetare în selecţia animalelor care funcţiona la Bistriţa până în 1989 ca un centru bine alcătuit, dependent de Staţiunea mamă de la Baia Mare.

Este aproape imposibil de readus în memorie acum, după două decenii de la demantelarea acestor instituţii care reuşiseră să ridice zootehnia românească la parametri de nivel internaţional. În acea perioadă, Centrul de Selecţie Bistriţa cucerea, ani la rând, locul I pe ţară la implementarea însămânţărilor artificiale la specia bovine. Şi IOAN ECHIM era unul dintre semnatarii unor asemenea performanţe. Albumele de fotografii cu expoziţii de animale superbe, printre care cele cu brand de Bistriţa strălucesc, rămân mărturii uitate, despre ceea ce a fost cândva zootehnia din acest judeţ.

Experienţa şi pasiunea într-o asemenea profesie nu-ţi face o viaţă prea liniştită indiferent la ce vârstă te afli. Aşa s-au petrecut lucrurile şi cu distinsul nostru prieten – IONEL ECHIM. Cu o tenacitate care-i divulgă obârşia, de la poalele Călimanilor, el şi-a luat soarta în propriile mâini după momentul ’89. Dacă întotdeauna a visat să ajungă să aibă „doi pereţi de cărţi şi un grajd cu văcuţe”, tocmai sosise momentul să puncteze. Cărţile izbutise deja să le adune, să le citească şi îndrăgească. Era rândul întemeierii unei ferme cu văcuţe cum numai el ştia şi putea să le aleagă. S-a privatizat în 1991, fiind pionier al genului pe profilul său. Şi bine a făcut, deşi multe suferinţe au urmat după această decizie.

Luptătorul şi profesionistul IOAN ECHIM a stăruit în pofida infinitelor piedici şi tracasări şi nu a abandonat performanţa. În anii ce au trecut din acel moment, din ferma sa au plecat spre beneficiari zeci de tăuraşi de montă, vaci de reproducţie, vaci mame de taur. În anul 2000, spre exemplu, IOAN ECHIM era inclus în lista publicată de Monitorul Oficial al României, cuprinzând deţinătorii de patrimoniu genetic al animalelor cu rasele Bruna – Schwyz, Bălţata Românească – Simmental şi Bălţată cu negru Românească – Holstein Friza, însumând 9 asemenea exemplare numai din ferma sa. Nucleul de elită în domeniul Bălţatei Româneşti – Simmental, a situat ferma d-lui IOAN ECHIM pe locul 9 în ţară pentru anul de control 2001-2002.

Desigur, nu este posibil să facem o etalare exhaustivă a performanţelor obţinute de acest competitor bistriţean. O modică recunoaştere a lor o izbuteşte, în 29 noiembrie 2002, Preşedinţia României, prin conferirea lui IOAN ECHIM, de către preşedintele Ion Iliescu, a Ordinului CRUCEA NAŢIONALĂ „SERVICIU CREDINCIOS” clasa a III-a.

Peste toate, însă, luminează o viaţă onestă, o muncă titanică şi la această aniversare – a 70 de ani de viaţă într-un domeniu care, deloc întâmplător, a fost echivalat mineritului.

IONEL nu a ajuns bogat prin strădania de o viaţă. Dar şi-a văzut visul cu ochii: şi-a întemeiat atât biblioteca visată, cu cei doi pereţi de cărţi, cât şi grajdul cu văcuţe, acum doar 50 la număr, după puterile vârstei.

La mulţi ani, d-le IOAN ECHIM!

Şi să te bucuri mereu de performanţele, visele şi roadele muncii dumitale!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5