Toamna Bistriţeană, bogată în fructe, legume, must, miere, zacuscă. Foarte mulţi producători locali
Ediţia a XVIII-a a „Toamnei Bistriţene”, desfăşurată în Complexul de agrement Heidenfeld – Viişoara, sâmbătă şi duminică (28-29 septembrie), a reunit foarte mulţi producători locali, standurile de produse fiind parcă pregătite pentru expoziţie.
Eugen Seicheli a venit la Bistriţa dintr-o zonă pomicolă de excepţie, Braniştea, acolo unde nu există gospodar care să nu aibă pomi fructiferi. Deţine în proprietate trei hectare de livadă cu pruni, meri, cireşti şi caişi. Acum oferă spre vânzare mere Ionathan şi prune Bistriţene. „Faţă de alţi ani, producţia din 2019 este cu mult mai mică. Îngheţul din luna aprilie, când pomii erau în floare, a făcut ca producţia să fie mult diminuată. Din Dobric, Ana Gâta a venit cu ustensilele de producere a mustului. Strugurii sunt din producţie proprie, mustul este destul de dulce, iar vinul produs este bun la inimă, cum ne spunea doctorul. Ceea ce o individualizează este zacusca pe care o fac an de an, după o reţetă proprie. „Am vândut peste 400 de borcane cu zacuscă, iar cererea este mare”.
Am întâlnit aici şi pe vestita familie de legumicultori din Mocod, Alexandru şi Silvia Sălăgean. Ardei, gogoşari, roşii de toată frumuseţea şi de o calitate foarte bună. Are 20 ari de solarii şi 70 ari în câmp cultivate cu legume. A accesat şi programul „Roşii în solar”. „Vânzarea a mers bine astăzi”, ne spune doamna Silvia.
Cu o suprafaţă considerabilă de legume se înscrie şi doamna Elena Sângeorzan, Baby, aşa cum este ea cunoscută, din Şintereag. Vine dintr-o zonă în care legumicultorii sunt la mare cinste. Cultivă legume şi vinde tot timpul anului: verdeţuri, castraveţi, varză, cartofi, legume, produse de calitate. Cu forţa de muncă este mai greu dar, alături de familie, mai este ajutată şi de sezonieri. Ne convingem că şi la Runcu Salvei se produc legume, vizitând standul doamnei Dana Gavri. Legumele – ardei, gogoşari, varză, cartofi – sunt parcă pregătite pentru expoziţie. „Toată suprafaţa cu legume este fertilizată, an de an, cu gunoi de grajd, deşi nu deţinem bovine, cumpărăm acest îngrăşământ, astfel că obţinem legume ecologice, sănătoase”.
Petrică Năsălean, din Bidiu, şi-a cules o parte din via nobilă şi acum vinde, la pahar şi la sticlă, must, un must foarte dulce, semn că va ieşi un vin de calitate. Mai are ţuică de prune, mere, precum şi un vin Neiburger din producţia anului trecut.
Ca să ne îndulcim puţin, ajungem şi la apicultorul Grigore Cotu. Renumit în zona Bistriţei, a venit cu o varietate de produse apicole, cu miere de salcâm, zmeură, polifloră, mană, precum şi cu diferite specialităţi. „Din păcate, noi, românii, nu prea consumăm multă miere, acest medicament necesar sănătăţii noastre”, ne spune apicultorul, îmbrăcat într-un frumos costum popular.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou