Un mod al iubirii de patrie
Pe continentul nord american (deci SUA şi Canada) publicaţia românească de cea mai largă circulaţie şi apreciere este săptămânalul independent de ştiri, analize şi opinii Curentul internaţional , cu sediul la Detroit, actualmente condus de Ştefan Străjeri, originar din Pojorâta, judeţul Suceava (comună situată la şapte kilometri în drum spre Câmpulung Moldovenesc).
În zilele acestea publicaţia de peste mări şi ţări – Curierul internaţional – a împlinit 10 ani de existenţă, călăuzită de o spunere a celebrului fost preşedinte al SUA, J.F.Kennedy: ”Presa trebuie să apere puterea de ispita aroganţei.” Printre gazetarii români care colaborează la acest ziar este şi conjudeţeanul nostru, scriitorul Cornel Cotutiu.
Ei bine, dl. Ştefan Străjeri a avut frumosul, admirabilul gând de a organiza aniversarea acestei vârste a publicaţiei de la Detroit în România, chiar în localitatea sa natală; aceasta, cu încurajarea Doamnei Gabriela Mihalache, fondatoarea ziarului şi sprijinul financiar şi… sentimental al primarului comunei Pojorâta, ing. Bogdan Codreanu. La eveniment au participat invitaţi din ţară şi de peste hotare (”de peste” cu înţeles de ”din jurul” hotarelor săvârşite conjunctural în secolul XX): Bucureşti, Suceava, Cernăuţi, Constanţa, Câmpulung Moldovenesc, Chişinău, Rădăuţi, Iaşi, Deva, Tg. Jiu. De la Bistriţa şi Beclean au participat Virgil Raţiu, Eliza Cotuţiu, Viorel Rus şi Cornel Cotuţiu.
Prezenţa conjudeţenilor noştri n-a fost doar protocolar decorativă. La expoziţia de presă românească editată în diaspora au fost etalate şi publicaţii din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar la întâlnirea jurnalistică ”Împreună pentru România noastră” au avut intervenţii perusasive Virgil Raţiu, Viorel Rus şi Cornel Cotuţiu. Deopotrivă, în cadrul lansărilor de carte, Virgil Raţiu a prezenat cartea ”La noi” de Cornel Cotuţiu, un volum despre contactele acestuia cu colectivităţi româneşti de peste ocean sau din Basarabia, Ungaria, Banatul Sârbesc, Viena, Maramureşul istoric.
Desigur, o asemenea întâlnire nu putea să nu fie aureolată cu un spectacol de cânt şi joc românesc susţinut de personalităţi şi formaţii din Alba, Maramureş, Suceava, Pojorâta, Chişinău.
După o manifestare de genul acesta nu poţi să nu constaţi că diaspora poate însemna nu numai risipire ci şi adunare. Sub cerul patriei. Şi datorită unor români puternici cum, iată, este Ştefan Străjeri.
Citiţi şi:
- Scriitorul Cornel Cotuţiu în mediile culturale româneşti din continentul nord-american
- Premiile Festivalului naţional de proză Liviu Rebreanu
- Cornel Cotuţiu, noul reprezentant la USR
- Un agent de pază bistriţean, cercetat pentru folosirea unui pistol cu bile de cauciuc
- Mărul de Aur, gustat la Bistriţa
Adaugă comentariu nou