Deşteaptă-te române – un spectacol omagial la Statuia lui Andrei Mureşanu, la 200 de ani de la naştere. Medalia Andrei Mureşanu pentru scriitorii bistriţeni
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Primăria Bistriţa şi Palatul Culturii, respectiv primarul - ing. Ovidiu Teodor Creţu şi prof. univ. dr. Dorel Cosma, au invitat bistriţenii, miercuri, 16 noiembrie, la Statuia poetului Imnului Naţional, din Piaţa Centrală din Bistriţa, la un spectacol omagial.
Au fost prezenţi prefectul judeţului – Ovidiu Victor Frenţ, deputatul Adriana Doina Pană, senatorul Dorin Dobra, inspectorul şcolar general – prof. Camelia Tabără, managerul CJC BN, Gavril Ţărmure, viceprimarul Cristian Niculae, alte autorităţi locale şi judeţene, scriitori şi oameni de cultură de la Societatea „Conexiuni”, mass media, cetăţeni, elevi.
Programul a cuprins o cuvântare a primarului european al Bistriţei, ing. Ovidiu Teodor Creţu, care a înmânat Diplome de Excelenţă şi Medalia Andrei Mureşanu unor scriitori şi oameni de cultură de la Societatea Scriitorilor din Bistriţa „Conexiuni”, printre cei premiaţi amintim pe Al. C. Miloş, Menuţ Maximinian, Nicolae Feier, Dorel Cosma, Gheorghe Mizgan, Victoria Fătu Nalaţiu, Victor Ştir şi Ioan Lazăr.
Corul Appassionata al Palatului Culturii, dirijor Francisc Mureşan, a intonat Imnul României – „Deşteaptă-te române!” şi câteva colinde de sărbători.
Poetul Al. C. Miloş, cel care în 1982, împreună cu poetul A. Păunescu, au salvat de la demolare Casa Memorială „A. Mureşanu” din Bistriţa, a recitat un poem dedicat lui Andrei Mureşanu.
Asistenţa selectă, care a primit şi cărţi poştale cu efigia chipului lui Andrei Mureşanu şi versurile Imnului Naţional, a urmărit, cu făclii aprinse, luminând parcă timpul, un film documentar despre viaţa şi opera lui Andrei Mureşanu.
A fost o zi de sărbătoare a tuturor românilor şi bistriţenilor, căci Andrei Mureşanu, după 200 de ani, este cu noi şi în noi. „Deşteaptă-te române!”
Citiţi şi:
- Andrei Mureşanu omagiat de Clubul Monarhiştilor Bistriţeni
- Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în oraşul lui Andrei Mureşanu
- Ziua Imnului Național, sărbătorită la Bistrița, sub privirile lui Andrei Mureşanu!
- Ziua Imnului Naţional va fi sărbătorită în Piaţa Centrală
- Andrei Mureşanu, poetul cu suflet de foc
Comentarii
Doar oficialitățile au fost prezente la eveniment, fiindca bistritenii au lipsit cu desavarsire. Mai conteaza si importanta ce se acorda unui eveniment de catre „oficialități”. Primarul Cretu s-a prezentat, de parca ar fi venit de la pescuit la omagierea poetului Andrei Mureșanu, la statuia acestuia din Piața Centrală, fara sa poarte nici macar esarfa tricolora de primar, prin care se confere o doza de solemnitate evenimentului. Cu atat mai mult cu cat, potrivit Legii Administratiei Publice Locale, 215/ 2001, semnul distinctiv al primarului este o esarfa in culorile drapelului national al Romaniei, esarfa ce trebuie purtata, in mod obligatoriu, la solemnitati, receptii, ceremonii publice si la celebrarea casatoriilor. Chiar daca in unele situatii nu este absolut obligatorie purtarea esarfei tricolore, fara aceasta primarul se pierde ca magarul in ceata.
Adaugă comentariu nou