Povila de Bârgău, promovată la Bruxelles! Ministerul Agriculturii a organizat o expoziţie de produse tradiţionale, după preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE

Povila de Bârgău, unul din cele două produse tradiţionale atestate din Bistriţa-Năsăud, a fost promovată la Bruxelles, în cadrul unei expoziţii organizate de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la Reprezentanţa Permanentă a României la UE. De altfel, expoziţia a urmat primului Consiliu AgriFish de la preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, for prezidat de ministrul Petre Daea.

         „Mulţumim Asociaţiei Pro Familia pentru că au pus la dispoziţia reprezentanţilor ministerului nostru aceste produse, astfel ca şi judeţul Bistriţa-Năsăud să fie reprezentat la Bruxelles. Sperăm ca dosarele transmise pentru atestarea produselor tradiţionale din judeţul nostru să primească un răspuns favorabil. Este vorba despre Brânza frământată de Sângeorz-Băi şi un dosar cu mai multe produse al AFI ProFamilia”, ne-a declarat ing. Nuţu Tabără, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

         Povila de Bârgău a fost atestată ca produs tradițional în luna august a anului 2013, la fel ca şi Pita cu crumpiri, fiind fabricată de către Asociația AFI ProFamilia din Bistrița, condusă de Doina Monda, la întreprinderea socială deschisă în baza unui proiect cu fonduri europene, în comuna Bistrița Bârgăului.

         „Am dorit ca şi judeţul Bistriţa-Năsăud să fie promovat la Bruxelles, prin produsele noastre. De altfel, noi am mai depus o documentaţie cu 25 de produse în vederea atestării ca produse tradiţionale, pentru chiseliţă şi siropuri din diverse fructe, zemeură, mure, afine etc. Luna viitoare sperăm să primim un răspuns”, ne-a declarat Doina Monda.

***

Povila de Bârgău este magiun de prune, produs pe Valea Bârgăului din Bistriţa-Năsăud, după o reţetă veche, fără zahăr sau conservanţi şi numai din prunele bistriţene, unul dintre cele mai apreciate soiuri de prune, din cauza miezului foarte cărnos, aromat şi extrem de dulce.

Un alt secret al minunatei Povile de Bârgău este că magiunul de prune se fierbe, mai bine de 24 de ore, în cazane de cupru, până când se întăreşte şi, după ce se răceşte nu curge. Deşi nu are conservanţi şi nici îndulcitori, magiunul de prune are o perioadă de valabilitate de doi ani de zile.    

Magiunul cu prune de pe Valea Bârgăului a fost promovat la târgurile de produse tradiționale, însă costurile de participare sunt ridicate (stand, transport, cazare, personal), astfel că orice ajutor venit prin direcţionarea a 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice sau 20% din impozitul pe profit al unor companii este binevenit.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5