Profesorul şi scriitorul Nicolae Bosbiciu a plecat prea devreme, la numai 53 de ani, spre veșnicie
Profesorul Nicolae Bosbiciu a plecat prematur la cele veșnice, la numai 53 de ani. S-a născut la Rebrișoara, într-o familie onorabilă unde a primit o educație deosebită, ceea ce l-a ajutat să absolve studii superioare la Cluj-Napoca (Facultatea de Litere) și să lucreze la Colegiul Național „G. Coșbuc” din Năsăud încă din anul 1997, în catedra de limba și literatura română. Peste doar câțiva ani își va lua și doctoratul, pe o temă din creația scriitorului Mihai Bulgakov. Ca unul dintre invitații Domniei Sale la susținerea tezei de doctorat m-am bucurat enorm să văd și să aud cuvinte atât de alese spuse de universitari din Cluj sau din țară despre lucrarea Domniei Sale. Mă bucuram că face parte dintre cei peste 30 de doctori în diferite științe sau domenii la nivelul comunei Rebrișoara, sau din cei peste 30 de cetățeni de onoare ai localității în care s-a născut, sau dintre numeroasele personalități consemnate în Monografiei comunei sale natale. Îmi aminteam cu plăcere de anii petrecuți în Colegiul Național „George Coșbuc” și mai ales de cât interes depunea ca elevii săi să se bucure de o educație și instruire aleasă. Îi admiram pledoariile la ASTRA sau la cercurile literare cu elevii, îndrumările pertinente pentru adolescenții care-și doreau și o carieră poetică sau literară. Admiram cele spuse de mai marii literaturii române despre creația sa, proză sau poezie: „...Încearcă a suferi real prin vers..., își biciue sensibilitatea, își sfidează temerile” – Valentin Tașcu; „Poezia adevărată e inevitabil legată la Nicolae Bosbiciu de singurătate, de transcrierea a suferinței unui suflet pentru care damnarea a ajuns să fie totuși, mai mult o obsesie decât o realitate propriu-zisă” – Marius Nenciulescu; „...poemele din acest „Manuscris străin” al lui Nicolae Bosbiciu impun o unitate de ton și de univers reconfortantă, făcând dovada unei înzestrări poetice reale” – Olimpiu Nușfelean; Nedrept și prea devreme... Fie-i țărâna ușoară și plăcută aducerea aminte.
Prof Ioan Seni, rebrișorean la origini
Comentarii
Profesor cu muncă de apostolat, viața lui a fost animată în permanență de lucrul bine făcut și de înalt profesionalism. Drum bun în împărăția luminii divine, dragă Nicule!
Dumnezeu să-i aibă sufletul bogat în dfânta Sa grijă!
Cand eram colegi la facultate, eu eram mai emotiva, iar Nicu imi spunea mereu ca imi tine pumnii. Cand, ulterior, mai dadeam examene, imi spuneam "daca Nicu ar fi aici, sigur mi-ar tine pumnii". A fost cel mai bun prieten al meu din anii facultatii si intotdeauna m-au bucurat realizarile lui si imi placea cand imi dadea sfaturi. Ne mai auzeam la telefon, dar acum au ramas doar amintirile. Dumnezeu sa il odihneasca!
Profesor Doctor NICOLAE BOSBICIU
O pană de ÎNGER SCRIITOR se ridică la cer să scrie pentru MARELE CREATOR
Scriitor de secol XXII - Doar Ei au înaintat în progresul României postdecembriste, doar Ei și-au făcut datoria avansării și alinierii în rândul Europei.
George Coșbuc, Liviu Rebreanu considerați scriitorii țărănimii din Ardeal, au fost înlocuiți culmea cu cei mai mari metaforiști filozofici și posmoderniști suprarealiști ai momentului: Luca Onul, Nicolae Bosbiciu, Alexandru Cristian Milos,etc.
Pe acești intelectuali de marcă, nu i-au putut opri frîiele mediocrității securiste postdecembriste care au anesteziat evoluția țării pe toate planurile: cercetare, medicină, inginerie, cultură prin nepromovarea meritocrației și valorilor – ADEVĂRAȚII INTELECTUALI TINERI
Acești intelectuali neobosiți, lăsați fără niciun ajutor, “singuri pe lume” au fost uniți în cuget și simțire și au făcut prin scriere: MIȘCAREA DE REZISTENȚĂ PRIN CULTURA. Le datorăm totul și ne cerem scuze ca societate ca nu le-am acordat suportul necesar.
