Piatra Craiului văzută prin ochii lui Filip Moisil
Consilierul local Filip Moisil este un mare împătimit al plimbărilor pe munte. Cea mai recentă aventură a fost la Piatra Craiului. Adrenalină, obstacole, dar şi relaxare şi o privelişte de vis, de acolo de sus, de pe vârful muntelui, pe care Moisil ne-o împărtăşeşte şi nouă prin intermediul imaginilor.
Iată ce spune Filip Moisil despre această aventură: Masivul Piatra Craiului se deosebește geologic și geomorfologic de masivele și grupele muntoase înconjurătoare, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa. În timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Crai”-ul, cum este adesea alintat, este o „lamă” tăioasă și abruptă de roci metamorfice, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 24 – 26 km, orientată de la sud-vest spre nord-est, și lată de aproximativ 6 – 8 km, pe direcțiile perpendiculare corespunzătoare. Cunoscuții pereți verticali, inalți de 400–650 m, dintre Padina Lăncii și Valea lui Ivan, au luat naștere datorită stratificării pe orizontală a calcarelor. Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în vârful Vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, având 2237 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2000 de metri altitudine (Vf. Padina Popii(2025m), Vf. Ascuțit(2150m), Vf. Țimbalul Mare(2177m), Vârful dintre Țimbale(2170m), Vf. Sbirii(2220m), Vf. Căldării Ocolite(2202m) ).
Citiţi şi:
- Zona montană a judeţului Bistriţa-Năsăud
- Jandarmii montani din Rodna patrulează pe traseul care duce la Poiana cu Narcise de pe Vf. Saca din Munții Rodnei
- (Video) O VARĂ, DOUĂ VÎRFURI: ELBRUS ȘI MONT BLANC. Ioan Bîca știe și poate
- Prefectul Stelian Dolha, împreună cu soţia, într-un loc mirific
- Un colţ de rai din Bistriţa-Năsăud îşi arată, în aceste zile, splendoarea!
Comentarii
Foarte frumos, va felicit ca nu aveti numai politica in cap ,cum au altiiiii. Si eu duminica ma duc pana pe dealul Budacului.
Adaugă comentariu nou