O nouă şcoală va fi inaugurată în clădirea unde a funcţionat Liceul de Muzică. Pr. Tudor Mudure: Vom oferi copiilor o educaţie aleasă
Printre proiectele Mitropoliei Clujului se numără şi deschiderea activităților din cadrul Centrului educațional „Grigore Pletosu” din Bistrița. Mitropolia Clujului a cumpărat clădirea de pe strada Alexandru Odobescu (fostul Liceu de Muzică) pentru a demara un centru confesional pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Clădirea este monument istoric cu demisol, parter, etaj unu și mansardă și oferă spații generoase pentru diverse activități. Se vor desfășura activități after-school, diverse activități filantropice, ateliere tematice: de pictură, de lectură etc. Școala va funcționa după legea Ministerului Învățământului.
„În acest moment facem demersurile pentru a obţine autorizaţia de construcţie pentru a ne apuca de lucru, ca din toamna anului viitor să deschidem acolo o şcoală. Este un proeict extrem de important pentru comunitatea bistriţeană şi pentru biserica noastră, Centrul Social Educativ „Grigore Pletosu” . Vorbim despre un centru multifuncţional, în care copiii îşi vor desfăşura activitatea educativă. Vorbim despre învăţământ primar şi gimnazial şi ne dorim să continuăm şi cu liceul. În cadrul acestei clădiri frumoase, monument istoric, va fi şi o cantină socială pentru copiii nevoiaşi, o capelă pentru rugăciune şi un centru de tip after school. Acolo va fi şi sediul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Bistriţa”, ne-a declarat părintele inspector pentru Tineret, Tudor Mudure.
Spaţiile, compartimentate pentru nevoile Liceului de Muzică, pentru pregătirea individuală a elevilor, vor reveni la starea iniţială, respectând normele în vigoare. „Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei investeşte foarte mult în educaţie. De când a venit la Cluj a iniţiat Campusul universitar, Facultatea de Teologie, cu seminarul teologic extins, iar la Bistriţa va fi o şcoală confesională în regim privat în primii ani, până când ne permite legea să ne autorizăm. Vom încerca să le oferim copiilor o educaţie aleasă, punându-se accentul pe educaţia morală, pe liniştea de care au nevoie copiii într-o şcoală, iar prin asta venim şi în sprijinul părinţilor care-şi vor vedea copiii în siguranţă”, a spus Tudor Mudure.
La rândul ei, inspectorul şcolar general Camelia Tabără ne-a spus că a avut deja o serie de discuţii cu responsabilul de proiect, în sectorul pe probleme de tineret, preotul Teodor Mudure, dari şi o întâlnire cu mitropolitul Andrei.
Proiectul after school „Sfântul Stelian”, iniţiat în urmă cu cinci ani, va continua, dovedindu-se a fi unul de succes, în acelaşi loc, la Şcoala Gimnazilă „Ştefan cel Mare”. În acelaşi timp, vor fi iniţiate tabere de o zi în lumea satului, intitulate „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei”. „Ne-am propus ca în nouă comune să mergem cu voluntarii şi să organizăm tabere de o zi cu copiii de acolo, prima dintre acestea având loc săptămâna viitoare la Căianu Mic. Vor participa copiii din Cercul Pastoral al Parohiei. Ele se vor alătura taberelor noastre, pe care le realizăm în lunile iulie, august şi septembrie, cum sunt cele de formare ale voluntarilor, cele în care suntem vizitaţi de copiii românilor din afara graniţelor sau proiectul Asociaţiei de Părinţi Sfântul Stelian, prin care timp de o săptămână, copiii vor participa, zilnic, la biserică, unde vor fi activităţi multiple”, a afirmat preotul Tudor Mudure.
Citiţi şi:
- Un nou liceu al Mitropoliei, inaugurat la Bistriţa. Centrul Educaţional Grigore Pletosul, în clădirea în care a funcţionat Liceul de Muzică. Pe listă şi Centrul de la Gledin şi Centrul de îngrijiri paliative la Bistriţa
- Școlarii bistrițeni au învățat importanța filantropiei
- Mitropolitul Andrei, în mijlocul copiilor de la programul de after-school „Sfântul Stelian” din Bistrița
- Pr. Tudor Mudure: Nu m-am considerat niciodată inspector, ci prietenul tinerilor, ei nu au nevoie de şef. Dacă la un copilaş îi este bine la şcoală, îi este bine şi părintelui. Vă aşteptăm la Şcoala „Sfântul Stelian”
- Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la Școala „Sfântul Stelian” din Bistrița
Adaugă comentariu nou