Figură angelică, nu s-a oprit din muncă, din scris și ca un porumbel a zburat sus, tot mai sus, viforul mediocrității nu l-a putut opri. Și-a înălțat aripile spre cer, spre tot cuprinsul lumii și a studiat intens toți scriitorii profund filozofici: Mihail Bulgakov, M.Cărtărescu, Laszlo Krasznahorkai, Miklos Banfy, etc.
Porumbelul își rupea câte o pană din el și în fiecare zi înălța cuvinte meșteșugite, poleite cu aur, spre cer, spre noi, cei ce l-am ascultat sute de ore în cercurile literare ale Colegiului Național George Coșbuc, ca să ne alimentăm și să ne oblojim rănile sufletului când nu vom mai fii împreună și nu vom mai avea suport și încurajare, ca tineri intelectuali lăsați să plutim în derivă contra sistemului.
Penele tale magice biet porumbel înger s-au epuizat și au obosit să ne mai ostoiască rănile de atâta amar de vreme, dar s-au transformat în pulbere infinită de smirnă, aur și tămâie îngereasca cu care ai așternut și tapetat fiecare “fila de tort”, fiecare pagină cu care noi să ne putem hrăni și resuscita. Ești suflul și ventilatorul de care avem atâta nevoie ca să putem duce mai departe mișcarea intelectuală neobosită, ca să putem lupta împotriva mediocrității care ne înconjoară, ne sufocă și ne inunda sufletul- cenușa mizeriei, falsității și non-valorii.
Tu Înger drag ai reușit să te ridici deasupra tuturor fără voia lor. Zbor lin spre cer porumbel drag cu ultima pană pe care ți-ai păstrat-o să scrii pentru MARELE CREATOR - Dumezeu; care nu te-a părăsit nicio clipă, spre deosebire de noi cei de pe pământ care te-am abandonat. Să nu ne uiți, să ne trimiți muza și puterea de care avem atâta nevoie pentru a supraviețui în aceasta lume non-profundă și goală din toate punctele de vedere.
NICOLAE BOSBICIU - scriitor și intelectual de marcă al literaturii postdecembriste, bun causeur, desfăcea sufletul oricărui ateu și novice într-ale literaturii. Cu o imaginție suprarealistă dar boemă, cum rar se poate dezvalui un om din diferite rațiuni interioare și “exterioare” deopotrivă - chingile existenței sub care suntem sortiți să trăim, dar el le depășea, le învăluia și trecea dincolo de tot ce era pângărit în trup și suflet. Divinul biruia….și de aceea, scrierile sale, gândirea, năzuințele erau atât deîngerești. Puritatea suprarealistă, tot răul abătut asupra mea, nu atinge sufletul și “ carcasa mea care nu mă ajută” cum spunea cu un zâmbet satiric când vorbea despre sine.
Din “mucegai și noroi”, din putreziciunea fetidă de zi cu zi, facea o magie cu pana sa și o transforma iremediabil în lujeri de mușcată “fâlfâietoare flori de nu-mă-uita”. Astfel fiecare zi din viața lui o făcea să “miroasă-a seară veche și curată/în care toate se sfârșesc liniștit/și-albastrul glas de înger/îți șoptește până adormi o poveste despre călătorul/brusc năruit sub fâlfâietoarele flori de nu-mă-uita”.
