Sate și oameni, tema conferinței preoțești din Protopopiatul Năsăud susţinută în prezenţa mitropolitului Andrei
Dum, 06/23/2019 - 11:35
Preoții din Protopopiatul Năsăud s-au întrunit vineri, 21 Iunie 2019, în cadrul Conferinței preoțești de primăvară/vară prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Ierarhul nostru a fost însoțit de vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Iustin Tira, de consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama și de cercetătorul științific de la Institutul “Arhiva de Folclor a Academiei Române”, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu.
Conferința s-a desfășurat la Centrul Misionar de Tineret “Pr. Prof. Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi și a fost precedată de o slujbă de Te-Deum săvârșită în biserica din stațiune, cu hramul “Schimbarea la Față”.
Ședința propriu-zisă a avut loc în sala de conferințe a Centrului misionar și a debutat cu cuvântul de bun venit al protopopului de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, care a și punctat importanța întâlnirii prilejuită de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019 ca An omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.
În cele ce au urmat, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre frumusețea satului tradițional românesc cu toate valorile lui spirituale, făcând apel atât la cuvântul Scripturii, cât și la literatura românească, prin trimitere la operele unor scriitori precum Lucian Blaga, George Coșbuc, Liviu Rebreanu sau Ioan Alexandru.
În continuare, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu a susținut prelegerea cu tema “Sate și oameni. Practici, discursuri și politici culturale” și a făcut o radiografie a satului românesc.
Concluziile au evidențiat criza actuală a satului românesc și modul în care Biserica Ortodoxă Română trebuie să se implice în atenuarea acesteia. Caracterul pedagogic al prezentării și coordonata sa sentimentală s-au constituit într-o pledoarie pentru renașterea satului românesc cu tradițiile și obiceiurile sale.
În încheiere, pr. vicar Iustin Tira a adus la cunoștința preoților problemele de ordin administrativ, iar Părintele Mitropolit a dăruit celor prezenți cartea „Veșnicia s-a născut la sat”.
Pr. Cornel Coprean, corespondent radio Renașterea
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei, la conferinţa preoţească de primăvară. Pr. Emanuel Vidican a primit distincţia de iconom
- Mitropolitul Andrei, alături de clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud la conferința preoțească de primăvară
- Mitropolitul Andrei, întâlnire cu preoţii din Protopopiatul Năsăud
- Misiunea ortodoxă astăzi, dezbătută la Bistriţa, cu Mitropolitul Andrei
- Mitropolitul Andrei la conferinţa de toamnă a preoţilor
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Comentarii
Rus Augustin -
Vin, 21:48
STIMATĂ DOAMNĂ PROFESOARĂ MONICA BUBULY,
Pentru mine ați rămas „doamna inspectoare” care...
Rus Augustin -
Vin, 21:20
„Încrederea oamenilor”, o aflăm cu puțin efort tot, în considerația ... „Măria ta, nu te vrea...
Alexy -
Vin, 11:29
Încrederea noastră nu este în cel ales, ci în „suveranistul” care primește instrucțiuni de la Viena...
Lăudărosul -
Vin, 08:37
În spatele Maiei Sandu stă primarul Ioan Strugari. În fața ei însă se poate lăuda că cu voturile...
Mariana Lesanu -
Joi, 23:36
Felicitări pentru această realizare uimitoare! Ti-ai demostrat competența
Esti unul dintre cei...
Aniversări
Sănătate, bucurii şi împliniri transmitem, în zi de naştere, doamnei ADRIANA-CLAUDIA FEIER, consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean...
În zi de naștere, îi dorim doamnei profesor ANA-MARIA ILIEȘ, director la Creșa Năsăud, multă sănătate, pace în inimă și în casă, bucurii alături de...
Cu prilejul aniversării dumneavoastră, părinte Cristian Teutișan, preot paroh la Uriu, vă adresăm alese urări de sănătate şi fericire, dimpreună cu...
In Memoriam
Astăzi, 20 mai, comemorăm opt ani de la trecerea la cele veşnice a profesorului Petre Anghel, îndrumător și mentor pentru nenumărați elevi bistrițeni.
Adaugă comentariu nou