Mobilitate de grup Erasmus+ în Courpierre, Franța în cadrul proiectului KA2 ,,Unesco Bridges”

Nicusor Dan
Prof.dr.Vasilica Găzdac-#AmbasadorErasmus #AmbasadoreTwinning

 În perioada 07.04 - 10.04.2025, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva a fost implicată într-o mobilitate de grup pentru elevi, în cadrul proiectului de mică anvergură KA210: ,,Unesco Bridges”, având nr: 2023-2-FR01-KA210-000181836 . Școala gazdă care a găzduit evenimentul a fost Institute Scolaire Saint Pierre, Courpierre, Franţa, partener în cadrul proiectelor eTwinning și Erasmus+, derulate în anii școlari anteriori. Din instituția noastră, au participat 1 cadru didactic însoţitor (Vasilica Găzdac) al mobilității de grup și 3 elevi din ciclul gimnazial din clasa a-VI-a: (Denis A., Andrei A., Daniel M.).

            Coordonatorul proiectului este școala franceză, Institute Scolaire St. Pierre, Courpiere iar partenerii externi sunt: Instituto Compresive Barbera, Caccamo, Italia, Zaklatna Skola s Materskou Skolou Bardejov, Slovacia și instituția noastră, Școala Profesională ,,Tiberiu Morariu” Salva, România. Proiectul și-a propus ca obiective: conștientizarea elevilor, profesorilor și a comunităților locale asupra importanței siturilor Unesco iar localitatea Salva este parte a Limesul-ui roman, acesta fiind declarant recent site Unesco. Obiectivele mobilității internaționale derulate în Franța au fost promovarea istoriei locale, a parcurilor naturale, a obiectivelor culturale și a tradițiilor din zona Clermont - Ferrand/Auvergne. Au participat 40 elevi și 10 profesori din Italia, Slovacia și Franța.

            Activitățile au fost centrate pe implicarea activă a elevilor francezi, italieni, slovaci și români în cadrul activităților din cadrul școlii și din cadrul locațiilor tematice iar profesorii europeni au avut doar rolul de a-i ghida.  În prima zi s-a vizitat școala fiind o instituție de învățământ privată, s-a asistat la ceremonia de deschidere a evenimentului în prezența directorului școlii și a echipei de proiect Erasmus+ din școală, s-au asistat la lecții desfășurate bilingv de profesorii francezi la ciclul gimnazial, s-au plantat copacii în grădina Erasmus+ a școlii franceze, s-a derulat o vânătoare de comori atât pentru elevi împărțiți în echipe mixte cât și pentru profesori pentru cunoașterea orașului Courpierre și a îndelungatei sale istorii.

 În a doua zi s-a derulat o vizită tematică la Moara de hârtie Richard de Bas unde elevii au descoperit procesul de confecționare a hârtiei, și-au creat propriile foi de hârtie prin intermediul atelierelor practice. Elevii au fost familiarizați și cu istoria hârtiei dar și cu legătura dintre cruciade, cultura și civilizația arabă și apariția primelor mori de hârtie din Europa. În cea de a doua parte a zilei, elevii au vizitat catedrala, primăria sub forma unei roți de brânză și muzeul local specializat în producerea brânzei din Ambert. În cea de a treia zi, elevii au fost implicați într-o vizită tematică în rezervația naturală, sit Unesco, Masivul Central Francez, Puy de Dome cu înălțimea de 1465m, pentru a vizita vulcanii stinși, templul lui Mercur și derularea unui atelier de desen în cărbune pentru reprezentarea grafică a panoramei, aprox. o optime din suprafața Franței.

 În cea de-a patra zi, elevii au pregătit piesa de teatru ,,La beste du Gevadaun,, tradusă în limba engleză și s-a vizitat centrul orașului Clermont Ferrand, catedrala de unde a plecat prima cruciad la chemarea papei Urban al II-lea, casa lui Blaise Pascal și sediul Michelin. Experiența de învățare în școala franceză a fost extrem de reușită, elevii îmbunătățindu-și abilitățile lingvistice în limbile engleză și franceză, abilitățile istorice despre Franța și regiunea Clermont Ferrand prin vizite, ateliere tematice, vânători de comori în  siturile Unesco din zonă.

 La întoarcerea din mobilitatea din Franța, elevii vor realiza un film privind meseriile dispărute/pe cale de dispariție din zona Năsăudului, subtitrat în limba engleză dar și acțiuni de diseminare la nivelul școlii. Mulțumim echipei franceze pentru buna organizare, pentru experiențele de învățare create pentru elevii europeni, pentru bunelor practici împărtășite și în special doamnei Inga El Daryi.

Instituția noastră începând din acest an școlar se află sub patronajul Unesco pentru promovarea tradițiilor locale specifice țării Năsăudului și a Limesului roman care traversează localitatea, iar multe din activitățile din școala au avut rolul de a promova și valoriza site-ului istoric Limesul roman (Turnuri romane-Mocirlă) în vederea obținerii statutului de Școală Unesco în viitor.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

 

           

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5