Transforma hiperrealismul crud de toate zilele în misticul divin cu care se alimenta pentru a putea trăi frumos. Foarte puțini oameni reușesc să facă asta; doar prin autodepașire statornică și fără de sfarșit, automodelarea frumosului din om cu efect atât de angelic și aproape de Marele Creator, ca cei din jurul lui să se poată hrăni necontenit. Așa încat, cei care au stat în jurul lui, măcar o clipă, au fost binecuvântați de un CARPE DIEM cu care să te desfăți de câte ori vei decădea în viitor. Era un balsam vindicător pentru “clipele ce au să vie”,
Vă mulțumesc, că am avut și eu șansa să mă pot hrăni cu clipele de CARPE DIEM, în momentele de grea încercare a vieții mele. Acum când clopotele Catedralei Mitropolitane din Sibiu, inunda curtea spitalului în care lucrez și străbat toate straturile cu care sunt îmbrăcată și ajung la urechile mele în “ZONA ROȘIE” plâng pe sub echipamentul de astronaut “carcasa mea”(că nu se vede sub el) și stiu că bat și pentru profesorul meu drag: Nicolae Bosbiciu, cu care mă hrănesc în aceste clipe.
Ei sunt singurul filon care nu s-a oprit din evoluție în această țară, dar țara nu și-a aplecat privirea asupra lor să-i asculte. Ei au fost acolo în 1989 și sunt aici printre noi, de atunci, dar pentru “cei de sus” sunt invizibili. Soarta adevăraților intelectuali lăsați în derivă de societatea mediocră postdecembristă. Adevărații intelectuali - adevaratii HASHTAG RIDICAȚI-VĂ! Prin scris, prin cultură, cercetare, inginerie.
“Intelectuali din toatățtara uniți-vă!” oriune v-ați afla, nu mai rămâneți la marginea societății cu capul în zid unde v-au țintuit, urmțti calea D-ului Prof. Dr. Nicolae Bosbiciu. Nu lăsați pe acești Hashtag de carton din ziua de azi, care nu și-au câștigat pe drept această titulatură( admiterea în liceu, în facultate, carnetul de șofer, masteratele și doctoratele peste noapte, toate pe fals, nu prin meritocrație și muncă cinstită și care îndrăznesc să fie senatori și deputați, să conducă țara fără merit, cu diplome facute la facultățile “de balcon” private și care nu au văzut cum arată un amfiteatru adevărat sau un profesor universitar adevărat.
Bun creștin, nu și-a abandonat mama bolnavă, fiind orfan de tată și singur la parinți, a renunțat la Cluj și s-a reîntors pe meleagurile năsăudene, la Colegiul Național George Coșbuc, noi fiind prima clasă pe care a pregătit-o la venirea în colegiu, culmea clasa de chimie-biologie a dirigintelui Adriana Lupoaie ,promția 1995-1999, clasa în care a avut cea mai mare încredere că va izbuti; și care ne-a dăruit din tolba lui de cleștar, o strofă superbă pe sonet, pentru care suntem veșnic recunoscători și onorați.
Se dezvaluia cu o franchețe atât de calmă dar prompt în același timp; ceea ce mă obligă să vă dezvălui un moment de intimitate a sufletului meu: la banchetul clasei a XII-a, l-am invitat la dans(o baladă rock superbă) și mi-a răspuns: “am o mică problemă: nu am mai dansat în viața mea” și eu am răspuns: “și eu am o problemă - nu am mai dansat cu un om așa mare în viața mea”. Sunt onorată de acea CARPE DIEM dăruită.
Doamne Iisuse Hristoase nu-mi lua deodată toți mentorii din care îmi trag seva, din care pot să trăiesc departe de Valea Salauței -Telciu, departe de meleagurile natale.
Tu ești doctor de suflete drag înger scriitor, eu de oameni, dar balanța se înclină spre Tine, spre Cer. Rolul tău în societate este mai mare, oblojești neobosit cu pana ta, sufletele rănite de neant…..de noi….de tot.
Vă mulțumesc pentru tot! dar mai ales ca m-ați învățat să citesc, să scriu și să ascult. Mâine e ziua despărțirii și trimit în locul meu de la Cluj, pe fiul meu Gheorghe Frijan –Coșeriu de 5 ani și pe fiica mea Ana-Elena Frijan-Coșeriu cu o superbă floare”de nu-mă-uita”! (eu fiind țintuită aici în COVID…care îmi răpește tot: catafalcul mentorilor mei,…familia…bătrânii mei dragi…TOT).
Dr. Georgeta Frijan-Coșeriu, Dr.Ge-Telciu-Cluj-Sibiu, azi 12 spre 13… noaptea târziu în gardă.
Adaugă comentariu nou