Întâmplări cu miez

„Sat mat!”, adică în limba perşilor, „Regele a murit!” (2)

Pe la 1770, Europa stătea mută de admiraţie faţă de un „jucător” de şah automat numit „Turcul” şi care era capabil să învingă pe Benjamin Franklin, ambasadorul american la Paris, un împătimit al şahului, precum şi pe…Napoleon, împăratul Franţei.

Inventatorul misteriosului ”Turcul” era Wolfgang Kempelen, un maghiar, care a pus la punct un fel de birou mare, masiv, ce avea în mijloc o tablă de şah şi care avea tot felul de sertare şi maşinării O mână muta şi o făcea foarte bine, câştigând victorii surprinzătoare. Până la urmă s-a dovedit că „Turcul” nu e nicidecum vreo maşinărie, deoarece într-o nişă mascată cu o tăblie se ascundea un jucător de şah viu, un om, foarte bun jucător.

Abia în secolul al XX-lea s-a putut pune la punct jocul împotriva unui computer şi chiar s-au organizat campionate mondiale ale computerelor. Deocamdată, omul are ascendent în faţa maşinii, oricât de performante ar fi computerele. Dar, nu e departe vremea când maşina va fi câştigătoare, deşi în toată istoria lumii n-au existat vreodată două partide practic lafel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5