Prof. dr. Gheorghe Pleș a servit ASTRA implicându-se în dinamica ei

Nimeni și nimic nu anunța această despărțire subită, această plecare prematură a profesorului dr. Gheorghe Pleș dintre noi... Cu plecarea lui se subțiază și mai mult elita intelectuală a bătrânilor năsăudeni aflați în viață... A fost un cercetător pasionat de adevăr, lăsând Năsăudului cărți premiate de Academia Română („Școlile Năsăudului” în 3 volume), a fost președinte al secțiunii științifice ASTRA, funcție în care a organizat și gestionat 16 ediții ale Concursului interdisciplinar „Dr Paul Tanco”. Își dorea cât mai vizibil gestul său de recunoștință față de personalitățile Năsăudului de altădată și l-a ales pe profesorul de matematică Dr Paul Tanco, fost director al Gimnaziului Grăniceresc și președinte/ director al Despărțământului ASTRA Năsăud, dedicându-i nu mai puțin de 16 ediții ale unui concurs interdisciplinar, cu probe de limba și literatura română și binențeles, de matematică, la nivelul claselor III – VIII, probe pe care elevii selectați le puteau rezolva în circa două ore. Participau sute de elevi în concurs și zeci de profesori, la supravegheat și corectat. Erau asigurate premii pentru toți câștigătorii, inclusiv pentru cei cu mențiuni. Tuturor participanților li se asigura masa de prânz, ore de dans și relaxare, până la anunțarea rezultatelor, după care se reîntorceau acasă, mândri de succesul avut, căci mai toți erau premiați. N-a fost deloc simplu, dar a reușit să-și folosească relațiile cu dascălii la care, ori le-a fost profesor, ori i-au fost colegi, dar de cele mai multe ori erau dascălii înscriși în ASTRA. Avea mare încredere în directorul școlii care găzduia concursul și astfel a început ediția I (1995) la Colegiul „G Coșbuc” unde era și director. Ediția a II-a (1997) la Lunca Ilvei (Ionel Balea) și Ilva Mare (Candale Ștefan), edițiile a III-a (1998) la Monor (Ioan Vlaic), a IV-a (1999) la Maieru (Larion Cărbune), a V-a (2000) la Zagra (Gavrilă Rus), a VI-a (2001) la Școala „Grigore Silași” Beclean (Ligia Dănilă), a VII-a (2002) la Școala „M. Eminescu” Năsăud (Maria Negrea), a VIII-a (2003) la Șc. ”A.P.Alexi” Sângeorz Băi (Ilie Bosancu), a IX-a (2004) la Șc. nr. 1 Bistrița (Mia Șigovan), a X-a (2005) la Șc. „Liviu Rebreanu” Beclean (Leonida Fetti), a XI-a (2007) la Șc. din Lechința (Alex. Gherman), a XII-a (2008) la Șc. „Ștefan cel Mare” Bistrița (Rodica Petruțiu), a XIII-a (2009) la Șc. „Florian Porcius” Rodna (Lucian Creoșteanu),  a XIV-a (2010) la Șc. „Enea Grapini” Șanț (Augustin Hădărău), a XV-a (2011) la Bistrița Bârgăului (Nicoleta Gâțan) și a XVI-a (2012) la Telciu (Homei Domnica). Am redat toate aceste date din drag pentru profesorii și copiii implicați, dar mai ales pentru performanțele sale A încercat să înscrie concursul în calendarul Ministerului, dar n-a reușit, nu din vina lui, se-nțelege...

A fost membru al Astrei Centrale și al conducerii Despărțământului năsăudean, ca președinte al secțiunii științifice, un om potrivit la locul potrivit, promovând cele mai utile acțiuni pentru prosperitatea și dinamica ASTREI, atât în adunările de la Sibiu, Brașov sau Dej, cât și cele din Năsăud, Salva, Zagra, Ilva Mare, Sângeorz Băi, Maieru, Feldru, Rebrișoara sau Coșbuc. Conferințele sale se remarcau printr-o atentă și profundă documentare. S-a făcut util comunității năsăudene și prin calitatea de consilier local, susținând cele două volume ale Monografiei orașului, iar în perioada cât a fost director susținea formațiile de călușari și de fotbal ale liceului ca unul care s-a implicat în tinerețele sale atât în sport, cât și jucând Călușarul.

Nu știu câte beneficii a avut din toate aceste implicări, dar viața sa ar putea fi un model pentru cei tineri, măcar de admirat, dacă nu şi de urmat. Deși avea o pregătire realistă cocheta ușor și-n latura umanistă, unde a reușit să aducă la zi istoria școlilor năsăudene și chiar să îndrepte multe inexactități din viața și opera poetei năsăudence Veronica Micle, scrise de alții... La un asemenea volum de muncă poate i-ar fi trebuit o echipă, dar a preferat să lucreze singur și sigur că va finaliza cu bine opera asumată. Rămâne un model posibil de urmat, sperăm să nu fie singur, căci Năsăudul are tineri vrednici de a valorifica patrimoniul moștenit de la înaintași, și-n condiții noi, vor fi înstare de alte noi performanțe, pe măsura vremurilor pe care le trăiesc.

Îl pot deplânge generațiile de elevi la care le-a fost profesor și director, generațiile de colegi din liceul pe care l-a absolvit și apoi l-a servit ca profesor și director, îl vor regreta membrii ASTREI și lumea intelectuală a ținutului năsăudean, inclusiv astriștii din țară care l-au cunoscut, oamenii de presă, mulți universitari și alți intelectuali care i-au priceput intențiile.

Dumnezeu să-l așeze la locul potrivit din raiul său veșnic... Sincere condoleanțe familiei întristate. A plecat dintre noi, dar prin opera lăsată nu va muri niciodată.

Prof. Ioan Seni

Președinte de onoare al ASTREI năsăudene

 

Comentarii

15/04/21 08:25
Szilagyi Gheorghina

condoleante!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5