Deputatul Cristina Iurişniţi propune suplimentarea numărului de psihologi şcolari şi reducerea grupelor de elevi în învăţământul profesional dual

Deputatul Cristina Iurişniţi a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va depune, săptămâna viitoare, o iniţiativă legislativă pentru îmbunătăţirea Legii 1/2011 a Educaţiei, pornind de la premisa necesităţii abandonului şcolar. Potrivit acesteia, se va solicita suplimentarea bugetului pentru asigurarea accesului la consiliere şcolară a cât mai multor elevi.

          „Este nevoie astfel de dublarea numărului de psihologi şcolari de la 400 la 600 de elevi, cât va fi numărul copiilor alocaţi, iar nu 800-1000 de elevi cum este în cazul de faţă. Este foarte important acest lucru tocmai în vederea reducerii abandonului şcolar. Toate aceste modificări pe care le am în vedere şi pe care le am în dezbatere cu partenerii sociali, cu diferiţi agenţi economici sau cu profesori şi specialişti din domeniul educaţiei vizează reducerea abandonului şcolar. Cum se poate reduce abandonul şcolar apropo de acel 6% din PIB pe care doamna ministru în funcţie nu-l doreşte în momentul de faţă pentru că pe actuala structură găsită la minister nu ar avea ce face cu aceşti bani, cum s-a înţeles din declaraţia ei? Iată că sunt multe direcţii unde se pot investi bani care pot veni în plus în educaţie, aşa cum a spus ministrul Finanţelor, în resursa umană, mai mulţi psihologi şcolari”, a explicat deputatul USR B-N.

          Parlamentarul bistriţean a menţionat că are în vedere şi o altă iniţiativă în zona învăţământului profesional dual, şi anume reducerea numărului de elevi din grupă, în fapt o flexibilizare a cadrului legislativ şi a metodologiei care ar putea determina ca mai multe firme să fie interesate de acest tip de învăţământ. „Este foarte dificil să găseşti zece elevi care să aibă aceeaşi direcţie mai ales în micul urban sau în comune. Am mers pe această reducere a grupelor, minim 7 elevi, maxim 30 într-o clasă de învăţământ profesional dual. Toate aceste lucruri nu fac decât să încurajeze dezvoltarea acestui tip de învăţământ care este acum în jur de 10-15% în România, doar 6.000 elevi au acces la el”, a motivat deputatul Iurişniţi.

          Aceasta a adăugat că are în vedere şi modificarea Codului Fiscal în vederea neimpozitării profitului reinvestit în facilităţi pentru stagiile de practică în învăţământul profesional dual. Nu în ultimul rând, Cristina Iurişniţi a spus că va propune extinderea treptată a programului-pilot „O masă caldă”, într-o primă fază la 100 de şcoli şi apoi la nivel naţional.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5