Un pod prea îndepărtat la Rebra

În comuna Rebra, cursurile şcolare se desfăşoară normal iar podul peste râul Rebra este funcţional.  O spune primarul Ştefan Danci, iar imaginile de la faţa locului vorbesc de la sine.

 Inundațiile și zăpoarele de gheață au făcut adevărate ravagii în comuna Rebra, podul de gheață ce a coborât din munte fiind de aproape 2 km, iar grosimea gheții fiind în unele locuri de peste 40 de centrimetri. Astfel, sâmbătă, 4 februarie, ghețurile au distrus un număr de 16 gospodării şi au afectat structura de rezistenţă a  podului  care trece peste Rebra la zona de peste ape, acolo unde se găsește școala nouă, terenul de sport, parcul comunei dar și sala de sport, toate afectate de inudație. Cu toate acestea, deşi au existat informaţii care susţineau faptul că podul peste râul Rebra ar fi rupt iar accesul spre şccoală, prohibit, la faţa locului, lucrurile stăteau cu totul altfel. Mai mult, primarul Ştefan 

Danci atrage atenţia că în şcolile din Rebra, cursurile nu au fost întrerupte nici măcar o singură oră, cu atât mai puţin o lună de zile.

“Noi eram cu şcoala nouă în ultimele zile cu reabilitarea, urmând ca elevii să vină în acest imobil cam la finele lunii martie. De altfel, toţi copiii erau în vacanţă, aşa că nu au fost probleme deosebite în momentul de maxim al inundaţiilor din data de 4 februarie. Sigur că apa a ajuns şi la parterul şcolii, a distrus parchetul, iar noi am luat decizia de-al repara. Luni, 6 februarie, la terminarea vacanţei, cursurile s-au reluat în Rebra, la fel ca în întreg judeţul Bistriţa-Năsăud, elevii fiind distribuiţi la şcoala veche dar şi în trei săli special amenjate la noua grădiniţă”, a explicat Danci. În ceea ce priveşte podul de peste râul Rebra, într-adevăr acesta a fost afectat de sloiurile de gheaţă, dar încă este funcţional, urmând ca acesta să intre în reparaţie capital abia la vară, în timpul vacanţei şcolare.

“Podul este funcţional, se poate trece peste el. Într-adevăr, am cerut o expertiză tehnică, aceasta a fost făcută, iar soluţia specialiştilor este reconstrucţia podului fără pila central, aceasta fiind cea mai afectată de presiunea gheţurilor. Peste pod trec şi acum maşini, tonajul maxim admis fiind de 10 tone. Podul va intra în reconstrucţie la vară, în timpul vacanţei şcolare. Vom depune joi, 9 martie, proiectul de reabilitare pe PNDL, având garanţia domnei Sevil Shhaideh că vom primi banii necesari”, a conchis primarul Ştefan Danci.

 Comuna Rebra se numără printre unitățile administrativ-teritoriale care au înregistrat cele mai mari valori ale pagubelor, fiind estimată suma de 752.000 lei, din care 541.000 lei pentru obiective social-economice, potrivit datelor furnizate de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5