Pr. Radu Liviu Roșu: Dependența – o boală a familiei și o năruire a sufletului
Probabil că prea puțini dintre noi cunoaștem cu adevărat ce presupune noțiunea de dependență sau prea puțin cunoaștem manifestările ei asupra unei pesoane, precum și influența ei nefastă atât în viața de familie cât și în societate. De ce? Poate pentru că nu am avut de a face cu așa ceva în mod personal, poate pentru că manifestăm adeseori o atitudine de indiferență sau poate pentru faptul că ne spunem uneori că ”mie nu mi se poate întâmpla una ca asta!”. Dar oricare ar fi motivul, dependența există, o vedem manifestată printre persoanele dragi nouă sau poate că noi înșine suferim de pe urma ei. Cert este faptul că ea există și se manifestă cu o putere covârșitoare atât asupra persoanei dependente cât și asupra celor care îi stau alături: familia și prietenii apropiați.
Într-un asemenea context care, vrând nevrând ne privește și pe noi atât la nivel individual cât și comunitar, problemele de dependență pot fi tratate odată cu conștientizarea ei și recunoașterea faptului că da, există o problemă.
Adicţia este ceva îngrozitor şi misterios. Distruge vieţi şi, mai rău, distruge suflete. Distruge oamenii din interior spre exterior, devastează familii şi, în general, oferă lumii un model de disfuncţionalitate cu trăsături pe care majoritatea oamenilor le pot recunoaşte din propriile experienţe de viaţă.
Netratată manifestările dependenței sunt de neimaginat, aducându-l pe cel în cauză în situații limită de viață, îndepărtându-l de tot ceea ce înseamnă valoare în viața lui, departându-l de Dumnezeu și de el însuși, ca până la urmă să pășească în veșnicie într-o stare degradantă și dezumanizantă.
De exemplu, Alcoolismul este considerat o boală de familie, pentru că afectează întreaga familie și toți se îmbolnăvesc spiritual. Dar ne întrebăm de ce? Deoarece alcoolismul nu există doar în corpul persoanei ca alte boli, spre exemplu diabet, ci există și în relațiile cu ceilalți.
Cei din jurul alcoolicului reacționează la comportamentul acestuia, fie vor să-l controleze, fie să-l compenseze sau fie să-l ascundă. De multe ori, ne învinovățim pentru asta și ne vom simți răniți deoarece credem că din vina noastră continuă să consume.
Alte ori familia ajunge să fie la fel de obsedată de băutul persoanei exact ca și alcoolicul, numai că familia încearcă să găsească mii de moduri de a-l face să renunțe la consum. Vi s-a întâmplat?
Copiii sunt prinși la mijloc, de exemplu pot să fie răniți de comportamentul persoanei consumatoare mai ales dacă există violență, sau pot să se învinovățească pentru problema băutului persoanei, sau să fie rușinați față de prieteni.
În acest context vorbim despre rolul de întreținător, un ajutor care dorește să-și salveze persoana apropiată de boala alcoolismului. Acesta îi neagă aloolicului procesul de învățare prin corectarea propriilor geșeli și îl condiționează să creadă că va fi întotdeauna un protector care îi va veni în ajutor, chiar dacă persoana întreținătoare își promite că nu îl va mai salva niciodată, dar totuși întotdeauna au făcut-o și alcoolicul va crede că asta se va întâmpla întotdeauna. Vă regăsiți aici?
Ce ne facem, însă, cu consumatorii de droguri, de jocuri de noroc sau pariuri sportive, cu consumatorii de tutun sau alimente în mod compulsiv? În general, indiferent de ce tip de dependență suferă cel în cauză, țelul bolii este același – DEGRADAREA SPIRITULUI UMAN. Prin urmare, ori că vorbim de dependență de alcool, droguri, jocuri de noroc sau alimente, DEPENDENȚA nu se uită la cine ești, ce funcție ai, câți bani ai în conturi, sau ce mașină conduci, dimpotrivă ea își dorește să îi aducă pe toți la același nivel, iar nivelul ei este în mormânt. Din păcate este o realitate cu care ne confruntăm și pe care o trăim.
Cert este că asemenea probleme se manifestă în imediata noastră proximitate și că adeseori privim neputincioși cum cei dragi nouă, prietenii și cunoscuții noștri cad pradă acestei boli necruțătoare.
Toate dependenţele sunt periculoase şi toate pot fi fatale. Ele reprezintă o tulburare profundă şi de durată a personalităţii umane. Cei mai mulţi dependenţi îşi doresc să scape de adicţia lor, dar se pare că nu le stă în putere să se elibereze.
Și totuși, în tot acest carusel al autodistrugerii în care îl poartă dependența pe cel în cauză și pe cei dimprejurul său, există nădejde, există speranță, există soluții. Și primul pas este conștientizarea problemei și nu ascunderea ei ”sub perș”. Apoi că orice persoană dependentă este o persoană minunată creeată după chipul lui Dumnezeu și că, de fapt, soluția vine din reașezerea raportului cu Dumnezeu pe făgașul sincerității și al dorinței de schimbare în bine.
Și aceștia sunt doar primii pași în soluționatrea problemei. Apoi este nescesar ca și cei apropiați, aparținătorii celui în cauză, să participe activ în acest proces de transformare lăuntrică deoarece, după cum am menționat, boala dependenței afecteză întreaga familie nu numai pe cel în cauză.
Și așa cum Dumnezeu lucrează prin oameni, este de preferat să se apeleze la persoane de specialitate, consilieri specializați în tratrea problemelor de dependență, deoarece sunt cei mai în măsură să îi ofere dependentului și aparținătorilor lui, un cadru propice în vederea recuperării.
În următoarele articole vom dezvolta aceste subiecte mult mai pe larg, atât în ceea ce privește manifestările și cauzele bolii dependenței, cât și soluțiile la această problemă.
”Prețuiți viața și alegeți să nu vă pierdeți!”
Pr. Radu Liviu Roșu
Consiler specializat în tratarea adicțiilor
Citiţi şi:
- Pr. Radu Liviu Roșu: Familia și dependența. Prețuiți viața și alegeți să nu vă pierdeți!
- Pr. Roșu Radu Liviu: Dependența- o boală incurabilă, progresivă, cronică și fatală
- DSP Bistriţa-Năsăud: Tutunul și alte dependențe
- Duminică, de la ora 18, părintele Radu Roșu ne vorbește despre dependența de droguri și soluții, la Biserica "Coroana"
- Duminică, 10 septembrie, la Tăure, Conferința DEPENDENȚA-CÂND PLĂCEREA NE RĂPEȘTE BUCURIA, susținută de pr. Radu Roșu
Adaugă comentariu nou