Ioan Holender, cel care a promovat-o pe Anita Hartig la Opera din Viena, își lansează cartea biografică la Bistriţa
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, vă invită sâmbătă de 25 mai 2013, ora 19.00 la lansarea cărţii “Spuse, trăite, dorite. Amintiri” (Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2011, ediţie îngrijită de Gabriel Kohn, traducere de Ioana Rostoş, cu o postfaţă de Cornel Ungureanu), la Sinagoga Bistrița, eveniment prezentat de amfitrionul Gavril Ţărmure.
Invitatul de onoare va fi legendarul IOAN HOLENDER – inginer, bariton, regizor, tenisman, şarmant om de cultură şi de lume, impresar de vocaţie.
Născut la Timişoara, Ioan Holender a fost cel mai longeviv director al Operei din Viena, conducând instituţia între anii 1992 şi 2010. În prezent este consilier al Metropolitan Opera New York şi al Operei din Tokio, preşedinte şi director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu". De-a lungul timpului a fost onorat cu numeroase distincţii, printre care: Officier de L'Ordre des Arts et des Lettres, Franţa (1999), Österreichisches Ehrenkreuzes für Wissenschaft und Kunst 1. Klasse, Membru de onoare al Academiei Române.
Legendarul Ioan Holender în cartea sa, reia povestea începuturilor ( cum a lucrat la Regia de tramvaie, la Iluminatul public, ca antrenor de tenis, ca desenator tehnic) şi continuă cu marea epoca de la Staatsoper Viena, asupra căreia şi-a lăsat amprenta inconfundabilă.
În esenţă, ceea ce face Ioan Holender este în conformitate cu sfatul pe care îl dă şi altora: “oricine trebuie să-şi organizeze viaţa în aşa fel încât să facă ce ştie mai bine, căci nimic nu ne aduce mai multă mulţumire decât propriul succes”.
“Noi suntem cei care răspundem față de noi înşine și nici un dictator nu poate fi vinovat de soarta noastră proprie. Eu am devenit un exemplu pentru acest lucru, nefiind un om excepţional. Nimeni nu își părăsește propria țară de voie, ci de nevoie. Eu mă consider în debit față de această țară”- Ioan Holender. Soprana bistriţeană Anita Hartig a avut şansa de a se întâlni cu acest om, astfel încât astăzi este un nume de referinţă la Opera din Viena. Colaborarea cu prestigioasa instituţie culturală vine în urma audiţiei de la Bucureşti, Ioan Holender, acordându-i tinerei muziciene o bursă de studiu.
Comentarii
Cu astfel de oameni aceasta tara ar fi departe si probabil ca atunci nu am mai auzi in toata mass media blamarea nedreapta a poporului roman. Sa traiti Maestre Ioan Holender multi ani cu sanatate !
Adaugă comentariu nou