Rinoplastia: Între Adevăr şi Mit
Se spune că frumusețea se află în ochii privitorului. „Un chip frumos este cel mai frumos dintre spectacole”, considera filosoful Jean de la Bruyere.
Una dintre componentele principale care definește frumusețea unui chip este nasul. În unele cazuri, natura nu a fost generoasă cu toți oamenii, astfel că multe persoane sunt nemulțumite de proporțiile supradimensionate ale organului lor olfactiv, considerându-l, de multe ori, borcănat, de exemplu, sau pur și simplu considerând că are un aspect inestetic.
În alte cazuri, cum ar fi cele în care este vorba de respirație dificilă, problema este de natură medicală, nu doar de natură estetică, și atunci cu atât mai mult este cazul să apelăm la un specialist pentru recăpătarea armoniei trăsăturilor faciale.
6 mituri demontate despre operaţia de rinoplastie:
1. Rinoplastia este dureroasă.
Nu este adevărat. Dacă operația este realizată cu profesionalism, sub anestezie locală, și sunt respectate condițiile postoperatorii, pacientul nu simte niciun fel de durere, doar o stare de disconfort.
2. Este o intervenţie chirurgicală simplă.
Fals. De fapt, procesul este unul complicat și constă în utilizarea mai multor tehnici extrem de fine, care implică atenția chirurgului la forma feței pacientului și concentrarea sa asupra unor aspecte precum cartilajele, oasele, dar și textura pe care o are pielea. Se stabilesc parametrii corecți în raport cu celelalte trăsături faciale.
3. Operaţia de rinoplastie trebuie refăcută.
Dacă intervenția a fost făcută cu profesionalism, nu este nevoie să fie realizată din nou. Nasul este corectat, reconstruit o singură dată. Dacă este necesară repetarea operației la nas înseamnă că au existat anumite dificultăți în cadrul primei intervenții, sau că pacientul nu a avut așteptări realiste.
5. Rinoplastia îmi va face faţa rigidă şi inexpresivă.
Un alt mit demontat este cel conform căruia rinoplastia ar afecta mușchii feței. În niciun caz. Intervenția chirurgicală nu modifică expresiile faciale, așadar poți zâmbi, sau te poți încrunta, după cum simți.
6. Este foarte scumpă.
Evident că înainte de a decide să treacă printr-o astfel de intervenție, oricine se va interesa cât costă o operație de rinoplastie. În primul rând, prețurile diferă în funcție de tipul de operație de care ai nevoie, iar pentru a stabili acest lucru trebuie să apelezi la un chirurg profesionist. Așadar, prețurile unei rinoplastii pot varia de la caz la caz, dar orice investiție în imaginea noastră contează foarte mult și niciun preț nu poate fi prea mare, mai ales dacă este vorba despre dorința de a respira corect.
Recuperarea post-operatorie
După orice operație este nevoie de recuperare medicală, iar acest tip de intervenție nu face excepție de la regulă.
Atela şi pansamentul se pot îndepărta după aproximativ 7-10 zile, în primele 4-5 zile vor apărea umflături şi vânătăi, iar durata recuperării este, în medie, de 2-3 săptămâni.
Există și o serie de interdicții, de pildă, în primele trei luni, se evită expunerea la căldură excesivă și la frig. De asemenea, este interzisă utilizarea ochelarilor în primele 45 de zile, precum şi suflatul nasului.
De altfel, se recomandă odihnă totală şi întreruperea activităţilor care măresc presiunea arterială cum ar fi alergatul, înotul, treburile casnice ş.a.m.d. În orice caz, activităţile fizice se vor relua treptat, protejând nasul de lovituri.
În general, rezultatele finale devin vizibile după aproximativ 6 -12 luni.
Riscurile rinoplastiei
Orice intervenţie chirurgicală implică anumită riscuri. Chiar dacă se numără printre cele mai comune operaţii, rinoplastia prezintă anumite riscuri postoperatorii. Dacă se respectă indicaţiile oferite de specialist, riscurile vor fi reduse semnificativ. Totuși, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a te supune operației:
- Vârsta minimă pentru efectuarea unei rinoplastii este de 16 ani la femei şi 18 ani la bărbaţi. La această vârstă, nasul este deja format şi oasele sunt dezvoltate. Nu este recomandată operaţia înainte de această vârstă pentru a nu interveni complicaţii;
- Câteva săptămâni, pacientul va respira cu dificultate, există posibilitatea să apară anumite efecte secundare precum dureri de cap sau ameţeli, stări care pot dura câteva ore;
- Sângerarea poate fi un alt factor de risc ce poate apărea după intervenţie;
- La nivelul pielii pot apărea anumite iritaţii din cauza bandajului;
- Unele persoane pot avea reacţii adverse din cauza anesteziei;
- Pierderea sensibilităţii la nivelul nasului,
- Pot apărea mici cicatrici la nivelul nasului, dar acestea vor dispărea cu timpul;
- Unii pacienţi au spus că simt anumite furnicături la nivelul nasului, iar alţii au declarat că timp de 3-4 luni au avut o senzaţie de amorţeală.
Oamenii sunt diferiţi, aşadar fiecare organism se reface în mod distinct. Prin urmare, recuperarea postoperatorie diferă de la caz la caz. Important este să ne informăm corect, atunci când ne-am decis să apelăm la o astfel de intervenţie.
Citiţi şi:
- Recuperarea după rinoplastie: cât durează, ce presupune și cum să te refaci mai repede
- Care sunt cele mai populare operații în rândul femeilor tinere?
- Mirela Parker ne răspunde: Cataracta, ce se întamplă după operație?
- Dr. Andrei Farcaș, dr. Estera Pop și dr. Florin Leaț şi-au asumat, cu succes, un caz transferat de la un alt spital din România. Intervenţie chirurgicală complexă!
- Simptome ale herniei de disc și tratamente recomandate
Adaugă comentariu nou