Ioan Oltean: Vom încerca să adoptăm reorganizarea teritorială a ţării prin angajarea răspunderii Guvernului. Marile reforme se f

Dorinţa noastră este ca viitoarele alegeri care vor avea loc în iunie 2012 să se realizeze pe noua formulă administrativ-teritorială. Dacă vom adopta această lege, vom încerca să o adoptăm prin angajarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

El a mai spus că îşi doreşte ca până la sfârşitul acestei luni să fie adoptat actul normativ care vizează împărţirea administrativ-teritorială, urmând ca ulterior, Guvernul şi majoritatea parlamentară să lucreze la actele normative subsecvente, astfel încât până la sfârşitul anului, acestea să fie adoptate, ,,în aşa fel încât, o parte din prevederile lor să producă efecte de la 1 ianuarie 2012”, a completat Oltean.

,,PDL apreciază că este momentul să declanşeze această reformă profundă şi va propune Parlamentului şi ţării o reformă care vizează reducerea numărului de judeţe de la 41 la cele 8 regiuni de dezvoltare economico-sociale. Evident că nu putem gândi alte forme de organizare administrativ-teritoriale, pentru că în Constituţie sunt consacrate în mod explicit trei forme, ori fără modificarea Constituţiei este imposibilă o reaşezare a structurilor administrativ-teritoriale sub alte forme, decât cea de comună, oraş şi judeţ.

Credem că o ţară cu 8 judeţe, pe cele 8 regiuni, care sunt deja consacrate, chiar dacă nu au personalitate juridică, vom reuşi ca în perioada 2012-2014 când România mai are încă cel puţin 10 mld. de euro de absorbit de la UE, să ridice gradul de absorbţie a fondurilor.

Este un proiect extrem de ambiţios, este un proiect care dacă se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe el şi îl va susţine va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României.

Ceea ce urmărim cu prioritate este ca serviciul public să fie adus mai aproape de cetăţean, să îi aducem certitudinea că prin reorganizarea administrativ-teritorială, lui i se uşurează viaţa de zi cu zi, în sensul că vor fi transferate foarte multe din atribuţiile CJ, din atribuţiile serviciilor deconcentrate la nivelul primăriilor, în aşa fel încât omul de rând să nu fie nevoit să se deplaseze la noua reşedinţă de judeţ”, a explicat Ioan Oltean.

Acesta a precizat că împărţirea teritorială a României este făcută în temeiul unui act normativ adoptat în 1968 şi care nu a mai fost modificat din 1990, ţara rămânând cu aceeaşi formă de organizare teritorială consacrată de regimul comunist.

,,Considerăm că descentralizarea de care vorbim de ani de zile, descentralizarea care a constituit obiectivul şi al PSD-ului, al PNL-ului şi al PDL-ului nu poate să se realizeze în sensul cel mai exact al acestei probleme fără o reformă administrativ-teritorială.

De asemenea, România, prin actualele forme administrativ-teritoriale, nu poate să fie eficientă în absorbţia fondurilor europene. Nu poate să asigure o transparenţă totală a actelor decizionale, nu poate să apropie serviciile publice de cetăţean şi evident nu poate să rezolve o strategie foarte serioasă de dezvoltare zonală şi regională. Fiecare unitate administrativ-teritorială este actualmente interesată să-şi dezvolte şi să-şi elaboreze strategii la nivelul acesteia, care de multe ori nu pot fi corelate cu cele ale vecinilor”, a menţionat Ioan Oltean.

Întrebat dacă nu e un proces prea complex care să fie realizat într-o perioadă aşa scurtă, liderul PDL B-N a răspuns:

,,Marile reforme se fac în timp scurt”.

La fel de evaziv, a fost şi răspunsul în ceea ce priveşte costurile financiare pe care le va implica acest proces de organizare administrativ-teritorială.

,,Nu există, cel puţin eu nu am o evidenţă a unui calcul precis făcut în această privinţă. Cu certitudine, cheltuielile nu vor putea fi mai mari decât cele care sunt generate de actuala structură. (...) Eu cred că nu există elemente care să conducă înspre blocarea acestei iniţiative a actualei majorităţi, dar atâta timp când nu suntem în faza unei hotărâri finale, putem pune şi o asemenea idee în discuţie”, a subliniat liderul PDL.

În schimb, Oltean a fost ceva mai exact, la denumirea celor opt capitale de regiuni. Potrivit lui Oltean, acestea vor fi Cluj, Braşov, Timiş, Dolj, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Comentarii

11/06/11 15:21
Vizitator

Domnule Oltean! Domnule Boc ! Nu trebuie sa restructurati posturile de politisti , de jandarmi sau de la sistemul de aparare civila din judete. Desfiintati domnilor Inspectoratele Generale de Politie, de Jandarmi, de Politie de Frontiera si de Pompieri, ca nu isi au nici un rost si veti vedea ca "treburile" vor "merge " mult mai bine fara ele. La ce este nevoie la nivel "central" si de asemenea Inspectorate si de Minister de "resort"...? Daca se va merge pe "descentralizare si subordonare totala" la nivelul Prefecturilor a acestor structuri, la nivelul ministerului doar cu o coordonare profesionala cat priveste unitatea de conceptie si de actiune, lucrurile vor merge cu mult mai bine. "Cineva" a fost recent cu "treburi" la IGP si a cosntatat ca sunt atat de multi ofiteri cu functii "foarte" superioare acolo, ca se bat de-o-lalta ca si cestile de cafea intr-un bar... si nu fac abosut nimic util pentru munca de politie a statului si au niste salarii de "sa te tii nenica... " ! La ce ne trebuie atatia generali si colonei si atatea functii la acest nivel, eu unul niciodata nu am priceput. Asadar, sunt bani la Ministerul de "Interne"... doar ca nu sunt bine gestionati si multe functii sunt fara eficienta politieneasca. Desfiintati-i domnilor acuma cat mai puteti, ca daca vine "opozitia" ... la putere ( ceea ce sper sa nu fie... ) tot asa vor ramane, macar lasati ceva bun dupa Dvs. chiar daca multora nu le place aceasta. La nivelul "local" sau "zonal", ar fi bine sa fie desfiintate Consiliile Judetene complet, locul si atributiunile acestora sa fie preluate de actualele Prefecturi. Iata cum, daca aveti vointa politica, se gasesc bani si nu trebuie sa "dati afara" PE CEI CARE DE FAPT MUNCESC CU ADEVARAT IN ACEST MINISTER si duc in spate munca de Politie si de Aparare Civila a Statului ! Eu sunt apolitic, dar daca veti face acest lucru, eu unul si nu numai...)o sa ma inscriu in partidul Dvs. S-auzim de bine... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5